Как ни разболяват неизказаните желания и емоции?

Страдате ли често от възпалено гърло? Позната ли ви е болката при преглъщане, хранене, прием на течности, придружени с подути лимфни възли на шията, повишена температура, отпадналост? Ако отговорът е положителен, със сигурност знаете колко е неприятно боледуването от ангина, особено в летните месеци, когато пожарът в тази част на тялото успешно се конкурира с горещините навън.

Традиционната медицина разглежда заболяването като следствие на вирусна, бактериална или смесена инфекция. Според някои народни вярвания, когато гърлото ни боледува, страдаме от липса на любов, нежност, разбиране и внимание. Има и други любопитни гледни точки относно причините за болките в тази част на тялото, които заслужават внимание.

Гърлото – център на комуникацията и творческото изразяване

От гледна точка на холистичната медицина, част от която е хомеопатията, зад дадено физическо неразположение се крие емоционален или умствен проблем. Според нея емоциите, духът и състоянието на  физическото тяло са взаимосвързани. Затова действието на хомеопатичните лекарства е насочено не само към лечение на самата болест, а цели и балансиране на емоциите и психиката на болния човек. Тоест лекува се не само заболяването, но и причината за него.

И тъй като гърлото изпълнява множество физически функции (има основна роля в преглъщането, говоренето и дишането; то е частта от храносмилателния тракт, образуваща проход между задната зона на устата и хранопровода и др.), то е свързано и с множество и различни психологически състояния. Така например, ако изпитвате стягане или задух в тази част на тялото, вероятно се чувствате по някакъв начин ограничени, силно напрегнати или поради някаква причина ви е страх да кажете или направите нещо. А болката при преглъщане, с която се характеризира инфекцията в сливиците, говори за наличието на човек, случка, дума, ситуация, нечие отношение от миналото или настоящето, които не можете да „преглътнете”. Възпалението на тъканите на гърлото е израз на потиснат гняв и агресия, насочени към самия себе си. Може би е добре да се замислите дали не се чувствате в ролята на жертва.

Също така се смята, че гърлото е център на нашата креативност. Ето защо е абсолютно наложително сами да си позволим да живеем така, както се нуждаем и желаем. Желанието за мъст, ревността, чувството на вина, че сме в тежест на околните или страх какво е тяхното мнение за нас са пагубни емоции, които влияят отрицателно на тялото и трябва да се стремим да ги елиминираме от съзнанието си.

Известни аналогии се намират и в йогистките разбирания. Според идеята за чакрите, залегнала в тяхната философия, в човешкото тяло съществуват 7 основни точки, през които протича жизнената енергия. От тяхната хармония зависи както физическото, така и емоционалното, умственото и психическото ни здраве. Когато има блокирана енергия в дадена чакра, се стига до болестен процес.

Гърлената чакра е разположена в гърлото, в областта на адамовата ябълка. Тя е центърът на творческото изразяване и комуникацията – по отношение и на разбирането, и на изразяването на информация, мнение, идеи, желания. Тя страда, когато имаме някакъв проблем със себеизразяването. Например, когато лъжем, клюкарстваме или просто се боим да изказваме негативните чувства, нужди, мнения или емоции.

Според йогистките разбирания, възпаленото гърло е знак за прекалено ограничаване на себеизразяването. Това ни разстройва и потиска, защото не изказваме ясно желанията си, а в същото време искаме другите да разбират гледната ни точка. Не сме били достатъчно уверени за това, което сме искали да кажем и сме се притеснявали как ще реагират останалите – дали ще го приемат или ще го отхвърлят. А загубата на гласа означава, че се въздържаме да казваме това, което чувстваме и желаем, защото смятаме, че то по никакъв начин няма да повлияе нашия живот и този на хората около нас.

Не оставяйте гърлото неизлекувано

Ето защо, ако гърлото ви често боледува, се замислете над начина, по който възприемате и се отнасяте и към себе си, и към околните. Не потискайте емоциите си. Имайте повече доверие в себе си и смелост да общувате свободно, да изказвате гласно всичко, което чувствате и смятате за правилно и не се страхувайте какво другите могат да си помислят за вас. Стремете се да се обичате такива, каквито сте, както и всичко, което мислите или правите.

И освен в емоционален и психологически план, не пренебрегвайте възпаленото гърлото и на физическо ниво. Ако инфекцията в тази част на тялото не се лекува правилно и напълно, тя може да се появява отново и отново, заболяването да се превърне в хронично, а това крие опасност от доста сериозни усложнения.

Затова още при най-малката болка е добре да започнете адекватно лечение. Можете да използвате силата на хомеопатията например. Доказано ефективно и безопасно чрез редица клинични изследвания е комплексното хомеопатично лекарство Тонзилотрен. В неговия състав влизат 5 отделни медикамента, които премахват болката и подуването на сливиците, повлияват възпалението, ускоряват възстановяването на тъканта, предпазват от усложнения и стимулират имунната система. Взимайте по 1 табл. на всеки час до 12 таблетки дневно, а когато почувствате подобрение, намалете дозата на 3 табл. на ден. Важно е след острия период приемът на лекарството да продължи поне още 1 седмица, за да се постигне пълно излекуване и да се предотврати повторната проява на заболяването. Тонзилотрен може да се използва и от деца над 1 г., като препоръчителният прием е по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. на ден в острия период и 3 табл. дневно след това.

А ако ангината вече се е превърнала в хронична или протича много тежко, е добре да правите профилактика с Тонзилотрен. Тя включва 3 курса в годината, всеки един от които продължава 2 месеца, с интервали между от тях от 4 месеца. Приема се по 1 табл. три пъти дневно. Клинично доказано е, че тази профилактична програма води до излекуване при над 80% от пациентите.

Последни публикации: