Всичко най-важно за НОСА

Носът като орган е еволюирал в продължение на милиони години, за да изпълнява множество функции като наличие на обоняние, регулиране на температурата и влажността на въздуха, който дишаме, първата бариера за защита срещу вирусите, бактериите и гъбичките, които се опитват да влязат в тялото по въздушно-капков път. 

Структура на синусите в носа

Анатомия на носа като орган 

Вътре в носната кухина има цял лабиринт от проходи, облицовани с лигавица и малки косъмчета, наречени реснички, които работят заедно, за да улавят прах, алергени, патогени и други нежелани частици, като им пречат да достигнат до белите дробове. 

Синусите са кухи пространства, разположени в костите около носната кухина в черепа. Те произвеждат слуз, която овлажнява носните проходи и им помага да уловят нежеланите частици.

Обонятелната система, разположена в горната част на носната кухина, съдържа специализирани клетки, наречени обонятелни рецептори. Когато вдишваме, молекулите на миризмата във въздуха се свързват с тези рецептори, предизвиквайки химически реакции, които мозъкът интерпретира като миризми. 

Чести инфекции на носа 

Хремата (медицинският термин е ринит) е симптом за протичащ възпалителен процес, засягащ лигавицата на носа и носната кухина. Хремата обикновено е причинена от вируси или бактерии и води до запушване на носа и/или обилно стичане на носен секрет през ноздрите или назад в гърлото (задна хрема). 

Алергичният ринит (сенна хрема) е реакция към малки частици (алергени) във въздуха.  Когато вдишваме алергени през носа или устата, тялото реагира, като освобождава естествен химикал, наречен хистамин. Алергичната хрема се причинява от цветния прашец от дървета и растения, но и от акари, мухъл, пърхот от домашни любимци. Симптомите са кихане, запушен нос и дразнене в носа, гърлото, устата и очите.  Алергичният ринит не е същият като инфекциозния ринит, защото не е заразен.

Синузитът (наричан още риносинузит) е възпаление или оток на тъканта, покриваща синусите. Вируси, бактерии и алергени могат да раздразнят синусите, карайки ги да се запушат и да се напълнят с течност. Това може да причини дискомфорт и болка, запушен нос и други неприятни симптоми. Вирусите, като тези, които причиняват обикновена настинка, обичайно са и причината за поява на синузит. Бактериите също могат да причинят синузит или да ни заразят след прекаран вирусен синузит. Ако имаме хрема, запушен нос и болки в синусите, които не изчезват след 10 дни, възможно е да имаме бактериален синузит.

Най-модерното решение при инфекции на носа

Колдисепт наноСилвър спрей за нос неутрализира вирусите, бактериите и гъбичките в носа и гърлото, овладява възпалението и възстановява дишането, без да уврежда носната лигавица и без нежелано странично действие, каквото имат съдосвиващите средства за нос.

Наносреброто в Колдисепт наноСилвър спрей за нос е произведено по иновативен метод, позволяващ неговите сребърни наночастици да преминават безпрепятствено всички прегради и защити, които микроорганизмите си създават, да унищожават бързо и директно бактериите и вирусите, като при това включват локалната имунна защита. Поради формата и подвижността си те са достатъчно ефективни в количества, които са напълно безопасни за клетките и организма.

Колдисепт наноСилвър спрей за нос бързо и ефективно овладява хремата, без значение на вида и причинителя ѝ, предпазва от развитие на усложнения и дава допълнителна защита срещу последващо разболяване. Спреят за нос е подходящ както за ефективно лечение в сезонни с остри респираторни вирусни инфекции, включително Ковид-19, така и за безопасна профилактика. 

В състава на Колдисепт наноСилвър спрей за нос влиза и ирландският мъх със своите уникални карагенанoви съединения, които са предмет на засилени изследвания през последните години. Още през 80-те години на 20 век е доказано, че карагенаните предотвратяват инфекции, причинени от различни вируси, включително грипни вируси, коронавируси, риновируси и коксакивирус. Карагенаните демонстрират отлична антивирусна активност и намаляват тежестта на симптомите при всички остри респираторни вирусни – боледуването протича по-леко. 

Спрейовете, съдържащи карагенани, потискат възпроизвеждането на вирусите, без да увреждат лигавицата и без нежелано странично действие, каквото имат съдосвиващите средства за нос. Те запазват жизнеспособни клетките на лигавиците на носа и гърлото. Спреят за нос с карагенан може да удвои скоростта на възстановяване от вирусни инфекции и двойно да намали рецидивите при остри респираторни вирусни инфекции. 

Сребърните наночастици в комбинация с карагенаните и останалите съставки на Колдисепт наноСилвър спрей за нос осигуряват мощен защитен гел/слой по лигавиците на носа, благодарение на който и децата, и възрастните са надеждно предпазени от сезонните респираторни вируси, най-новите мутации на Ковид-19, бактерии и гъбички.

Интересни факти за носа 

Когато дразнителите (прах, дим или полени) навлязат в носните проходи, носът задейства механизми, за да ги изхвърли. Кихането е отличен пример за този защитен рефлекс – то силно изхвърля дразнителите чрез високоскоростно издишване. 

Ако нямаме хрема, но се опитваме постоянно да го издухваме, това е грешка, която води до спукване на малки кръвоносни съдове, което пък може да предизвика кръвотечение от носа. Рязкото и силно издухване също в грешка, която може да “изстреля” вируси и бактерии до ушите, предизвиквайки инфекция в слуховия орган. 

Изключително неправилно е да се премахват косъмчетата от вътрешността на двете ноздри. Те не са особено естетични, особено, когато се подават навън, но играят важна роля за здравето на носа и цялото тяло: действат като филтър, който ни предпазва от замърсявания на околната среда. Носната лигавица е силно кръвоснабдена и, за разлика от другите косми по тялото, при отскубване на косъмчетата в носа може да се получи възпаление със сериозни последствия. 

 

Виж още:

Всичко най-важно за УШИТЕ
Всичко най-важно за ГЪРЛОТО