Помощ с природни средства при ринит на бременността

Бременна жена с ринит

Ринитът (хрема) на бременността, познат още като хормонален ринит,  е сравнително често срещано оплакване. С него се сблъскват към 30-40% от бъдещите майки, като обичайно започва около 2-3 лунарен месец и е най-осезаем през последния триместър. Обикновено отшумява спонтанно в рамките на 2 седмици след раждането. Наподобява хрема вследствие на настинка, но всъщност се дължи на хормоналните промени в тялото през този период. Характеризира се с оток на носната лигавица, което води до запушен нос и отделяне на секрет.

Как да разберете дали страдате от хормонален ринит или проблемът е друг?

Ако запушеният или течащ нос са единствените симптоми, вероятно се касае за ринит на бременността. Но ако освен хрема, имате и други оплаквания като кихане, кашлица, възпалено гърло, температура, сигурно сте с настинка или друга инфекция. Ако пък хремата е водниста, придружена с кихане и сърбеж в очите, носа или гърлото, вероятно сте с алергия. Добре е да споделите оплакванията с наблюдаващия ви лекар, за да се прецизира причинителят и да се предприеме навременно и адекватно лечение, което да облекчи състоянието и да ви предпази от евентуални усложнения.

Идеи как да се почувствате по-добре  

  • Хидратирайте добре тялото. Това е изключително важно за втечняването на секретите и по-лесното им изчистване.
  • Спете на по-висока възглавница или повдигайте главата си с допълнителна възглавница, когато лежите или спите. Това ще помогне да облекчите и киселините, които често съпътстват бременността.
  • Вземете топъл душ и постойте повече време в банята преди лягане. Парата временно ще облекчи запушването на носа. Ако имате овлажнител за въздух, е добре да го използвате в помещението, в което сте. Или потопете хавлиена кърпа в топла вода, поставете я върху лицето си и дишайте.
  • Избягвайте дразнещите аромати. Раздразнената лигавица допълнително усилва подуването и секрецията на воднист секрет.
  • Промивки на носа. Можете да ги направите, като използвате спрей с морска вода или с физиологичен разтвор. Много добър ефект имат и промивките с чайничето Нети.

Внимавайте с капките и спрейовете за нос!

Голяма част от масово използваните съдосвиващи капки и спрейове за нос са противопоказни в периода на бременността и могат да имат негативен ефект върху плода. Затова тяхната употреба изисква задължителна консултация с лекар.

Напълно безопасен за бременни жени и същевременно доказал се като ефективна терапия на всеки вид хрема е природният спрей Инфлуназал. Той лекува острото и предпазва от хронично възпаление на носната лигавица, отпушва носа, облекчава дишането и спира воднистата секреция. Той е толкова нежен и безопасен, че може да се прилага дори при кърмачета, при това без риск от привикване. Подходящ е за продължителна употреба, като няма опасност от нежелани странични ефекти. Впръсквайте по два пъти във всяка ноздра 2-3 пъти дневно.

Можете да комбинирате Инфлуназал с Шуслерова сол №8 на Немския хомеопатичен съюз – оригиналните Шуслерови соли в България. Тя ще регулира водно-солевия баланс в организма, който е нарушен поради хормоналните промени по време на бременността. Приемът на 3 пъти дневно по 1-2 табл. ще помогне за отпушването на носа, ще спре воднистата хрема и ще регенерира носната лигавица.

Външно можете да прилагате и Шуслеров мехлем №8, който ще помогне за овлажняване на носната лигавица и отпушването на носа. Нанасяйте мехлемаот двете страни на носа и в началото на ноздрите 3 пъти дневно.