Здравей, пролет, или… здравей, хрема!

10 стъпки, за да посрещнете пролетта с усмивка вместо с носна кърпичка в ръце.

За страдащите от сенна хрема пролетта означава старт на битката с множество неприятни симптоми – кихане, хрема, запушен нос, зачервени, сърбящи очи, конюнктивит. Статистиката сочи, че всеки четвърти в Европа изпитва дискомфорт от бурната реакция на имунната система срещу алергените.

Оплакванията се появяват внезапно и изчезват по същия начин. Първи са главоболие, слабост и дискомфорт. За съжаление, често болните не обръщат сериозно внимание на тези симптоми, са наблюденията на специалистите. По-неприятна е следващата реакция на организма, която е неудържима – сърбежът в очите, които сълзят, зачервяват се, подуват се. Носът е запушен, стартират серийно кихане и воднист (бистър) секрет. При някои хора състоянието е придружено от суха и спастична кашлица. Променят се обонянието и вкусът в устата. Гърлото също е раздразнено – може да има усещане за сърбеж в областта на твърдото небце. Всички това чувствително влошава качеството на живот, съсипва ежедневието, превръща пролетта в омразен сезон. Ако не се лекува адекватно и навреме, сенната хрема може да се доведе до редица усложнения като хроничен синузит, полипи в носа, възпаление на средното ухо, дори до развитие на астма.

Да обвиняваме полените или…

За съжаление не е възможно да се скрием от полените, причинители на алергията. Те присъстват почти целогодишно в природата, като най-големи неприятности ни причиняват между април и септември. За да се предотврати алергията и да се намали остротата на симптомите, е важно следното: да се установят причинителите, да се вземат мерки срещу тях и да се започне навреме профилактика. Иначе казано – ако чакате сърбежът в носа и кихането да ви напомнят за сенната хрема, вече сте закъснели.

…по-добре да използваме ефективните методи за профилактика

Традиционно специалистите препоръчват прием на антихистамини и други конвенционални медикаменти, каквито обичайно ползвате. Но този тип профилактика и лечение крие немалко рискове и странични ефекти. Капките за нос например не бива да се използват повече от 5 дни, тъй като дразнят лигавицата на носа и водят до привикване. Антихистамините от своя страна не винаги се понасят добре. Възможни странични ефекти при тях са сънливост, замайване, виене на свят или главоболие, затруднена концентрация и забавена реакция, което създава сериозни затруднения в ежедневието.

Всички тези рискове може да се избегнат, ако се спрете на друг вид профилактична терапия – с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Тя щади организма, може да се прилага продължително, без опасност от нежелани реакции или привикване.

Стъпка 1: профилактика. 6-8 седмици преди началото на очаквания алергичен период започнете профилактика с Ринитал и Шуслерови соли №2 и №8.

  • Ринитал възстановява равновесието на имунната система, намалява честотата на алергичните прояви и облекчава алергичните симптоми, без да предизвиква сънливост или забавени реакции. При деца над 1 г. и възрастни се приемат 3х1 табл. на ден.
  • Шуслерови соли №2 и №8 осигуряват баланса на организма и подкрепата му срещу алергичната реакция, както и доброто състояние на лигавиците, за да се намалят острите алергични прояви. За профилактика при сенна хрема приемът е по 1 таблетка от всяка сол 5 пъти дневно при възрастни (до 3 таблетки за деца).

Стъпка 2: лечениеПри поява на симптоми на алергична хрема увеличете дозата на:

  • Ринитал – приема се по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно (за възрастни) и по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. на ден (за деца под 12 г.). След настъпване на подобрение приемът продължава с 3х1 табл. за 3-4 седмици. Ринитал ефективно облекчава алергичните симптоми – спира хремата, сълзенето и кихането, отстранява сърбежа в носа и очите, възстановява носовото дишане, без да предизвиква сънливост и забавени реакции. Постепенно намалява честотата на алергичните прояви. Подходящ е и за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени.
  • Шуслерови соли №3 и №8 – приема се по 1 таблетка от всяка сол през 1 час. След настъпване на облекчение приемът продължава с по 3 таблетки от всяка сол на ден, за още 3-4 седмици. Терапията с Шуслерови соли е ключов елемент в лечението на алергиите. С нейна помощ се регулира минералният дефицит, който лежи в основата на всеки болестен процес. Сол №2 участва в регулацията на белтъчните структури в организма, а алергените са чужди белтъци. Така с нейна помощ се връща балансът на организма при алергична реакция. Сол №3 помага за овладяването на острия възпалителен процес на лигавиците. А сол №8 регулира водния баланс в организма – повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците.

