Кои грешки да избягваме, когато сме болни – съветват специалистите

Според лекарите масово допускаме едни и същи грешки, когато се разболеем от настинка или друга респираторна вирусна инфекция.

Грешка номер 1: Нямам време за почивка, ще боледувам „на крак”

„Хората често се опитват да карат грипа на крак. Добре е да останат у дома поне първите няколко дни. От болестта те губят оценка за терморегулация и, ако излизат на студено, може да се влошат. Има риск от бактериална инфекция, която налага по-сериозно лечение. Останем ли на легло, ще се справим по-бързо с грипа”, казва магистър-фармацевтът Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара и управител на педиатрична аптека „Ерудита”.

Нужно ли е да добавяме, че ходейки болни на работа, никой няма да ви каже „браво!” за всички страдания, които трябва да претърпите. И преди следващия път да се подложите на подобен „героизъм”, си припомнете това, че той може да ви коства по-продължително боледуване и дори усложнения. Болестта е сигнал на тялото, че се нуждае от почивка, така че бъдете егоисти и си останете за няколко дни у дома, докато организмът се справи с възпалителните процеси. През това време пийте възможно повече течности, яжте богата на витамини, желязо и белтъчини храна (нужни за образуване на антитела) и спете повече, за да подпомогнете имунната си система.

Грешка номер 2: Нямам нужда от преглед при лекаря, ще се самолекувам

„Напоследък много хора се предоверяват на Интернет, четат информация там и се самолекуват. Приемат всичко написано за истина и използват източници, които обаче не са много надеждни. И когато самолечението не даде ефект и състоянието се влоши, търсят лекарска помощ. Някои майки прочитат нещо във форумите и решават да го приложат на детето си. А тази практика е много опасна, защото може доведе до сериозни усложнения, независимо на каква възраст е пациентът”, са наблюденията на д-р Антоанета Гужгулова, УНГ специалист и хомеопат в гр. София.

Post

Грешка номер 3: Колкото повече лекарства, толкова по-добре. А с антибиотици е най-сигурно

Температуропонижаващи средства, таблетки срещу болката в гърлото, капки за нос, аналгетици срещу главоболието и какво ли още не…Списъкът с лекарствата, които много от нас са свикнали да взимат, определено е дълъг. Но освен че натоварват тялото с химия, те само замаскират състоянието, а не лекуват заболяването. Същинското лечение на грипа и другите вирусни инфекции се случва благодарение на оздравителните процеси, които протичат в организма. Именно това правят хомеопатичните лекарства, например.

По отношение на антибиотичното лечение, ето какво предупреждава д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат в гр. София. „Няма антибиотик, който да действа на вирусите, затова е безсмислено да се изписва такова лекарство в първите дни на инфекцията.” А мнението на д-р Стойна Петрова, началник детско отделение в МБАЛ Ботевград, е, че антибиотиците са голям бич. По нейни наблюдения в България много от лекарите все още нямат практиката да използват бързите тестове за бактериална инфекция. „Винаги, когато искам да изпиша антибиотик, използвам CRP тест. Той дава някаква информираност на лекаря, макар и не най-точна, че има бактериална инфекция”, споделя тя.

Помощ с хомеопатични лекарства – изпитаните рецепти на специалистите

Ето съвети от изпитания опит на специалистите за лечение на вирусни инфекции.

Антон Вълев:

„В практиката си съм препоръчвал многократно с успех т.нар. „тройна хомеопатична комбинация“ при грип. Винаги съветвам да се приема Инфлуцид в комбинация с Ринитал за воднистата хрема. Третият препарат е според допълнителните симптоми. Ако има болки в гърлото, добавям Тонзилотрен. В случай, че се е активирал синузит, препоръчвам Цинабсин. В острата фаза на грипа трите препарата се редуват по 1 табл. през 20 минути. За 2-3 дни пациентът излиза от нея. Следващата седмица се приемат в по-ниски дози – 4 пъти по 1 табл. дневно от всеки препарат. Когато носът тече, добавям и Шуслерови соли  №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз (DHU). А заради възпалението – и сол №9 натриев фосфат, която регулира киселинното равновесие в тялото. Когато секретът започне да става белезникаво бял, заменяме сол №3 с №4 калиев хлорид. При жълто-зелени секрети, признак на бактериална инфекция, №6 калиев сулфат. На финала на лечението се взема сол №10 натриев сулфат за детоксикация”.

Антон Вълев:

„При вирусните инфекции на дихателната система класическата комбинация е лекарството при грип и настинка Инфлуцид – по 1 табл. през час до 8 табл. дневно в острата фаза при деца, а за възрастни – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно, заедно с Шуслерова сол №3, която сама по себе си е много ефективна при всяко температурно състояние. Добавя се и №8 за баланс на течностите. Сол №5 се дава за енергия, или ако детето е нервно и плачливо. Комбинацията от Шуслерови соли №3,5 и 8 е класическа схема при вирусни инфекции и висока температура”.

д-р Виолетка Венева

Общопрактикуващ лекар и педиатър в гр. Батановци: „Ако родителите нямат възможност да заведат детето на лекар хомеопат, винаги като първа стъпка могат да дадат Инфлуцид, който е доказано ефективен и за лечение на вирусни инфекции. Деца над 1 година приемат по 1 табл. на два часа, до 8 табл. на ден. Деца над 12 г. и възрастни – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден. По време на лечението е важно веднага да се включат и Шуслеровите соли – при вирусна инфекция родителите да разтворят по 5 табл. соли №3 и №5 калиев фосфат (има антисептично действие и дава енергия на организма) в 300 мл. вода, която да се пие на малки глътки през целия ден. Тази комбинация помага да се ускори процесът на оздравяване. От третия-четвъртия ден на заболяването да се добавят и сол №4 калиев хлорид за намаляване на секретите, които най-често придружават инфекциите, и сол №6, която ще изчисти тялото от токсините и ще попречи на болестта да хронифицира”.

Последни публикации: