Бързи решения за ежедневните здравословни оплаквания

Момиче с алергия

Пролетта е сезонът на променливото време. Тази година не прави изключение – топли и сухи дни се редуват с дъждове и ниски температури, а организмът не може да се адаптира бързо към тази честа смяна на климатичните условия. Липсата на достатъчно физическа активност и престой на чист въздух допълнително отслабват защитните ни сили. И въпреки че си стоим предимно вкъщи, при много от нас се проявяват някакви здравословни оплаквания – хреми, болки в гърлото, херпангини, алергии.

Заради настоящата извънредна ситуация посещението на лекарския кабинет е най-малкото рисковано. Особено ако оплакванията не са сериозни. В такива моменти е добре да знаете как можете да си помогнете сами вкъщи при първи симптоми. Предлагаме ви няколко доказани в лекарската практика  ефективни и същевременно щадящи решения, които е добре винаги да присъстват в домашната ви аптечка. Те не само ще ви помогнат да се справите с ежедневните оплаквания, но и ще укрепят дългосрочно имунитета, без да го активират излишно – нещо, което се оказа изключително важно в борбата с новата зараза. Всички те са изключително лесни за приложение и подходящи за всеки един от нас – от малки деца до възрастни хора със съпътстващи заболявания. Още един техен плюс е, че могат да бъдат прилагани успоредно с всякакви други лекарства.

Момиче с течащ нос

При хрема

Можем да си помогнем ефективно с Цинабсин, който има изпитан ефект при хрема и синузит. Той ще се справи с възпалението и отока на носната лигавица, ще втечни и изчисти секретите и бързо ще облекчи носовото дишане. Има и доказано антивирусно действие. При силни оплаквания се приема по 1 табл. на всеки час (деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа), а след подобрение – 3 пъти по 1 табл. дневно в продължение на още 1 седмица.

Комбинира се много добре с хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал за локално повлияване на възпалението и отока в носната лигавица и още по-бързото възстановяване. Спреят може да се прилага и при вирусна, и при алергична хрема. Той е и един от малкото медикаменти, които са подходящи и за бебета от нулева възраст. Начинът на прием при деца над 12 г. и възрастни е 3 пъти по 2 впръсквания във всяка ноздра на ден, при деца от 1 до 11 г. – 3 пъти по 1 впръскване, а при бебета от 0 до 1 г. – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра на ден. Препоръчително е също така да приемате повече течности и временно да избягвате млечните продукти, които са слузообразуващи.

При херпангина

Херпангините са вирусни заболявания и не се лекуват с антибиотик. Неговият прием е наложителен, когато е настъпило усложнение и има насложена бактериална инфекция. Заболяването обичайно протича с повишена температура, болки в гърлото, дребни мехурчета по сливиците, небцето и фаринкса, които впоследствие се пукат и превръщат в ранички, хрема, кашлица, отпадналост. Като първа помощ започнете веднага приема на Инфлуцид, Тонзилотрен и Шуслерова сол №3.

Инфлуцид има силно противовирусно действие. Регулира температурата, намалява хремата, облекчава запушения нос и предпазва от усложнения. Можете да го използвате при всяка вирусна инфекция – настинка или грип.

Тонзилотрен е специално създаден за лечение на болно гърло и възпалени сливици. Успокоява възпалението, което води до бързо облекчаване на симптомите. Бързо елиминира болката и възстановява засегнатата тъкан в областта на сливиците, което е изключително важно при херпангините. Освен това има имуностимулиращо действие, с което предпазва от бактериални усложнения. Схемите на прием на Инфлуцид и Тонзилотрен са еднакви – при остри симптоми деца под 12 г. приемат по 1 табл. на всеки 2 часа, а деца над 12 г. и възрастни – по 1 табл. на всеки час. След настъпване на подобрение приемът се намалява на 3 пъти по 1 табл. дневно в продължение на още една седмица.

Шуслерова сол №3 е солта за първа помощ на имунната система. Подпомага имунния отговор на организма спрямо болестния причинител. Спира възпалителния процес в начална фаза, снабдява тъканите с кислород, помага за регулирането на температурата. Още при най-лекото неразположение започнете приема й – по 1 табл. на всеки 5-10 мин. до настъпване на подобрение. Друг много ефективен вариант е да разтворите десет таблетки в чаша гореща вода и да отпивате от течността на малки глътки.

Комбинацията Инфлуцид и Шуслерова сол №3 е доказано ефективна и за защита от вирусите, които непрекъснато кръжат около нас. Приема се по 1 табл. Инфлуцид 3 пъти на ден и по 2 табл. 3 пъти на ден от сол №3 в продължение на 1 месец.

При сенна хрема

Навременната профилактика е най-добрата предпоставка за успешно справяне с поленовата алергия. Ако знаете към полена на кои растения сте алергични, можете да прогнозирате периода на техния цъфтеж чрез Годишния поленов календар за 2020 г. Добре е 6-8 седмици преди това да направите профилактика с 3 пъти по 1 табл. на ден Ринитал. Така ще предотвратите обострянето на алергичните оплаквания. А ако сте закъснели с профилактиката и симптомите вече са налице, започнете възможно най-скоро прием на по 1 табл. Ринитал на всеки час (на всеки 2 часа за деца под 12 г.). Лекарството облекчава проявите на алергията – спира хремата, сълзенето и кихането, отстранява сърбежа в носа и очите, възстановява носовото дишане, без да предизвиква сънливост и забавени реакции. В комбинация със спрея за нос Инфлуназал съвсем скоро ще се почувствате значително по-добре.