Хомеопатична терапия помага срещу хемороиди и разширени вени

По данни на медицински организации близо 40% от българите страдат от хемороиди и повечето дори не подозират за това! Много от засегнатите са се сдобили и с разширени вени, които са сериозна заплаха, а не безобиден козметичен проблем. Между двете заболявания съществува пряка връзка, тъй като често те произтичат от слабост на съединителната тъкан, която се предава по наследство в редица семейства. И хемороидите, и разширените вени са резултат на повишаване на венозното налягане, което с годините води до разтягане на венозната стена. Дори и да не попадате в групата на хората с наследствено предразположение, то съвременният начин на живот провокира все по-широкото разпространение на тези болести.

Какво трябва да знаете, за да си помогнете?

Хемороидите често остават недиагностицирани в ранния си – вътрешен – стадий. На следващ етап, когато станат външни, те причиняват сериозни страдания и дискомфорт. Жените са засегнати значително по-често както от поява на хемороиди, така и от разширени вени във връзка със спецификата на бременността и раждането. По принцип винаги при покачване на килограми има повишен риск от поява на двете заболявания. Особено застрашени от тях са и хората, чиято работа е свързана с продължително седене на едно място или пък работят прави, часове наред, както и при полагане на тежки физически усилия. Всички, които се оплакват от констипация, които се хранят небалансирано, които водят заседнал начин на живот и не спортуват, могат да се сблъскат с проблема. И не на последно място любителите на системното преяждане или на пикантните храни и подправки също могат да си докарат нежеланите хемороиди. Затова е важно да се обръща внимание на симптоми като: оплакване от хроничен запек; продължителна диария; лек сърбеж и парене около ануса; болка и кървене при дефекация. Не отлагайте да започнете лечение при необходимост, за да не се превърне състоянието ви в хронично! При кървене е важно да се потърси помощ, за да се уточни дали не става въпрос за друго заболяване.

Разширените вени не са безобиден козметичен дефект, а сериозно хронично заболяване, което е рисков фактор за застрашаващи живота състояния и заболявания. Симптомите при тях са: болки и тежест в краката, отоци към края на деня, крампи в мускулите през нощта. Първоначално не се забелязват никакви промени във вида на краката, а по-късно се забелязват: разширени капиляри, промени по кожата, видими нагънати вени на повърхността. Не отлагайте консултацията с лекар, тъй като нарушенията в кръвообращението се задълбочават, покачват се и рисковете.

Профилактика и лечение

Този тип заболявания изискват комплексно лечение и правилна грижа за себе си. От профилактика срещу появата на хемороиди и разширени вени особено много се нуждаят бъдещите майки, за да си спестят неприятните „спомени” наследство от бременността. Как да се грижите за себе си, за да се предпазите и как да се лекувате, ако вече имате подобни проблеми?

Терапия от подбрани Шуслерови соли и хомеопатични лекарства помага точно срещу слабост на съединителната тъкан и същевременно дренира вените, за да се постигне облекчение. Действа профилактично срещу появата на хемороиди и разширени вени и помага за овладяването на неприятните симптоми при вече засегнатите. Какво е нужно да направите? Подгответе си 2 малки бутилки от 500 мл. В първата се разтварят във вода следните хомеопатични монопрепарати: Arnica D6, Hamamelis D6 и Nux vomica D6 на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – по 20 глобули от всяко лекарство. Във втората бутилка разтворете Шуслерови соли №1, 4 и 11 на DHU – по 5 таблетки от всяка сол. През деня се пие на няколко пъти по 2-3 малки глътки от течността, като бутилките се редуват. Преди да отпиете, всяка бутилка първо се разтръсква няколко пъти по следния начин – вземате я в едната ръка и удряте леко дъното й върху дланта на другата ръка.

Как действа терапията и защо е толкова ефективна?

  • Arnica D6 и Hamamelis D6 дренират венозните съдове, намаляват кървенето и болката при хемороиди, повлияват оточните болезнени разширени вени. Не на последно място те предотвратяват появата на нови разширени и спукани капиляри.
  • Nux vomica D6 е много добро решение, когато има обостряне на оплакванията след злоупотреба с алкохол и пикантни храни. Не случайно лекарството е добило популярност като „лек за съвременния човек” – то е чудесен медикамент при заседнал начин на живот, който води до проблеми като запек и поява на хемороиди. Регулира също и емоционалната нестабилност с прояви на нервност и раздразнителност при стрес и преумора.
  • Шуслерова сол №1 калциев флуорид – солта за еластична съединителна тъкан. Стяга венозните стени и подобрява храненето на кожата. Поддържа тонуса и еластичността на тъканите по време на бременност и предпазва от отоци.
  • Шуслерова сол №4 калиев хлорид – регулира гъстотата на кръвта и подпомага циркулацията й, което е важно за здравето на венозните съдове.
  • Шуслерова сол №11 силицея – подобрява структурата на кожата и заздравява колагеновите влакна, които й осигуряват сила и еластичност, за да не се допуска разширяване на венозните съдове.
  • Курсът на прием е 3 месеца като можете да започнете още сега като подготовка за лятото и горещините.
  • За да облекчите състоянието си и при двете заболявания е особено важно да започнете да се движите активно. Избягвайте застояването на едно място – седнали, особено с кръстосани крака, или прави за дълго време; избягвайте вдигане на тежести; пазете се от топлина, от стегнати по тялото дрехи, които пречат на правилното кръвообращение.
  • Започнете да се храните разнообразно – с колкото е възможно повече непреработени храни и всеки ден да включвате в менюто си пресни плодове и зеленчуци, източник на витамини и баластни вещества, за да не се допуска наличие на хроничен запек. Задължителен е приемът на достатъчно течности, минимум 2 л дневно.

Заслужавате да водите пълноценен живот без дискомфорт и да се наслаждавате на хубавото време!

Последни публикации: