Бум на респираторни инфекции през лятото – как да овладеем симптомите и да предотвратим усложненията

Жена си духа носа

Необичайно висока заболеваемост от грип и други респираторни вирусни инфекции наблюдаваме това лято. Висока температура, хрема, кашлица, възпалено гърло – това са симптомите, с които масово се сблъскват малки и големи в горещите дни. Специалистите вече алармираха, че при децата често инфекциите са усложнени с бронхити, бронхиолити, пневмонии, изискващи болнично лечение и прием на антибиотици.
Навременната реакция и започването на адекватна терапия още през първите 24 часа от появата на оплакванията е ключова за предотвратяването на неприятни последици. За целта е добре винаги да разполагате с няколко лекарства от първа необходимост и да спазвате определени съвети, с които ще можете бързо и ефективно да овладеете симптомите и да избегнете усложненията.

При настинка или грип, съпроводени с температура

Още при първи признаци на разболяване, независимо дали болният е дете или възрастен, е препоръчително да се започне прием на Инфлуцид. Инфлуцид е първи избор за лечение на вирусни инфекции на хиляди български лекари и фармацевти. Той е и едно от лекарствата, присъстващи в аптечката на почти всяко българско семейство, защото:Инфлуцид

  • има мощен антивирусен ефект – ефективен включително срещу грипни А и Б щамове, риновируси, коронавируси, ентеровируси и др.
  • спира възпалението в организма и лекува респираторни симптоми като кашлица, висока температура, втрисане, отпадналост
  • предпазва от настъпването на усложнения и нуждата от антибиотично лечение
  • укрепва имунитета и бързо възстановява организма след боледуване
  • може да се използва от възрастни и деца над 1 г., бременни и кърмещи жени

Начин на прием: Инфлуцид е ефективен във всяка фаза на боледуването. При остро състояние възрастни приемат по 1 табл. на всеки час, а деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа. След подобрение на симптомите – 3х1 табл. дневно за още 1 седмица.

Какво е важно да знаете за температурата!

Един от симптомите на респираторните вирусни инфекции е повишената температура. Прибързаното сваляне на градусите с температуропонижаващи лекарства потиска естествената реакция на организма да включи своите защитни сили за борбата с вирусите и бактериите. Затова лекарите препоръчват да не се бърза с антипиретиците – поне при температура до 38,5°С.

Можете да я овладеете по естествен за организма начин, без да саботирате оздравителния процес, като към приема на Инфлуцид добавите Шуслерова сол №3  – солта за първа помощ на имунната система. Приема се по 1 табл. на всеки 15 мин. до  настъпване на подобрение, а след това – 3 пъти по 3 табл. на ден поне още 1 седмица.

А при температура над 38,5°С е добре да редувате по 1 табл. от сол №5 (Шуслеровият антисептик) и сол №8 (предпазва от обезводняване) на всеки 30 мин. Или да разтворите по 5 табл. от всяка сол в чаша топла вода и да ги изпиете на бавни глътки. Не забравяйте и приема на много течности – вода, чайове, сокове, което е изключително важно.

При болка и възпаление в гърлото

Това е може би един от най-неприятните симптоми на вирусните инфекции и за съжаление – обичаен техен спътник. Тук е важно не само да намалим болката и да овладеем възпалението, но и да укрепим защитните функции на гърлото. Защото гърлото и носът са входните врати на вирусите и ако не подхождаме внимателно към тях в случай на разболяване, рискуваме да нарушим тяхната важна защитна роля.

При дискомфорт, болка и възпаление в гърлото и сливиците можете да си помогнете по най-добрия начин с Тонзилотрен. Той елиминира болката и лекува инфекцията в гърлото. Успокоява възпалението, а това води до бързо облекчаване на оплакванията. Възстановява засегнатата тъкан на сливиците и укрепва локалния имунитет, което намалява уязвимостта ни към вирусите. Приема се по същата схема като Инфлуцид.

жена се държи за гърлото

При хрема и запушен нос  

В стремежа си да се отървем възможно по-бързо от досадната хрема, обикновено търсим бързо решение в съдосвиващите капки за нос. Да, те наистина отпушват бързо носа, но ефектът е само временен, а възпалението в носната лигавица остава неизлекувано. Освен това могат да се използват за ограничено време, в противен случай се стига до пристрастяване и нарушаване на функциите на носната лигавица, което не е никак безобидно състояние.

Много по-ефективен вариант за справяне с хремата, при това напълно щадящ, е комбинацията от таблетките Цинабсин и спрея за нос Инфлуназал. Цинабсин намалява възпалението в носната лигавица, втечнява и изчиства секретите, отпушва носа. Той е ефективно средство и за справяне със синузита – често обострящ се през лятото. Приема се по същата схема като Тонзилотрен.

А Инфлуназал ще помогне за по-бързо локално овладяване на възпалението в носната лигавица. Той  е и най-подходящото решение и в ръцете на педиатъра и майката за справяне със запушения нос и хремата при кърмачето и малкото дете. А тези оплаквания са голям проблем особено при бебетата, защото затруднява храненето им.

Дозировката при бебета под 1 г. е 2х1 впръскване във всяка ноздра на ден. При деца от 1 до 11 г. – 3х1 впръскване във всяка ноздра дневно, а при деца над 12 г. и възрастни – 3х2 впръсквания във всяка ноздра на ден.