Как да се преборите с алергичната хрема и отново да дишате свободно

За потърпевшите от алергии сякаш няма сезон, в който да могат да си отдъхнат с облекчение. И ако засегнатите от сенна хрема имат оплаквания основно през пролетта, то за страдащите от целогодишен алергичен ринит да намерят решение на проблема си е истинско предизвикателство!

Като че ли за сенната хрема (сезонната проява на алергия към полените на различни растения) се говори и знае повече. Статистиката обаче показва, че съвременният начин на живот (прекарваме по-голямата част от денонощието на закрито) е довел до изравняване по важност на стайните алергени, предизвикващи целогодишен алергичен ринит, с външните причинители – полените.

Целогодишната алергична хрема се дължи на контакт (у дома или в професионална среда) с различни алергени. Най-често това са акарите на домашния прах, косми на домашни животни, алергизиращи съставки на козметични или медицински препарати, микроорганизми, химически вещества, хранителни алергени и др.

Протича с проблеми като запушен нос и затруднено дишане, понякога с временна загуба на обонянието, тежко главоболие и др. Възможни са оплаквания от чести ринити с възпаление на синусите. По-рядко се срещат симптоми като сърбеж в носа и кихане. Като цяло се силно се влошава качеството на живот поради нарушения сън и намалената трудоспособност.

Алергията – предупредителен сигнал

Алергията е погрешна реакция на имунната система срещу дадена безвредна субстанция като полени, храна, акарите на домашния прах. Организмът третира веществото като заплаха и в отговор задейства системите си за защита. Учените все още се опитват да открият какво точно накланя везните към тази свръхреакция при някои хора.

Децата на родители, които страдат от алергии, имат по-висок риск от средния за алергични прояви. Рискът се удвоява, ако единият родител има алергия (особено ако това е майката). А при двама алергични родители – нараства на 60-80%. Това генетично предразположение за развитие на сенсибилизация към дадени алергени се нарича атопия. Тя води към повишен риск за всякаква алергия.

Можем ли да се предпазим?

Според „хигиенната хипотеза” имунната система трябва да се среща с различни микроорганизми и бактерии още в ранното детство, за да може да функционира адекватно в следващите етапи от живота. Днешният начин на живот с употреба на антибактериални кърпички и прекомерно вторачване в поддържане на изрядна хигиена е много различен от живота във фермите в миналото например, когато децата са били в пряк досег с животни и растения още от деня на раждането си. Не случайно специалистите препоръчват гледането на домашен любимец като превантивна мярка срещу поява на целогодишен алергичен ринит.

Да погледнем и към трапезата си – на нея преобладават преработени и консервирани храни, а не пресни плодове и зеленчуци. Някои изследвания свързват намаленото ниво на определени хранителни вещества като например витамин D, омега 3 мастни киселини и антиоксиданти с увеличаването на алергиите.

Как на практика да си помогнете? Като опитате да намалите количеството на алергените у дома под нивото, което провокира появата на алергичните симптоми. Огледайте с критично око дома си, тъй като акарите на домашния прах много „обичат” всички килими, мокети, драперии, матраци. Почиствайте редовно праха, перете всички чаршафи и завивки на 55-60º C през 1-2 седмици. Поддържайте ниска температурата в помещенията, намалете влажността на въздуха, проветрявайте често. Заменете килимите и мокетите с подови настилки, които могат да се мият. Плесента и мухъла също са опасни провокатори на алергиите – отстранявайте ги незабавно. Ако имате домашен любимец, може да се наложи да се разделите с него, колкото и да е тежко подобно решение.

Хомеопатията – ефективна и нежна грижа за здравето

Опитът чрез медикаменти да се потискат алергичните симптоми е грешка от гледна точка на хомеопатията. Хомеопатичната терапия за лечение на алергичната хрема цели да се стимулират самооздравителните сили на организма, за да се постигне пълно излекуване, а не временно облекчение на неприятните оплаквания. Разработени са комплексни хомеопатични препарати като Ринитал, който е подходящ за лечение и профилактика на алергичен ринит. Хомеопатичните лекарства могат да се прилагат за продължителен период от време без риск от странични ефекти и опасност от привикване. За разлика от антихистамините, които блокират изявата на симптомите, но не могат да сложат край на алергията и натоварват токсично организма, Ринитал облекчава симптомите, възстановява равновесието на имунната система и постепенно намалява честотата на алергичните прояви.

Започнете приема на 3х1 табл. дневно Ринитал поне 6 седмици преди появата на съответните алергени (можете да я прогнозирате ТУК). А ако симптомите вече са изразени, взимайте по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. на ден (за деца под 12 г. дозата е по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. дневно). След острия период намалете дозата на 3 табл. на ден още 3-4 седмици.

Можете да го комбинирате за още по-добър ефект с Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз: сол №2 калциев фосфат (по 3 табл. сутрин); №3 железен фосфат (по 3 табл. на обед); и №8 натриев хлорид (по 3 табл.вечер). Сол №2 участва в регулацията на белтъчните структури, а алергените са чужди белтъци – калциевият фосфат връща баланса на организма при алергична реакция. Сол №3 стопира острия възпалителен процес на лигавиците, а сол №8, която регулира водния баланс в организма, повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците.

Последни публикации: