Вечният „ужас” температурата – какво трябва да знаем за нея

За много хора вдигането на температура е повод за тревога. Тя е особено стряскаща за родителите на малки деца. Страховете, че повишените градуси ще навредят на крехкия детски организъм, често предизвикват безсънни нощи и силно безпокойство сред голяма част от тях.

Темата е актуална целогодишно, тъй като респираторните вирусни инфекции са характерни за всеки сезон. Те се предизвикват от множество различни вируси (напр. грипен, парагиприпен вирус, ентеровирус, риновирус, аденовирус, коронавируси и др.) и обикновено протичат с повишена температура, хрема, болки в гърлото, кашлица.  Сред най-уязвимите групи са децата. Какво да правите, ако и вашето дете се разболее и вдигне висока температура?

На първо място, не бързайте да изпадате в паника. Сама по себе си тя не е вредна и опасна и не винаги е повод веднага да тичате в лекарския кабинет. Ето някои полезни факти и съвети, които ще ви помогнат да останете спокойни и да действате рационално в такива моменти, особено ако се случат през нощта.

Високата температурата е обичайно и нормално състояние в детска възраст

Лекарите определят като нормална при децата температура от 36 до 37.2 градуса, за леко повишена – 37.3 дo 38.3, повишена – 38.4 дo 39.7 и висока – над 39.8. Покачването на градусите обикновено е знак, че в тялото е настъпила инфекция. Температурата е защитен механизъм на организма. Имунната система на тялото отделя химикали, които я покачват и така той се бори с инфекцията.

Най-честите причини за повишаване на температурата при децата са:

  • Вирусна инфекция (приблизително 90% от инфекциите във възрастта 2-6 г.). Например простуда, грип, варицела и т.н. Повечето вируси обикновено преминават за няколко дни.
  • Бактериална инфекция. Тя може да засегне ушите, синусите, гърлото, пикочните пътища, дробовете (пневмония). Тези инфекции се лекуват с антибиотик.
  • Никнене на зъби. Възможно е по време на пробиването на млечните зъби детето да има леко повишена телесна температура.

Вирусите не могат да оцелеят дълго при високи градуси

Нито един вирус няма да издържи повече от 1-2 часа при температура от 38-39 градуса. Високите температурни стойности намаляват тяхната преживяемост, те не могат да се развиват активно и да атакуват клетките.

Ето защо не е препоръчително леко повишената температура да се сваля с температуропонижаващи лекарстваНа първо място, грешка е, ако си мислите, че сваляйки температурата, надвивате инфекцията. Обикновено покачването на градусите продължава 2-3 дни, докато тялото „изгаси” и преодолее вирусната атака. Този процес няма как да бъде ускорен. А подобно неправилно разсъждение вероятно се поражда от факта, че по време на боледуване, когато температурата постепенно започне да се нормализира, обикновено детето вече оздравява. Затова и някои хора считат, че е логично по-ранното премахване на температурата да доведе до по-бързо елиминиране на инфекцията. Това обаче на практика е невъзможно.

Педиатрите не препоръчват даването на антипиретици, когато температурата е под 38,5 градуса. Те блокират защитната реакция на организма. А свалянето й до 36-37 градуса създава условия за размножаване на болестотворните причинители. Разбира се, ако детето изпитва силен дискомфорт, има опасност от фебрилен гърч, можете да използвате такива медикаменти, докато стигнете до лекарския кабинет.

Важно е също така да знаете, че прибързаното понижаване на температурата с лекарства потиска нормалната терморегулация, намалява се чувството за жажда. Така, въпреки че организмът се нуждае от повече течности, детето отказва да пие и вероятността да се стигне до дехидратация не е изключена.

За разлика от температуропонижаващите препарати, температурата може да бъде овладяна по напълно естествен начин с с Инфлуцид и Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз.

Още при първи симптоми на вирусно заболяване започнете да давате Инфлуцид. Редица клинични изследвания доказват, че той успешно лекува симптомите на настинка и грип – висока температура, хрема, кашлица, отпадналост, главоболие, втрисане, мускулни болки. Значително намалява общата тежест на заболяването и предпазва от усложнения. Деца над 1 г. приемат по 1 табл. на всеки два часа, до максимум 8 табл. дневно. А когато настъпи подобрение в състоянието, приемът се намалява на 3х1 табл. на ден в продължение на поне още 1 седмица. Дозировката за деца над 12 г. и възрастни е по 1 табл. на всеки час до 12 табл. дневно, а след подобрение – 3х2 табл. дневно.

За по-бързото овладяване на температурата включете и Шуслерова терапия. Ако градусите са под 38,5, давайте по 1 табл. сол №3 железен фосфат на всеки 15-30 мин. Тя спира възпалителния процес в начална фаза, пречи на размножаването на бактерии и вируси и подпомага защитната реакция на имунната система. При температура над 38,5 градуса добавете и Шуслерова сол №5 калиев фосфат, и сол №8 натриев хлорид. Сол №5 извежда токсините от клетките, образувани вследствие на възпалението, и така се регулира температурата. А сол №8 регулира баланса на телесните течности и ще предпази организма от обезводняване. По 1 табл. от всяка сол се редуват през 10-15 мин. до спадане на температурата. Не забравяйте да давате и много течности на детето.

Не съдете за сериозността на инфекцията според цифрата на термометъра

Когато температурата е много висока, най-често смятаме, че се касае за наистина сериозна инфекция. Това обаче не е задължително. По-често специалистите гледат общото състояние на детето отколкото цифрите, изписани на термометъра. Има случаи, когато деца с 39,5 градуса играят, тичат, скачат, хранят се, смеят се, сякаш са напълно здрави. И обратното – деца с 38 градуса и дори по-ниска температура могат да се чувстват отпаднали, раздразнителни, да нямат апетит.

Кога спешно да потърсите лекарска помощ?

Познавайте детето си и реагирайте бързо и своевременно на острите състояния. Ако малчуганът има висока температура и видите някой от следните симптоми, незабавно го заведете на лекар:

  • по-поспаливо е от обичайното;
  • оплаква се, че вратът му е схванат или че го болят очите от светлината;
  • има обрив;
  • повръща и отказва да приема течности
  • трудно му е да диша;
  • изпитва болки.

Също така задължително потърсете лекарска помощ и ако детето е на възраст под 3 месеца и е с повишена температура!

Последни публикации: