Всичко най-важно за УШИТЕ

Жена, която си пипа ухото

Човешкото ухо е сложен и важен сетивен орган, който ни позволява да възприемаме и обработваме звука около нас. Познаването на анатомията и физиологията на ухото е от съществено значение за разбирането как чуваме и поддържаме усещането си за равновесие, както и за опазване на здравето на ушите и слуха. 

Структура на човешкото ухо

Анатомия на ухото като орган 

Ухото е разделено на три основни части: външно ухо, средно ухо и вътрешно ухо. Всеки от тези компоненти играе решаваща роля в улавянето на звукови вълни, трансформирането им в електрически сигнали и предаването им на мозъка за разгадаване (разбиране).

Външното ухо се състои от ушна мида и външен слухов канал. Ушната мида е видимата част на ухото, съставена от хрущял, която “събира” звуковите вълни и ги насочва към ушния канал. Външният слухов канал има подобна на тръба структура, която свързва ушната мида със средното ухо. Стените на канала отделят секрет (ушна кал), чиято роля е да предпазва от микроорганизми и замърсяване. 

Средното ухо е малка, пълна с въздух кухина, разположена между тъпанчето и вътрешното ухо. То е съставено от: тъпанчева мембрана (служи като бариера и усилвател), осикули (три малки костици, които усилват вибрациите и ги превръщат в звук), и евстахиева тръба (свързва средното ухо с гърлото, изравнявайки налягането между средното ухо и околната среда). 

Вътрешното ухо се състои от два основни елемента: кохлея и вестибуларна система. Кохлеята преобразува звуковите вибрации в електрически сигнали, които се интерпретират от мозъка и се превръщат в информация. Чрез вестибуларния апарат човек осъществява нормална двигателна активност – получава информация в какво положение се намира тялото му в пространството.

Чести инфекции на ухото

Една от най-честите инфекции, засягащи ушите, е външният отит (инфекция на външния ушен канал), известен още като “ухото на плувеца”. Това възпаление възниква, когато вода или бактерии навлязат в ушния канал, причинявайки възпаление и болка. “Ухото на плувеца” може да доведе до сърбеж, секреция и дори временна загуба на слуха. Лечението обикновено включва подсушаване на ушния канал, използване на капки за уши и избягване на по-нататъшно излагане на влага.

Алергичният, контактен дерматит на ушите възниква, когато кожата реагира на определени вещества. Те най-често са определен метал, съдържащ се в обеци, пиърсинг или съставки в продуктите за коса. Идентифицирането и избягването на алергените е най-често препоръчваното лечение на това състояние.

Частична загуба на слуха може да се наблюдава, когато има запушване на канала с ушна кал. Най-честата причина за това е използването на тампони за почистване на ушите. При употребата им секретът се избутва навътре, натрупва се, втвърдява се и запушва канала, което пречи на слуха. 

Най-честото заболяване на средното ухо е острият отит – преминаване на инфекция от носа и назофаринкса през Евстахиевата тръба към кухината на средното ухо. Характеризира се с остра болка в ухото и възпаление на тъпанчето. Обичайно се лекува с антибиотик, изписан от УНГ специалист.

Най-модерното решение при ушни инфекции

Специално разработени и базирани на най-новите нанотехнологии, Колдисепт наноСилвър капки за уши осигуряват комплексен подход при лечението на външен отит, като действат директно срещу причинителите на заболяването: бактерии, вируси, гъбички, повлияват възпалението и бързо облекчават болката и дискомфорта, подсушават и почистват ушния канал.

При външен отит първата задача е да се овладее локално възпалението в ушния канал – Колдисепт наноСилвър капки за уши правят именно това.  

Произведени по много иновативен начин, фините сребърни и медни наночастици в Колдисепт наноСилвър капки за уши унищожават бактериите. Антивирусните, антибактериалните и противогъбичните свойства правят Колдисепт наноСилвър капки за уши продукт, който може да се използва за лечение на възпаление на външното ухо, причинено от бактерии, вирусни и гъбични агенти, без допълнителни методи за изследване и диагноза.

Освен това комбинацията от сребърни и медни наночастици осигурява широк спектър на антибактериално действие с нисък риск от развитие на резистентност.

Колдисепт наноСилвър капки за уши имат и почистващи свойства. Те намаляват производството на ушна кал, спомагат за отмиване на мъртвите патогени и отпадни продукти и правят средата неблагоприятна за бактериален и гъбичен растеж.
Колдисепт наноСилвър капки за уши може да се използват продължително време без риск от привикване, нежелани странични ефекти или усложнения: 3 пъти дневно по 5 капки. Те са природна алтернатива на антибиотичните капки за уши, но без да водят до резистентност. 

Колдисепт наноСилвър капки за уши са подходящи както за лечение, така и за профилактика, за деца и възрастни (при деца под 6 год. по лекарска препоръка). 

Интересни факти за ушите

Ушите и носът са единствените части от тялото на човек, които продължават да растат през целия живот. Хрущялът в ушите бавно се разпада и гравитацията ги кара да се удължават с течение на времето.

Нормалното производство на ушна кал е знак, че ушите се справят отлично с процеса на самопочистването. Тази способност помага на ушите да са добре овлажнени и защитени.

Ушите никога не “спят”! Без човек да осъзнава този факт, но ушите продължават да обработват на 100% звуците от външната среда, дори по време на сън.

Излагането на силни звуци, които изобилстват в модерния начин на живот, е една от водещите причини за загуба на слуха, наред със стареенето, ушните инфекции и приема на някои лекарства. 

Макар да са отделни органи в тялото, ушите, носът и гърлото са свързани помежду си в едно сложно цяло. Затова медицинската специалност се нарича оториноларингология или уши, нос и гърло, или още по-популярното съкращение УНГ.

 

Виж още:

Всичко най-важно за НОСА
Всичко най-важно за ГЪРЛОТО