Ангината не означава антибиотично лечение

„Обичате ли сладолед?!!!” Макар и леко неуместен за студеното време навън, това е един от малкото въпроси, които запомнят децата, особено ако са претърпели отстраняване на сливица. Независимо от сезона, леденото лакомство е истинско успокоение и удоволствие, особено след стряскащата за децата и притеснителната за родителите хирургическа интервенция. Кратко проучване в интернет пространството – нашият все по-чест съветник, ще ви увери, че премахването на сливица е рутинна операция, от която няма смисъл да се страхувате. В случай че поразпитате познатите си, също ще установите, че поне 3-4 от тях са преживели подобна манипулация в детството си и отдавна не смятат, че това е нещо толкова тревожно. Повод за тревога обаче има, защото всеки орган  в нашия организъм изпълнява важна функция и когато поради някаква причина бъде отстранен, това несъмнено ще се отрази на здравето ни. А каква е всъщност ролята на сливиците?

Урок по анатомия

Сливиците или тонзилите, като е медицинското им наименование, са три малки образувания, които представляват струпвания на лимфна тъкан. Именно в тъканта на сливиците попадат вредните за тялото болестоворни причинители, които при здрава имунна система бързо биват разпознати от тялото като вредители и съответно биват унищожени. С други думи, сливиците са защитна бариера, червена лампичка, която сигнализира на организма, че нещо нередно се случва и той трябва да реагира. Ако обаче имунната система не е достатъчно силна или е още незряла (както е при децата), в тъканта на сливиците (при преохлаждане на организма например) се развива остро възпаление, което се нарича ангина.

За съжаление, в детска възраст ангините могат да зачестят и по-лошо да хронифицират. Тогава родителите често се изправят през избора – да кажем ли „да” на антибиотичното лечение, а може би по-късно и на хирургическата намеса… Уви, под влияние на състоянието на децата си те пропукат да помислят за факта, че отстраняваното на някоя сливица е като покана на организма за танц с бактериите и микроорганизмите, които ще могат безпроблемно да нанесат повече щети. Важно е също да се знае, че честото антибиотично лечение може да доведе до алергизация на организма, до унищожаване не само на лошите, но и на добрите микроорганизми (т.нар. дисбактериоза). Не рядко назначаването на антибиотик става без необходимите изследвания (дали е  стрептококова или стафилококова инфекция) или пък дори, когато изследванията не показват наличие на бактериален причинител.

От друга страна, хронифицирането на възпалителните процеси в областта на гърлото може да са фактор и за проблеми като кариеси, синузит и др. И така родителите се оказват в омагьосан кръг – антибиотици или хирургическа намеса, а после организмът остава без важна имунна защита…

Помощ от природата

Профилактиката с високоефективни и напълно безвредни природни средства може не само да измъкне болното дете от този омагьосан кръг, но и за радост на родителите, да предотврати повторното му озоваване там. Едно от доказаните в клинични проучвания решения е комбинацията на Немския хомеопатичен съюз от 5 базови съставки, които облекчават болките в гърлото и трайно решават проблема с ангините. Това е комплексният хомеопатичен препарат Тонзилотрен, който се използва в Германия и Западна Европа вече повече от 40 години, като носи облекчение и на малките (над 1 год.) и на по-големите пациенти. В проведено през 1995 г. клинично изследване сред 2060 пациенти (в това число и деца) е категорично доказана високата ефективност и отлична поносимост на препарата. При 80 % от пациентите с ангини се наблюдава успешно лечение с Тонзилотрен (Бекер и Кунцман, 1995 г). Аналогични са резултатите и при изследване на пациенти с хронични ангини (проведено през следващата година в детски клиники в Украйна, Германия и Русия – Борзенко, Мощич и др. 1998 г.). Последното клинично проучване, доказващо ефективността на лекарството при рецидивиращи ангини, е проведено в периода януари 2013 г. – април 2015 г. в Германия, Испания и Украйна. То е обхванало 265 пациенти с хроничен тонзилит на възраст 6-60 г. Резултатите са показателни – 3 профилактични курса в годината с Тонзилотрен с продължителност месец-два с по 3таблетки дневно води до 3 пъти по-малко остри инфекции на гърлото и 3 пъти по-малка необходимост от антибиотично лечение.

Силата на съставките

Тонзилотрен се състои от 5 базови съставки, като всяка изпълнява важна роля при терапията на ангини. Те успешно се справят със бактериалните причинители (стафилококи и стрептококи):

  • Атропин сулфат – облекчава болката и отока в първите стадии на възпалението;
  • Хепар – подпомага заздравяването на тъканта на сливиците;
  • Калиев бихромат – ликвидира гнойно-възпалителните процеси;
  • Силицея – ускорява оздравяването и предотвратява рецидиви;
  • Меркурий – отстранява налепите и намалява размера на сливиците.

Важно е да знаете още …

Препаратът се приема 30 минути преди или след хранене. За лечение на острите симптоми при деца от 1 до 12 години – по 1 таблетка на 2 часа до 8 пъти на ден. При възрастни по 1-2 таблетки на всеки час до 12 таблетки дневно.

Последни публикации: