Популярни хомеопатични препарати за първа помощ

С настъпването на пролетта идва време и за така дългоочакваните пътешествия наблизо и далеч. Но как да се радвате на спокойна и безгрижна ваканция, ако постоянно сте притеснени за здравето на децата или за липсата на удобна медицинска помощ, когато сте далеч от дома си? Разбира се, че тръгвате на път с голяма чанта, пълна с най-често използваните в семейството медикаменти. Не пропускайте обаче да сложите в нея и тези полезни хомеопатични лекарства – прочетете защо!

 

Защо да използвате хомеопатия при спешни случаи?

И у дома, и по време на пътуване е важно да разполагате с лекарства, които могат да ви помогнат да овладеете настъпило остро състояние или да облекчите болката при инцидент, докато успеете да се срещнете с лекар. Хомеопатичните монопрепарати на Немския хомеопатичен съюз (DHU) са особено подходящи в такива случаи, тъй като са безопасни за употреба и без нежелани странични действия. Освен това са също толкова ефикасни и бързо действащи, когато се налага спешна помощ. С тях имате възможност да реагирате бързо и ефективно, без да се подлагате на токсичното въздействие на химическите лекарства.

Три лекарства, подходящи за всяка семейна аптечка 

Арника D6 – първи помощник при травми и наранявания от всякакъв вид. Помага в множество спешни и дори критични ситуации като успокоява болката, намалява отока, намалява кървенето, ускорява зарастването на раните и предпазва от развитие на инфекции.

 • Използва се за първа помощ при всякакъв вид контузии – навяхване, изкълчване, разтягане, фрактури, при рани с ожулване и кървене, мускулни болки или натъртване при спортуване.
 • Помага бързо да се овладее кървенето от малки рани или от носа (след травма, силна кашлица или при издухването му).
 • Предотвратява появата на отоци, възпаление, синини. В същото време действа и обезболяващо. Ускорява зарастването на раните.
 • Облекчава болки и схващания след физическо пренапрежение, например при спорт.

Започнете прием на Арника D6 начесто, веднага след инцидента или при нужда, за да предотвратите поява на неприятни симптоми и оплаквания и да ускорите оздравителния процес. Препоръчителен прием: при остри симптоми Арника D6 се взема по 1 доза (5-10 глобули) на всеки 30-60 мин., до 6 пъти дневно.

Апис мелифика D6 – много полезно хомеопатично средство, особено за пътуващите във ваканция. Помага против поява на алергични реакции при ужилвания и ухапвания от насекоми (пчели, оси, комари ), както и и при изгаряне първа степен или слънчево изгаряне с розова кожа.

Всеки знае какво изпитваме, когато ни ужили пчела – парене, боцкаща болка, появяват се червенина и оток на ужиленото място. Това са основните симптоми, които ни насочват към употреба на Апис мелифика D6. Препоръчва се при следните състояния и спешни ситуации:

 • Ужилвания от пчела, оса, стършел, комари и др. насекоми с розов, оточен обрив.
 • Изгаряне първа степен или слънчево изгаряне (с розова, пареща кожа, подпухналост).
 • Слънчева алергия – с розов, оточен обрив.
 • Херпес на устните – с розов оток, с усещане за парене и боцкане.

Много характерно за състоянието на пострадалия е, че отокът, зачервяването и болката се успокояват от налагането на мястото със студени компреси или лед. При правилна употреба лекарството намалява болката, отока, обрива и чувствително съкращава времето за излекуване. Препоръчителен прием: при остри симптоми лекарството се приема на всеки 30 мин. по 1 доза (5-10 глобули). След настъпване на подобрение приемът се разрежда на 2 часа по 1 доза.

Важно: При хора, алергични към ужилвания/ ухапвания от насекоми, приложението на Апис не отменя нуждата от спешна лекарска консултация!

Беладона D6 – вашият пръв помощник при внезапно покачване на много висока температура. Вирусите нямат почивен ден и сякаш дебнат да дойде уикендът или дългоочакваното пътуване, за да ги провалят. Точно в такива ситуации е много подходяща Беладоната – действа при внезапно покачване на висока температура с променливи стойности (39–40 градуса – спада леко, покачва се и т.н.). Кожата на лицето е ярко зачервена, гореща и е изпотена. Ръцете и краката обаче са студени. Зениците на болния са разширени, светлината много го дразни. Може да има оплаквания от силно, пулсиращо главоболие.

Нуждаете се от лекарството също при следните симптоми и оплаквания:

 • Силно зачервено гърло (ангина, възпалени сливици с усещане за сухота в гърлото).
 • Слънчев удар с аленочервена кожа
 • Битов инцидент с изгаряне първа степен с яркочервена кожа.
 • Главоболие с остро начало, болката е мъчителна, пулсираща, лицето е зачервено. Леко подобрение настъпва при почивка на легло в затъмнено помещение; от леко притискане или студен компрес на главата.

При остри състояния – на 30–60 мин по 1 доза (5-10 глобули). При подобрение – 3–4 пъти по 1 доза.

Последни публикации: