Топ 9 щадящи решения да се справиш със сенната хрема

Момиче духа глухарче

Всяко лято близо 20% от българите преминават през кошмара, наречен „сенна хрема”.

Всяко лято голяма част от тях се опитват да преборят досадните симптоми с тежки лекарства като антиалергични и противовъзпалителни препарати, кортискостероиди, съдосвиващи капки за нос. Те не само ги карат да се чувстват замаяни, сънливи, подути, но и натоварват организма. Освен това само временно потискат симптомите, а не лекуват алергията.

И всяко следващо лято оплакванията се завръщат и всичко се повтаря отново и отново…

Има как да излезеш от порочния алергичен кръговрат. При това със съвсем естествени и дори приятни средства.

Тук ще ти предложим 9-те най-добри природни начина да овладееш алергичната хрема, прилагани в Германия. Те не само ще облекчат симптомите, но и ще повлияят причината на заболяването, с което постепенно ще намалят неговата изява.

Редовно посещение на сауна

Отделяният в организма хистамин, който е главният виновник за алергичните оплаквания, атакува кръвоносните съдове. Ако те не са в „добра форма”, той предизвиква тяхното разширяване и повишена пропускливост и дразни чувствителните нервни окончания.

Сауната предлага своеобразна тренировка на съдовете. Редовното й посещение ги поддържа еластични и подобрява защитата на организма.

Повече движение

Физическата активност подобрява кръвоснабдяването на лигавиците и ги прави по-устойчиви към чужди тела, каквито са алергените. Редовните тренировки ще ти помогнат да облекчиш изявата на симптомите. Допълнителните плюсове са добра физическа форма, повече енергия и по-малко стрес.

Хомеопатия

Тя предлага съвсем безвреден, напълно лишен от странични ефекти, но същевременно ефективен подход в лечението на сенната хрема. Хомеопатичните лекарства помагат за облекчаване на неприятните симптоми и едновременно с това възстановяват равновесието на имунната система. Прилагането им подкрепя самооздравителните сили на организма и така постепенно се намалява честотата на алергичните прояви.

Един от най-известните хомеопатични препарати за лечение на алергична  хрема у нас е Ринитал.Инфлуназал и Ринитал
Той се произвежда в Германия от Немския хомеопатичен съюз, което гарантира качеството и ефективността му.

Препаратът облекчава алергичните симптоми, предотвратява обострянето на оплакванията при профилактична употреба и постепенно намалява честотата на алергичните прояви. Подходящ е и за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. Как да го приемаш можеш да разбереш тук.

А вместо да увреждаш носната лигавица със съдосвиващите капки за нос, които освен това трябва да бъдат използвани само за ограничен период от време, можеш локално да облекчиш хремата с хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал. Той съдържа луфа, която има противоалергично действие.

Повече за него можеш да прочетеш тук.

Техники за психорелакс

Психичните натоварвания значително засилват алергичните реакции. Техники за релаксация като автогенен тренинг или йога помагат да се намалят нивата на стреса. Дори и само едно подредено ежедневие, в което се редуват фази на напрежение и релаксация, може да окаже положителен ефект върху състоянието.

Състояние на червата

Здравето на стомашно-чревния тракт има важна роля за правилното функциониране на имунната система. Отделяй от време на време по 1 ден за лечебен глад, чрез който да прочистиш дебелото черво от натрупаните токсини. По този начин и евентуалните хранителни непоносимости няма да натоварват допълнително имунната система.

Добро хранене с достатъчно витамин С

Старай се да се храниш балансирано, за да укрепиш имунната си система със здравословна чревна флора. Особено препоръчителен е приемът на естествен витамин С. Свикнали сме да го търсим най-вече в портокалите и лимоните, но високо съдържание на този ценен витамин има и в чушките, магданоза, ягодите, броколите.

Естествена хипосенсибилизация

Ако си алергичен към полените на брезата или страдаш от кръстосана алергия, може би ще ти е любопитна немската техника за намаляване на чувствителността към тях чрез постепенно увеличаване на дневния прием на ябълки. Тя може да подейства като естествена хипосенсибилизация, тъй като в ябълките се съдържат същите белтъчни компоненти като в брезовия полен. Ако решиш да опиташ тази техника, все пак е добре да се консултираш с лекар преди това.

Акупунктура

Воднистата алергична хрема, възпалените очи и пристъпите на кихане могат да се подобрят от акупунтура. Известни са дори акупунктурни точки, които непосредствено успокояват оплакванията. За да се постигне осезателен ефект, са необходими между 8 и 15 процедури. В идеалния случай лечебната серия трябва да започне преди началото на алергичните оплаквания. Ако си алергичен към полена на ранноцъфтящите растения , е добре да започнеш да се подлагаш на акупунктура още през зимата.

Море

Морският климат е особено благоприятен при заболявания на дихателните пътища. Поглези се с престой на морето. Високата солна концентрация във въздуха облекчава раздразнените лигавици.

Още полезни съвети за справяне със сезонната и целогодишната алергична хрема можеш да намериш тук.