Комбинираното прилагане на Ринитал и Шуслерови соли за лечение на алергичната хрема ускорява овладяването на алергичното възпаление и на неприятните симптоми.

Стъпка 3: пролетно чистене. За да намалите излагането си на алергени, не го отлагайте и бъдете по-старателни. Горещите точки, в които се крият алергените, са леглата, тапицираните мебели, декоративни възглавнички, плътни завеси, килими. Когато чистите, предпочитайте измиването на подовете и повърхностите. Жилището трябва да се проветрява добре сутрин и вечер, когато концентрацията на полени е по-ниска.

Стъпка 4: с повишено внимание навън и у дома. Избягвайте престоя навън от средата на деня до късния следобед, когато нивата на поленова концентрация са най-високи. Щом се приберете, се постарайте да се отървете от полените колкото се може по-бързо. Не внасяйте обувки и дрехи навътре в жилището. Изплакването на тялото и косата, щом се приберете, премахва алергените, които внасяте отвън в дома си. Така няма да ги разпространите по домашните си дрехи, мебелите, възглавниците и т.н. Изследвания показват, че замърсяването на въздуха в затворени помещения може да бъде 10 пъти по-високо от това на открито и ни засяга много по-сериозно, тъй като прекарваме почти целия си ден на между стените на дома си или в офиса.

Стъпка 5: регулярно прочиствайте носа. Експертите са единодушни, че в сезона на алергиите е добре да правите ежедневно промиване на носа. Най-ефективно е да използвате чайниче Нети (пълни се с вода, с температура близка до тази на тялото, в която е прибавена малко морска или готварска сол). Но ако това ви се вижда сложно, вземете си спрей с физиологичен разтвор, макар че ефектът с него ще бъде частичен. Почистването на носната лигавица не само облекчава дишането, но и намалява раздразнението и възпалението, отмива полените и частиците на прахта.

Стъпка 6: редуциране на стреса. В холистичната медицина алергичните реакции се приемат като израз на потиснати проблеми. Когато сме стресирани, е по-вероятно организмът да реагира с алергична реакция. Изследвания показват, че дисбалансът в нивата на кортизола (хормона на стреса) засяга работата на имунната система. В нейна подкрепа пък работят всички познати практики за редуциране на стреса (достатъчно сън и почивка, активно движение, йога, техники на дишане, медитация и др.) По този начин намалява и рискът от алергична реакция на организма към околната среда.

Стъпка 7: подходящо меню. Не забравяйте, че в период на обостряне на алергичната хрема не трябва да консумирате млечни продукти, сладки и тестени изделия. В млечните продукти има казеин, който спомага за образуване на повече слуз. При някои от засегнатите храните, съдържащи глутен, влошават алергията. Можете да минете за два-три месеца на безглутеново хранене, за да направите проверка. Антиоксидантите помагат за овладяване на възпалителните процеси в тялото – фактор от решаващо значение за контролиране на алергичния процес. Така че заредете хладилника си с богатите на антиоксиданти пресни плодове и зеленчуци, зелен чай. Храните, богати на омега-3 мастни киселини (риби като сьомга или ядки), също помагат за овладяването на възпалителните процеси.

Стъпка 8: детоксикация. Изчистете тялото от токсини като спрете полуфабрикатите, алкохола и цигарите.

Стъпка 9: хидратация. Нуждаете се от прием на голямо количество вода (поне 2 л дневно), за да се компенсира загубата на течности и освен това по този начин се намалява нивото на хистамин в кръвта, съответно се намалява и тежестта на алергичната реакция.

Стъпка 10: без цигарен дим. Вероятността за проява на дадена алергия е свързана на първо място с генетичната предразположеност. Затова ако вече сте се сблъсквали със сенната хрема, непременно помислете как да предпазите децата си. Малките не бива да са в контакт с цигарен дим. Пазете ги от ранно излагане на алергени като полени, мухъл, плесени, прах, акари. Недоносените бебета, децата, родени през поленов сезон, както и тези, които не са кърмени, са с по-голям риск да развият сенна хрема. Затова изключителното кърмене поне през първите 4-6 месеца, без употреба на адаптирани млека, е от съществено значение.

Последни публикации: