Как да действате при проблеми с първите зъбки на бебето

Възможно е внезапно да се озовете пред нови за вас, при това сериозни препятствия. Запазете спокойствие и действайте – ето как!

Първото млечно зъбче при повечето деца се появява около шестия месец, въпреки че времето на настъпване на този момент варира в широки граници (от 3-ия месец до първата годинка). Пробивът е свързан с локален възпалителен процес, който може да причини редица неприятни симптоми. Ако внимателно опипате венеца с пръст, ще усетите лекото уплътняване на мястото, където скоро ще се покаже новото зъбче.

След появата на първия млечен зъб родителите вече по-лесно се ориентират кога да очакват следващите, тъй като знаят, че:

  • Бебето става по-раздразнително и плачливо;
  • Може да се появят проблеми със съня;
  • Малкото настървено хапе или дъвче твърди предмети;
  • Засилва се слюноотделянето, което води до лек обрив около устата поради дразненето на кожата;
  • Венците са зачервени, подути и болезнени;
  • Възможно е да има леко увеличение на телесната температура;
  • При някои деца пробивът е съпроводен със стомашно-чревни оплаквания (диария), болка в ушите.

Тези проблеми обикновено се проявяват около 3-5 дни преди поникването и отшумяват с пробиването на зъбчето.

Как да облекчите неприятните симптоми

  • Внимателно разтрийте и масажирайте венеца. Може да го направите с чист пръст или с мокра кърпа, която е престояла в хладилника за известно време.
  • Дайте на бебето да дъвче пръстен за масажиране на венци, подходящи играчки или твърди бисквитки, корички от хляб (ако вече е захранено с твърди храни). Можете да му предложите също да гризе морков или парче ябълка, които са били в хладилника за известно време.
  • Внимавайте с употребата на обезболяващи гелове (някои може да съдържат бензокаин или лидокаин, които не са препоръчителни под 2-годишна възраст, тъй като могат да предизвикат алергична реакция) или с даването на противовъзпалителни медикаменти. Използвайте ги само по препоръка на педиатъра.

Перфектната комбинация при болка от никнещи зъбки

Подходящо и ефективно решение за помощ при проблемно никнене на зъбки е комбинацията от природното лекарство Дентокинд, което е под формата на таблетки и гела за никнещи зъбки Дентокинд гел.

Таблетките Дентокинд повлияват цялостно всички симптоми – болка, оток, температура, раздразнителност и безпокойство, болки в ушите, диария, засилено слюноотделяне. Те не позволяват на възпалението, съпътстващо никненето на млечните зъби, да се задълбочи. Могат да бъдат използвани не само в остро състояние при растеж на млечните зъбки, но и като профилактично средство още преди началото на тяхното никнене.

Препоръчително е приемът на Дентокинд да започне още при първите симптоми на предстоящото пробиване на зъбчето. В острия период се дава по 1 таблетка на всеки час до 6 таблетки дневно (за деца под 1 г.) и по 2 таблетки през час до 12 таблетки дневно (за деца от 1 до 6 г.). Можете да ги разтваряте в малко водичка или кърма. Когато състоянието се подобри, приемът се намалява на 3 пъти по 1 таблетка или 3 пъти по 2 таблетки дневно според възрастта на бебето.

Дентокинд гел съдържа екстракт от листа на слез и пантенол (провитамин B5). Има локално успокояващо действие, хидратира и възстановява лигавицата в областта на никнещото зъбче. Той е изключително нежен и лесен за нанасяне, с приятен вкус, без добавена захар и алкохол.

Нанесете малко количество (колкото грахово зърно) от Дентокинд гел върху пръста и нежно масажирайте венците до 4 пъти за 24 часа. Добре е детето да не консумира храни или напитки 15 минути след използване на гела.

А за да се погрижите за здравината на зъбките, което допълнително ще улесни и техния пробив, добавяйте и Шуслерови соли №1 калциев флуорид  (по 2 таблетки сутрин) и №2 калциев фосфат (по 2 таблетки вечер) на DHU.

Последни публикации: