Всичко най-важно за ГЪРЛОТО

Доктор, преглежда гърлото на дете

Гърлото е най-задната част от устната кухина, където започват хранопроводът и трахеята. Основната функция на гърлото е да провежда въздуха през трахеята към белите дробове и храната през хранопровода към стомаха. За да подпомогне придвижването на храната, гърлото разполага и с допълнителен мускулен слой, който като пръстен се свива, предотвратявайки връщането на храната обратно.

Гърлото има и друга важна функция заедно с носа – това са първите ни защитни бариери пред вирусите и бактериите, навлизащи в тялото по въздушно-капков път. Ето защо е добре да познавате структурата, функциите и защитните механизми на гърлото.

Анатомия на горните дихателни пътища и гърлото

Анатомия на гърлото като орган

Гърлото е връзката между устната кухина и шията. През него (освен кръвоносни съдове), преминават трахеята – дихателната тръба, и хранопроводът. 

Гърлото се състои от фаринкс и ларинкс. Фаринксът или гълтачът е кух орган, в който се срещат въздухът при дишане и храната при преглъщане. Дори не се замисляме как по уникален начин изпращаме храната и въздуха по един и същи тунел. И от катастрофа ни спасява само епиглотисът (надгръклянникът), който се отваря при вдишване и затваря при гълтане. Ларинксът или гръклянът е разположен между фаринкса и трахеята в непосредствена близост до двете крила на щитовидната жлеза. Това е основният орган за формиране на човешкия глас. 

Когато говорим за гърлото, трябва да споменем и сливиците, които са важни имунологични органи, разположени още на входа на дихателния път. Любопитното при тях е, че тъканта им основно е съставена от лимфоцити (белите кръвни клетки, произвеждащи антитела), с важната роля първи да посрещат и неутрализират микроорганизми, навлизащи при вдишването на въздух.

Чести инфекции на гърлото

Когато гърлото се възпали, лекарите казват, че това е фарингит, при който
болката варира: от леко драскане и дискомфорт до силна болка при преглъщане. Появява се най-често през студените месеци в годината и оплакванията отшумяват в рамките на 3-4 дни до една седмица. Основната причина е вирус, причиняващ обичайно настинка и грип. По-рядко става въпрос за бактериална инфекция.

Когато лигавицата на ларинкса се възпали, се получава ларингит. Той протича с промяна в гласа, който става по-дрезгав, плътен и пресипнал. Ако възпалението на ларинкса е по-тежко, гласът може да се загуби напълно за известно време. Сред другите типични оплаквания са дразнене в гърлото и суха кашлица без секрет. Освен от студеното време и вирусите, ларингитът може да бъде причинен от цигарен дим, пушек, фини прахови частици във въздуха, интензивно натоварване на гласа от певци, актьори, преподаватели.

Сливиците също може да се възпалят. Тогава става въпрос за тонзилит или ангина. И отново причинителите са вирусите или бактериите. При кърмачетата и малките деца до 3 години ангините най-често са от вирусен произход. При по-големите деца източникът на инфекцията по-често е бактериален, достигайки своя пик между 5-ата и 15-ата година. При възрастните хора ангините са наблюдават по-рядко.

Най-модерното решение при инфекции на гърлото 

Колдисепт наноСилвър спрей за гърло бързо и ефективно помага при остра болка в гърлото, възпалено гърло и сливици, дрезгав глас, за възстановяване след хирургично отстраняване на сливиците. Има антибактериално, антивирусно и противогъбично действие, овладява възпалението и подпомага заздравяването на засегнатите тъкани. 

Колдисепт наноСилвър спрей за гърло може да се използва и за профилактика, тъй като образува защитен гел слой върху лигавицата, давайки допълнителна защита срещу патогените през студените месеци. Няма нежелани странични ефекти и не води до привикване. 

Когато третата сливица е постоянно възпалена или пък има други тлеещи УНГ инфекции като задна хрема, синузит и/или тонзилит, възможно е наличието в гърлото на т.нар. “бактериален биофилм” – сложна многопластова структура от бактериални клетки, които започват да функционират самостоятелно като отделна единица в тялото. В биофилма бактериите се размножават постоянно и необезпокоявано, ставайки недосегаеми и за имунната система, и за антибиотиците, които не могат да преодолеят многобройните защитни механизми на бактериалния биофилм.

Съчетавайки силата на колоидното сребро и модерните нанотехнологии на производство, продуктите Колдисепт наноСилвър осигуряват проникване в мрежестата структура на биофилмите, нарушаване на тяхното функциониране и унищожаване на бактериите. 

Колоидното наносребро повлиява хроничните УНГ проблеми и предотвратява хронифициране на острите. Ето защо е изключително важно при инфекции на гърлото да се прилагат само продукти, чиито съставки могат да проникнат през защитната обвивка на бактериалния биофилм. Именно такива са сребърните наночастици в Колдисепт наноСилвър спрей за гърло, чието ефективно действие е изследвано и доказано в проучвания.

Интересни факти за гърлото

Разположена в гърлото, хиоидната кост е единствената кост в човешкото тяло, която не е прикрепена към друга. Смята се също, че тази кост е важна “основа” за речта.

Третата сливица започва да расте след навършването на една година при хората, достига своя физиологичен връх на развитие около петата година, а след осмата започва да атрофира (постепенно намалява размера си), спирайки да създава проблеми на децата, които докато са малки често страдат от (хронично) уголемена и възпалена трета сливица. 

 

Виж още:

Всичко най-важно за УШИТЕ
Всичко най-важно за НОСА