Какво трябва да знаете за съня на бебето

„Кога бебето ми ще започне да спи по цяла нощ?” Един от най-често задаваните въпроси от всички родители, изтощени от безсънието през първите седмици.

През първата година от живота на вашето дете цикълът на съня му ще търпи постоянно развитие. Първоначално новороденото се нуждае от около 20 седмици, за да установи постоянен модел на сън и бoдърстване в денонощието. Едва след шестия месец, с въвеждането на твърдата храна, малкото човече започва да спи за по-дълги часове. Дотогава бебето има нужда от сън на всеки два или три часа, но голяма част от времето прекарва в полубудно състояние. Това означава, че може би за първи път в живота ви, ще се сблъскате с безсънието за продължителен период от време и ще изпитате на собствен гръб какви са последиците от това. Как да осигурите и за бебето, и за вас, достатъчно часове спокоен и здравословен сън?

Какво трябва да знаете за нуждите на новороденото

Цикълът на сън на новороденото се базира на нуждата му от храна. Едно кърмаче може да има от 8 до 12 хранения в денонощие, на всеки 2 до 4 часа. Стомахчето му е толкова малко, че има необходимост от почти постоянно подаване на мляко. И ако бебето ви спи непробудно в продължение на над 4 часа и ви е трудно да го събудите, това е знак за проблем. Събудете го непременно за хранене!

Макар и новороденото да спи около 15 часа в денонощие, цикълът сън – бодърстване се повтаря на всеки час и половина – два часа. Все пак децата, които са на изкуствено хранене, спят малко по-дълго от кърмените.

Тъй като първоначално новороденото все още няма усещането, че се е отделило от майката, то става неспокойно и тревожно, когато тя не е до него, дори и за кратък период от време. Това е обяснението на „феномена” защо не можете да се изкъпете или нахраните на спокойствие, дори когато мислите, че бебето ви е дълбоко заспало. Сякаш в мига, в който се опитате да направите нещо за себе си, то вече се е събудило и отново плаче и се нуждае от вас.

Някои по-чувствителни бебета остро възприемат всички дразнители: шум, светлина, местене или движение, които им пречат да се отпуснат и да заспят.

Не забравяйте, че приемът на определени лекарства или вещества с храната на кърмачката, може да повлияе негативно на съня на бебето. Повече от 150 мг кофеин дневно например е причина за раздразнителност и безсъние при кърмачето. За сравнение в 100 мл сварен чай се съдържат 20 мг кофеин, 40 мг от веществото има в същото количество кафе, а в прясно смляното кафе е три пъти повече. Приемът на алкохол и тютюнопушенето от майката също водят до нарушения в съня на бебето и др. здравословни проблеми. Направени изследвания показват, че децата, кърмени след като майката е изпушила цигара, спят по-малко от тези, чиито майки са отказали вредния навик, преди да станат кърмачки.

Къде ще сложите вашето бебе да спи е личен избор (в спалнята ви или в отделна стая, в креватче, кошче или в леглото до мама). Възможностите са много и сигурно сте получили безброй съвети за това още преди появата на рожбата ви на бял свят. Но ето какво е важно да знаете предвид безопасността му. Отделянето на бебето да спи в отделна стая е практика, която се базира на психологически теории от миналия век, че ранното отделяне предпазва от прояви на зависимост, от разглезване и децата стават по-самостоятелни. Съвременни изследвания обаче опровергават подобно схващане и сочат многобройни ползи от спането на бебето в едно легло с майката по отношение на психоемоционалното съзряване (освен, че за родителя това носи големи удобства от практическа гледна точка). Спането заедно улеснява кърменето, предпазва от Синдром на внезапната детска смърт. Новороденото, което спи до майка си, по-лесно синхронизира режима си на сън с нейния. Други изследвания показват, че сърдечният ритъм на тези бебета е по-равномерен, по-малко плачат.

Стратегии за подобряване на качеството на съня

Поставете си за цел вашето спокойствие и това на бебето да са винаги на първо място. Всичко друго може да почака (включително и домакинската работа).

С помощта на хомеопатията може по напълно безвреден начин и без опасност от привикване да се въздейства върху нарушенията на съня при детето от най-ранна възраст. Комплексният хомеопатичен препарат Дормикинд се препоръчва за употреба при неспокоен сън и нощен плач, трудно заспиване и често събуждане през нощта. Може да се използва от деня на раждането. Приемът е 4 пъти по 1 таблетка – за кърмачетата таблетките разтварят в малко вода и се дават с пластмасова лъжичка. Препоръчва се курс на лечение от месец-два, за да се постигне регулативният ефект на хомеопатичните съставки.

Тъй като в първите месеци от живота на бебето коликите често са сред основните причини за нарушаване на съня, можете да използвате помощта на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която облекчава всички видове колики и действа релаксиращо.

Повечето бебета се успокояват, когато слушат звуци, наподобяващи тези, които са чували в утробата през 9-те месеца. Какво помага: монотонното пращене на радиото, звукът от биенето на човешкото сърце, шумът на прахосмукачката, бръмченето на мотора на колата. Силен звук „шшшшшш”, звукове от природата, т. нар. „бял шум”.

Бебето ви се нуждае от установен режим и вашата задача е да помогнете за изграждането му. Определените часове за лягане и събуждане, за дневен сън и т.н. могат да са гъвкави до някаква степен, разбира се, стига малкото да има достатъчно часове на сън и почивка за цялото денонощие. Как да го постигнете? Подавайте му точните сигнали за смяната на деня и нощта. Преди лягане преминете към успокояващи дейности, намалете осветлението, използвайте ваши установени ритуали преди сън.