Защитата от COVID-19 – какво трябва да знаем за нея

Ковид ваксина

Към момента ваксините срещу COVID-19 се смятат за най-силното оръжие в битката срещу вируса.

Със сигурност те тепърва ще се усъвършенстват и ще бъдат незаменима помощ на човечеството в това глобално предизвикателство. Но поради все още краткия период на приложението им и липсата на достатъчно данни и наблюдения, специалистите все още не могат да бъдат категорични относно тяхната 100%-ва безопасност за здравето както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Слабите места

Независимо дали вече сте се имунизирали, предстои ви да го направите или сте от хората, които на този етап отказват да се ваксинират, вероятно знаете, че ваксините срещу COVID-19 имат и някои недостатъци:

 • Както при всички ваксини, ваксинацията срещу COVID-19 може да НЕ осигури защита на всички ваксинирани.
 • Масово прилаганите към момента ваксини се състоят от поставянето на 2 дози, като оптималната защита настъпва дни след поставянето на втората, а придобитият от тях имунитет е временен, заради което следва да се прави ежегодна реимунизация.
 • След поставянето на ваксината имунната система е изключително ангажирана с изграждането на антитела срещу COVID-19. Aко в същото време сме атакувани от друг вирус, тя не може да реагира адекватно срещу него. Ето защо не е изключено в този период ваксинираният не само да се зарази с друга вирусна инфекция, т.е. да се получи наслагване на инфекции, но и тя да протече много по-тежко от обичайното.
 • Заради непрекъснатата мутация на вируса ваксините срещу COVID-19 се нуждаят от актуализиране всяка година, за да останат ефективни, по подобие на грипните ваксини.
 • Макар и сравнително рядко, продължават да се отчитат случаи на тежки странични въздействия вследствие на ваксиниране, независимо дали става въпрос за поставяне на РНК- или векторна ваксина.
 • Определени възрастови групи все още не подлежат на ваксиниране, а те са не по-малко уязвими спрямо заразата.

Защитата никога не е в повече

Всички тези факти потвърждават нуждата от намирането на решения, които:

 • да могат да ни предпазват от свързаните с COVID-19 рискове. Такива са например ранната цитокинова буря, която може да настъпи по време на боледуване. Тя предизвиква толкова агресивна защитна реакция, че цитокините (вид имунни клетки) атакуват не само вируса, но и собствените ни клетки и органи, което води до унищожаването им и понякога до летален край. Или пост-Ковид усложненията като засягане на сърцето, белите дробове и нервната система.
 • да предлагат високоефективна антивирусна защита, която да е максимално безопасна, без никакви рискове за здравето и подходяща за всяка една възрастова група. Дa е ефективна и за хората, които се решили да си поставят ваксинация, и за тези, които няма да се ваксинират.

Tакова решение е респираторния антивирусен препарат Инфлуцид. Заради своя лечебен, антивирусен и имуномодулиращ ефект вече 17 години той се прилага ефективно и като профилактика, за предпазване от разболяване, и за лечение на вече настъпила респираторна вирусна инфекция от българските лекари и фармацевти. Инфлуцид е избор за лечение на COVID-19 и други респираторни вирусни инфекции във водещи клиники в страната, сред които ВМА и Клиниката по педиатрия към УМБАЛ „Александровска“.

ИнфлуцидИнфлуцид може, а дори е и добре да се прилага преди, по време на и след поставяне на COVID-19 ваксина, защото:

 • Притежава специфична антивирусна активност спрямо грипни А и Б щамове и други РНК- и ДНК- съдържащи респираторни вируси, подобни на структурата на коронавируса.
 • Активира клетъчния имунитет и създава уникалната възможност за цитокинов баланс, което предпазва от настъпването на пост-Ковид усложненията и бъдещо отключване на автоимунни заболявания.
 • Предпазва от наслагването на други инфекции след поставянето на ваксината.
 • Инфлуцид е много добро решение за защита от вирусни инфекции и на всички деца, които все още не подлежат на ваксиниране срещу COVID-19, както и на всички други хора, които по една или друга причина няма да се ваксинират. Според клинични изследвания приемът на 3 пъти по 1 табл. на ден в продължение на 1 месец предпазва от вируси и намалява риска от заболяване за 3 месеца.

Инфлуцид е неизменна част и от терапията на всяка респираторна вирусна инфекция, включително и на COVID-19. В острата фаза на заболяването лекарството се приема в т. нар. „лечебна дозировка“, която включва прием на 1 табл. на всеки час за възрастни и на всеки 2 часа за деца. А след преминаването на инфекцията като опашка на лечението е добре да се продължи с прием на 3 пъти по 1 табл. на ден в рамките на още 1 месец, което предотвратява развиването на пост-Ковид късни усложнения.