Предизвикателството настинка или грип по време на бременност

Бременна жена с грип и настинка

Бременна жена с грип и настинка

Да се разболееш от настинка или грип, когато си бременна, не е невъзможно. Даже напротив, вероятността през този период е доста голяма. Дори най-здравословно живеещият човек никога не е застрахован срещу коварните вируси. А през бременността е особено важно да поддържаш имунната система в оптимално състояние, за да не си податлива на инфекции.

Бързаме да те успокоим, че не трябва да изпадаш в паника, ако се разболееш. Вече има много изпитани средства и методи, които са подходящи за бременни жени и с чиято помощ бързо ще се почувстваш по-добре. Важното е да започнеш да ги прилагаш още при първите съмнения за боледуване, това значително ще ускори оздравителния процес и ще те предпази от влошаване на инфекцията.

Настинка или грип – това е въпросът?

Бременна жена, която пие чай
Често бъркаме симптомите на простудата с тези на грипната инфекция. Ето някои знаци, които ще ти помогнат да ги разпознаеш.

Настинката, която всъщност не се получава вслдествие на преохлаждане, а от атаката на някой вирус, се характеризира с:

  • възпалено гърло;
  • запушен или течащ нос;
  • кихане и кашлица;
  • може да е налице умерено повишена температура или главоболие, но тези симптоми не са задължителни.

За разлика от настинката, оплакванията от грипа започват внезапно и са много силни. Симптомите са:

  • висока температура;
  • главоболие;
  • болки в мускулите;
  • потене;
  • силна болка в гърлото;
  • физическо изтощение.

Как да се справиш с оплакванията?

Никога не забравяй, че всяко здравословно неразположение по време на бременност трябва да бъде взето под внимание. Не рискувай да чакаш симптомите на инфекцията да се разгърнат с цялата си сила, за да се увериш дали си имаш работа с грип или настинка. Още при първи симптоми започни подходяща терапия. Например с антивирусното лекарство Инфлуцид.

Той е едно от малкото лекарства, позволени по време на бременност и кърмене. Действа мощно още от първия ден на прием. Ефективен и при инфекция с грипни А и В щамове, и при остри респираторни вирусни инфекции, причинени от аденовируси, риновируси, коронавируси, RSV вируси, парагрип. Това е многократно доказано в клинични изследвания.

С негова помощ бързо ще овладееш симптомите – хрема, кашлица, болки в гърлото, температура, болки в мускулите, отпадналост. Инфлуцид ще подсили имунната ти система и ще ти помогне да преминеш по-бързо и леко през заболяването. Практиката показва, че приемът на Инфлуцид намалява и нуждата от употреба на симптоматични лекарства като болкоуспокояващи и температуропонижаващи.

При остри оплаквания приемай по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно, а след подобрение – 3 пъти по 1 табл. на ден поне още 1 седмица. Не прави грешката да спираш лечението, веднага щом се почувстваш по-добре. Така рискуваш да не се излекуваш напълно от инфекцията и тя да се завърне с пълна сила. Продължи едноседмичния прием след подобрението. В крайна сметка, 3 пъти по 1 табл. на ден никак не е сложна схема.

При температура

Ако състоянието е съпроводено с повишена температура, можеш да я овладееш по безопасен и напълно естествен за организма начин с помощта на оригиналните Шуслеровите соли на DHU. При температура под 38,5°С към посочения вече прием на Инфлуцид добави и Шуслерова сол №3. Тя активира имунната защита, овладява възпалението в начална фаза и пречи на размножаването на вируси и бактерии. Приема се по 1 табл. на всеки 5-10 мин. до спадане на температурата. Ако температурата е над 38,5°С, подходящата комбинация към Инфлуцид е Шуслерова сол №5, която извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението и така се регулира фебрилитетът, и  Шуслерова сол №8, която ще те предпази от дехидратация вследствие на температурата . Солите се редуват по 1 табл. от всяка на 5-10 мин., докато овладееш градусите.

При повишена температура пий и много вода. Тя е също много важна част от борбата с повишените стойности на термометъра.

Запушен ли е носът ти?

Ако отговорът е положителен, го промивай със специален за целта физиологичен разтвор. Такъв можеш да намериш във всяка аптека. За отпушване на носните пътища помага и вдишването на парата от душа в банята. Просто завърти кранчето на по-топла степен и вдишвай образуващата се пара.

Ако хремата е много обилна, заради нея усещаш напрежение към ушите или в слепоочието, е препоръчително да я третираш с ефективни медикаменти. В противен случай можеш да стигнеш до отит или синузит, всяко от които налага прием на антибиотик, а по време на бременността е добре да стоиш по-далеч от него. Подходящо лекарство, което по нежен и удобен начин ще те избави от течащия или запушен нос, е Цинабсин. Той ще овладее възпалението в носната лигавица, ще втечни и изчисти секретите и ще те избави от характерното главоболие. Приема се по същата схема като Инфлуцид.

В допълнение към него, за по-бързо овладяване на локалното възпаление и възстановяване на носната лигавица, добави и спрея за нос Инфлуназал. Неговото действие е толкова нежно, че е едно от малкото лекарства, които могат да се прилагат и при бебета под 1 г. Инфлуназал е и твоето решение за справяне с ринита на бременността, който мъчи повечето бъдещи майки. Дозировката за възрастни е 3 пъти по 2 впръсквания във всяка ноздра на ден.

 

Възпалено гърло

Ако гърлото те боли, винаги можеш да разчиташ на Тонзилотрен. С негова помощ бързо ще овладееш възпалението в гърлото и болката, а той ще те предпази и от бактериални усложнения. Приема се по същата схема като Инфлуцид. Освен това пий чай, той много ще те облекчи. Все пак внимавай какъв ще избереш, защото не всички са подходящи за бременни жени. Консултирай се с наблюдаващия те гинеколог кои храни и напитки са позволени и кои – забранени още в началото на бременността. Така ще си спестиш доста колебания и въпроси до края на 9-те месеца. Добави и малко мед. Освен че ще подслади напитката, той има и антисептични и антибактериални свойства.

Бременна жена, която пие течности
Хидратиране

Дори да не ти се яде, както обикновено става по време на боледуване, се увери, че приемаш достатъчно течности. Доброто хидратиране на тялото е важно не само сега, но и през цялата бременност, защото може да предотврати контракциите, които в някои случаи водят и до преждевременно раждане.

Почивка

Ако се чувстваш зле, носът ти е запушен и ти е трудно да дишаш, вероятно ще ти е трудно да спиш. Но тялото ти има нужда от почивка, за да се възстанови, затова се стреми поне да си легнала и да си почиваш повече. В противен случай ще проточиш заболяването и можеш да усложниш състоянието си.

Млад мъж приготвя закуска за бременната си съпруга