Как да се справите с честите ангини в детска възраст

Чести ангини при деца

Едно от най-често срещаните заболявания в детска възраст е ангината. Почти всяко второ дете, след като тръгне на детска ясла или градина, се сблъсква с това заболяване. А много от малчуганите влизат в „серия” от повтарящи се ангини, т. нар. „хронично рецидивиращи тонзилити”.

Повтарящите се инфекции на сливиците обикновено се превръщат в кошмар и за детето, и за родителите. Не само заради болката в гърлото и другите съпътстващи заболяването оплаквания. Лекарите изписват антибиотик след антибиотик, а честотата на ангините продължава да бъде висока. Това води до хронично възпалително уголемяване (хипертрофия) на сливиците. Не е изключено в един момент УНГ специалистът да препоръча и оперативното им премахване като единственото решение. Със сигурност никой не би искал да преживее този стрес.

Кога премахването на сливиците е наистина наложително?

Сливиците (тонзилите) са част от Валдайеровия пръстен – пряк участник в имунната реакция на организма и изключително важен за изграждането на имунитета при децата. Те служат като бариера за вирусите, бактериите и други фактори, които могат да причинят заболяване на организма. Попаднали в сливиците, имунната система ги разпознава като вредители и веднага започва битката с тях. Тъй като децата непрекъснато се сблъскват с вируси и бактерии, с които организмът се запознава, е нормално в детска възраст тонзилите да са в постоянно напрегнато възпалено състояние. Това означава, че в тях се изгражда имунитет.

Ето защо съвременните тенденции в лечението на хроничните тонзилити при децата са базирани на най-внимателните и прецизни терапии на сливиците. А тяхното премахване е оправдано само в случаите на доказана нарушена функция и прекалено уголемяване (хипертрофия), които затрудняват дишането и достъпa на кислород до мозъка. При това след като медикаментозната терапия е била напълно неефективна.

Как да предотвратим честите боледувания, приема на антибиотик и/или операцията?

Вече стана ясно, че сливиците имат изключително важна роля в детска възраст и отстраняването им без наложителна причина води до лишаването на детето от важен орган, необходим за имунологичното съзряване на организма. Поради тази причина днешните изисквания към терапията на хроничните ангини целят следните ефекти:

  • елиминиране на възпалителния процес в сливиците
  • подобрение на дренажната функция на криптите в сливиците (малките гънки на повърхността на сливиците)
  • нормализиране на локалния и общия имунитет

И разбира се, предвид крехкия детски организъм, лечението трябва да бъде с отличен профил на безопасност.

Лекарството, което отговаря едновременно на всички тези критерии, е Тонзилотрен. Той е използван в Европа за профилактика на остри и хронични ангини в продължение на повече от 80 години. Присъства и у нас над 15 години. Той е и единственият препарат в България за профилактика и лечение на рецидивиращи тонзилити. С напълно природен състав.

Тонзилотрен има:

  • противовъзпалително действие, което води до бързо облекчаване на симптомите
  • обезболяващ ефект, с което значително подобрява качеството на живот на пациента
  • имуностимулиращо действие, което е важно, за да не се получават бактериални усложнения от суперинфекция с различни бактериални причинители
  • намалява обема и отока на сливиците, възстановява физиологичната им структура

 

Тозилотрен е подходящ за деца над 2 г., бременни, кърмещи жени. Има пълен профил на безопасност, потвърдени в 21 клинични изследвания с участието на над 10 хиляди пациенти, 8 хиляди от които деца.

Наскоро приключи и първото клинично проучване на Тонзилотрен в България, проведено в рамките на 2 години  с български педиатри и УНГ специалисти. Всички участвали пациенти са били с хроничен тонзилит, а в края на лечението с Тонзилотрен са докладвали 50% по-малко остри инфекции на гърлото, а нуждата на антибиотично лечение е била със 70% по-малка.

Профилактичната програма с Тонзилотрен включва приема на 3х1 табл. на ден за 2 месеца, независимо от възрастта на болния. Провеждат се 3 курса в годината с интервали между тях 2 месеца.