Д-р Порязова: Температурата е знак за добра реакция на организма при инфекция

Д-р Саша Порязова

Д-р Саша Порязова работи от много години като педиатър, а от 2000 г. и като ОПЛ. По-голямата част от пациентите й са деца.

 

Д-р Порязова, след повече от 2 години пандемия може ли да се каже, че здравната обстановка се нормализира и се върнахме към обичайните за сезона заболявания?

Да, за разлика от последните 2 години, когато преобладаваше COVID-19, в момента заболеваемостта е много разнообразна. Има различни вируси, които протичат с температура, хрема, кашлица, болки в гърлото, стомашно-чревни разстройства, обриви. Намираме се и в разгара на сезона на сенната хрема, което обостря алергичните оплаквания. Наблюдава се и повишена заболеваемост от скарлатина и особено варицела.

 

Варицелата е сред заболяванията, които водят след себе си чести боледувания. На какво се дължи това?

В действителност винаги след варицела зачестяват заболяванията. Тази инфекция води до силен спад в имунната система и различни възпаления, най-вече на горните дихателни пътища. Затова съветвам моите пациенти задължително по време на самото боледуване, а и 2-3 месеца след това да приемат витамини и имуноукрепващи препарати.

 

Температурата е един от симптомите на вирусните инфекции и обикновено плаши родителите. Какво трябва да знаем за нея?

Аз винаги казвам на моите пациенти, че не трябва да се страхуват от температурата. Тя е естествен защитен механизъм и показва добра реакция на организма. По-високите градуси обикновено означават и по-добра реакция, и по-бързо ограничаване на инфекцията, индикират, че организмът добре се съпротивлява на инфекцията. В България наистина се наблюдава голям страх към повишената температура. А в страни като Германия, Англия, Франция тя е приемана за съвсем естествена реакция на организма и детето дори продължава да ходи на детска градина или училище, когато е с фебрилитет.

 

Колко време е нормално да се поддържа повишена температура?

При една настинка или грип е нормално детето да вдига температура в рамките на 2-3 дни. Ако тя продължава по-дълго време, например 4-5 дни, тогава вече търсим някакво бактериално усложнение от страна на гърло, бели дробове, бронхи, възпаление на ушите и др.

 

Какво е мнението Ви за прибързаното посягане към температуропонижаващите лекарства?

Както вече обясних, покачването на температурата е нормална реакция, затова винаги трябва да се даде възможност на организма да се справи сам, да се стимулират естествените защитни механизми. При приема на температуропонижаващо лекарство става точно обратното –  прекъсва се естественият имунен процес. А когато се включи и антибиотик без реално наличие на бактериална инфекция, този процес се прекъсва съвсем и имунна реакция не се осъществява. Майките трябва да разберат, че антибиотикът няма температуропонижаващо действие. Той се дава, само ако има клиника на бактериална инфекция.

 

Как можем да подкрепим организма да се справи по-адекватно с температурата и другите обичайни симптоми на вирусните инфекции?

Имунният процес може да бъде много добре подкрепен с природни лекарства като Инфлуцид и Шуслерова сол №3 на Немския хомеопатичен съюз например. Това е най-безопасният и същевременно доказано ефективен начин. Голяма част от родителите, с които отдавна имаме отношения, го знаят и го прилагат, веднага щом усетят, че детето се разболява.

Инфлуцид е един от най-известните препарати за лечение на настинка и грип у нас и много разчитам на него при малките, а и при големите си пациенти. Той има неспецифично антивирусно действие. Повлиява възпалението и предоставя енергия на клетките, за да може чрез адекватна температурна реакция организмът да се пребори с инфекцията. Не понижава температурата рязко, но създава условия тялото да се справи с вируса при умерено и поносимо покачване на градусите. Предпазва от вторични бактериални усложнения и помага боледуването да бъде кратко и щадящо. Има и имуноукрепващ ефект, заради което е много подходящ и при варицела.

А Шуслерова сол №3 е задължителна при първи симптоми на разболяване. Тя активира имунната реакция в началния стадий на инфекцията, модулира ефективно възпалителния процес и овладява повишаването на температурата.

В първите 2-3 дни и двете лекарства се дават по-начесто – Инфлуцид се приема в дозировка по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. на ден (за възрастни – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден), а от Шуслерова сол №3 – по 1 табл. на всеки 15-30 мин. до овладяване на температурата. След настъпване на подобрение дозировката и на двете лекарства се намалява на 3 пъти по 1-2 табл. на ден за поне още една седмица.

Ако се появят хрема и болки в гърлото, включвам и други лекарства. Родителите знаят, че винаги в такива случаи могат да разчитат и на Тонзилотрен при болно гърло, и на Цинабсин и Шуслерова сол №4 при хрема, прочистване на носната лигавица с Колдисепт НаноСилвър спрей за нос за по-големите или с Инфлуназал при по-малките. Когато инфекцията е вирусна, постигаме много добър ефект само с тези лекарства. Когато се появи и бактериална суперинфекция, тогава, разбира се, се налагат и други лекарства като антибиотици.