Не всяка ангина се лекува с антибиотик

Знаете ли, че сред най-честите заболявания, за които се предписва антибиотично лечение, е ангината (медицинският термин е тонзилит)? На пръв поглед, тази статистика може да ви се стори естествена. Но научни данни от 2019 г. показват, че при 59% от прегледите, в които е установена остра ангина, е назначена антибактериална терапия, като реално само в 13% от случаите такова лечение е било наложително.

Това звучи тревожно на фона на все по-нарастващата антибиотична резистентност и важността на антибиотиците в лечението на редица тежки заболявания. Дори сега, в настоящата ситуация на пандемия, когато в много от случаите новият коронавирус отваря път на вторичните бактериални инфекции, тяхното приложение е животоспасяващо. А безразборното им приемане намалява шанса те да подействат и понякога дори правят лечението невъзможно.

Най-честата причина за ангините са вируси

Само при около 20-30% от случаите в началото може да е налице бактериална инфекция, като тя най-често е причинена от бета-хемолитичен стрептокок от група А, който води до т. нар. „стрептококов тонзилит”. Но това се доказва със специален тест. Ето защо поне през първите 3-4 дни не трябва да се стартира с антибактериална терапия. Освен, разбира се, ако не се появят усложнения като натрупване на гнойни налепи върху сливиците, влошено общо състояние, подути шийни лимфни възли.

Как да създадем стабилна основа за здраво гърло?

Като подходим разумно към лечението, за да си спестим антибиотика. То трябва да включва използването на препарати, които да овладеят възпалението, да намалят болката, да стимулират имунитета и да ни предпазят от усложнения. И да са достатъчно безопасни.

Всички тези ефекти съчетава в себе си Тонзилотрен. Той има уникален дизайн, благодарение на който е доказал успешното си действие в лечението на 3 различни проблема, свързани с гърлото:

  • Остра вирусна ангина

Тонзилотрен успокоява възпалението в гърлото, което води до бързо облекчаване на симптомите. Той бързо елиминира болката и възстановява засегната тъкан в областта на сливиците. Лекарството има имуностимулиращо действие, с което предпазва от бактериални усложнения.

За оптимални резултати лечението с Тонзилотрен трябва да започне още при първи оплаквания. Деца под 12 г. приемат по 1 табл. на всеки 2 часа до 6 табл. дневно, деца над 12 г. и възрастни – по 1 табл. на всеки час до 12 табл. на ден. След настъпване на подобрение приемът се намалява на 3х1 табл. на ден в продължение на 7 дни.

  • Гнойна ангина, лекувана с антибиотик

При бактериална инфекция на гърлото, когато антибиотикът е абсолютно наложителен, е препоръчително да включим към терапията и Тонзилотрен. С негова помощ заболяването ще премине много по-бързо и леко, защото той подобрява кръвообращението и спомага за по-добро насищане на тъканите с антибиотика. Освен това намалява гнойното възпаление на сливиците. Приемът и за деца, и за възрастни е еднакъв – 3 пъти по 1 табл. на ден за 7-21 дни.

  • Хроничен тонзилит

Според статистиката от него страдат 24% от българските деца. Заболяването се среща и в по-зряла възраст, като води до значително влошаване на качеството на живот. Ако вие или детето ви често боледувате от ангина, е добре да знаете, че Тонзилотрен е единственото лекарство в България за лечение на хронични тонзилити. Клинични изследвания доказват, че профилактичната програма с препарата води до впечатляващи резултати – 3 пъти по-малко остри инфекции на гърлото, 3 пъти по-малка необходимост от антибиотично лечение и 3 по-добро качество на живот.

Програмата включва приема на 3х1 табл. на ден за 2 месеца, независимо от възрастта на болния. Провеждат се 3 курса в годината с интервали между тях 2 месеца.