Стомашно-чревните инфекции през лятото – полезни съвети

Лятото е сезонът на стомашно-чревните инфекции. Обичайните симптоми са гадене, повръщане, болки в корема, диария. Могат да засегнат както децата, така и възрастните. Понякога неразположенията са придружени и с висока температура и отпадналост – състояние, познато като летен грип с диария.

Причините за тези инфекции са различни. Топлото време води до по-бързото разваляне на храната, ако не я съхраняваме правилно. От друга страна, по време на летните почивки често се храним навън – и ако не се спазват хигиенните норми, бързо се разпространяват вирусни и бактериални чревни инфекции.

Възможни усложнения

Повръщанията могат да са многократни, а диарията – честа и обилна. При децата бързо може да се стигне до обезводняване и до болнично лечение, включващо рехидратация чрез венозно включване на системи.

Но дехидратацията не е единственият риск. Оказва се, че след подобна инфекция можем да получим и непоносимост към някои храни. Тъй като червата са били засегнати по време на заболяването, след оздравяването те стават по-уязвими към алергените.

Ето защо след прекарана стомашно-чревна инфекция е добре още известно време да се спазва диетичен режим. А именно:

  • Избягвайте млякото и млечните продукти, суровите плодове и зеленчуци, соковете, захарните изделия.
  • Захранването трябва да става постепенно, като дразнещите стомаха и трудно смилаемите храни каквито са например ядките, бобовите култури, тлъстите меса, да се върнат много плавно в менюто.

Как да овладеете инфекцията и да спестите стреса от венозните системи?

За да намалите риска от евентуални усложнения, независимо дали се касае за вас или за детето ви, още при първи симптоми на стомашно-чревна инфекция трябва да започнете нужното лечение. То често се усложнява от невъзможността да се усвоят съставките на медикаментите заради диарията и повръщането.

Хомеопатичното лекарство Гастрокинд е особено подходящо в такива случаи. То е специално създадено за деца до 6 г., но действа също толкова ефективно и при възрастни. Таблетките бързо се разтапят в устата и се усвояват директно през устната лигавица, без да дразнят стомаха и да предизвикват позиви за повръщане.

Гастрокинд въздейства върху възпалението на чревната лигавица, повишава локалния й имунитет, овладява неприятните симптоми като гадене, повръщане, болка в корема и диария, предпазва организма от обезводняване.

Деца под 6 г. приемат 6 пъти по 1 табл. на ден, а след подобрение – 4 пъти по 1 табл. дневно до пълно изчезване на симптомите. При деца над 6 г. и възрастни – по 2 табл. на всеки час, докато настъпи подобрение, след което продължете с по 2 табл. 4 пъти на ден до пълно изчезване на оплакванията.

Неизменна част от лечението на стомашно-чревните нарушения са пробиотиците. Но не всички са подходящи и помагат при подобни ситуации. Европейското дружество по детска гастроентерология препоръчва приложението само на два вида пробиотични щама, като единият е Lactobacillus rhamnosus GG (LGG).

Актив Флора бейби е единственият течен пробиотик в България с толкова голямо количество на ценната бактерия LGG – 1 доза съдържа 6-12 милиарда живи активни бактерии. Това го прави доказано ефективен при диария вследствие на антибиотична терапия, инфекциозна диария с различен произход, хранителни алергии и атопични екземи, колики и метеоризъм. Подходящ е за цялото семейство, включително за кърмачета и недоносени бебета. Актив Флора бейби съдържа и маслиново масло с мастни киселини, подобни на тези в кърмата. Приложим е от първия ден на антибиотичната терапия. Действието настъпва веднага. Деца от 0 до 12 г. приемат по 6 капки дневно по време на хранене.

Важно!

Ако оплакванията са съпроводени с температура и отпадналост, към лечението задължително добавете и Инфлуцид. Той има доказано антивирусно действие, ще овладее фебрилитета, ще укрепи имунитета и ще даде сили на организма да пребори инфекцията. Лекарството е напълно безопасно, без никакви странични ефекти и може да се използва от деца над 1 г., възрастни, бременни и кърмещи жени.

През първите 2-3 дни деца под 12 г. приемат о 1 табл. през час до 8 табл. на ден, а деца над 12 г. и възрастни – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден. След подобрение приемът се намалява на 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на още 1 седмица.

Не подценявайте диетата!

Тя е също толкова важна, колкото и медикаментозното лечение и е задължителна по време на стомашно-чревна инфекция. Консумирайте предимно сухари, препечен хляб с обезсолено сирене, варени картофи, сварен ориз , солети, бисквити. Пийте много вода, за да компенсирате загубата на течности. Приемът на леко подсладен билков чай и бульони ще ви помогне да възстановите част от електролитите, витамините и минералите, които тялото ви е изгубило.

Последни публикации: