Ефективни средства за справяне с увеличената трета сливица

Преглед при УНГ специалист за учеличена трета сливица

Увеличената трета сливица в детска възраст и честото й възпаление (аденоидни вегетации) са една от най-честите причини за посещение в детска възраст при УНГ специалист. Родителите обикновено са притеснени от факта, че детето спи с отворена уста, хърка, а когато увеличението на третата сливица е изключително голямо, се стига до детска сънна апнея – състояние на задушаване по време на сън.

По статистически данни в световен мащаб най-често проблемът с аденоидните вегетации се изявява в периода от 3 до 6-годишна възраст. Но наблюденията на български оториноларинголози сочат, че през последните години се увеличават случаите и на деца под 2-годишна възраст, които имат изразена хипертрофия (уголемяване) на третата сливица и чести епизоди на нейното възпаление. То се изразява с висока температура, стичане на слузни или гнойни секрети към гърлото (задна хрема), кашлица, болезненост на засегнатото място.

Когато хроничното възпаление на третата сливица и нейното уголемяване се съчетаят, картината е особено драматична и родителите влизат в един омагьосан кръг на постоянно търсене на лекарска помощ, прилагане на различни капки и тежки медикаменти като антибиотици. Често при неправилно и непоследователно лечение се стига до увеличение, което няма обратно развитие, а това дава всички свои последствия от страна на дишането, преглъщането, говора на децата.

Как да се справите с този проблем?

Според УНГ специалистите най-важна е превенцията. Нейната цел е да предотврати стигането до тежка антибиотична или друга медикаментозна терапия, както и необходимост от хирургично отстраняване на третата сливица.

Това, от една страна, може да стане с правилен начин на живот на децата – закаляване от най-ранна възраст, редовен престой на чист и свеж въздух, достатъчна физическа активност, пълноценно хранене, изключващо прекалена консумация на сладки храни.

Другият много важен фактор е назначаването на лечение, което да стимулира локалния имунитет и да предотврати основните симптоми на възпалението. По този начин третата сливица се предпазва от развитието на хронично възпаление и уголемяване.

Точно такъв е ефектът от комбинацията от лекарствата  и Тонзилотрен и Цинабсин, многократно прилагана и доказана в практиката на водещи български оториноларинголози.

Установено е, че приемът на 3х1 табл. на ден от двете лекарства в продължение на 60 дни 3 пъти годишно при леки и средно тежки аденоидни вегетации, съчетани с промивки на нослето, води до:

  • намаляване до изчезване на симптоматиката на уголемената сливица и намаляване на обема й
  • овладяване на задната хрема и изтичането на секрети
  • разреждане до изчезване на симптомите на хронично възпаление

Благодарение на тази комбинация в над 60% от случаите с уголемена трета сливица и хроничен аденоидит не се стига до антибиотична терапия и до хирургично лечение. То стои на дневен ред, само когато е настъпил пълен провал в опитите за медикаментозна терапия и лечение на този често срещан проблем в детска възраст.

Любопитно

Ако детето ви е с увеличена трета сливица, е добре преди посещението на басейн да се консултирате с УНГ специалист. Преохлаждането и попадането на вода в носа и ушите може да предизвика хроничен възпалителен процес в носоглътката и по-конкретно възпаление на тази лимфна тъкан. Дългият престой във водата не е препоръчителен, трябва да се избягва и гмуркане. След излизането от басейна трябва да се вземе душ, цялото тяло да бъде старателно подсушено и облечено в сухи дрехи. Добре е след това да се изчака 20-30 мин., преди да се излезе навън, за да може тялото да се затопли напълно, като това важи не само за зимата, но и за летния сезон.