Хремата – приятел или враг?

Хремата е едно от неприятните състояния, с които се сблъскваме сравнително често. Обикновено възпалението на носната лигавица е първият признак за настинка или грип. Въпреки това често пренебрегваме лечението му. Струва ли си да я подминаваме с лека ръка?

За носа и неговите уникални функции

Носът е основната „пътека”, по която въздухът влиза и излиза в и от дробовете ни. Древните египтяни дори вярвали, че животът им е вдъхнат през него.

Ежедневно лигавицата на носа и носната кухина отделя литър или повече слуз (мукус), която изпълва устата, носа, синусите, гърлото, белите дробове и стомашно-чревния тракт, без дори да я забелязваме. От една страна, тя действа като защитен слой върху тези повърхности, като предпазва тъканите от изсушаване. От друга, мукусът е първа бариера срещу микробите, алергените и замърсените частици във въздуха, които вдишваме. Най-общо казано, той ги улавя, преди те да навлязат в тялото и най-вече в белите дробове, където могат да причинят далеч по-сериозни проблеми.

Освен това тази слуз съдържа антитела, които помагат на тялото да разпознае неканените гости, каквито са бактериите и вирусите; ензими, които убиват хванатите нашественици; протеин, който я прави лепкава и гъста, а по този начин и много негостоприемна.

Когато се разболеем, продукцията на мукус се увеличава многократно. Всъщност, колкото и неприятни да са симптомите, хремата е защитно състояние на организма – чрез нея той се опитва да задържи „пакостниците” в носа, за да не преминат надолу по дихателната система.

Това обаче не трябва да ни дава основание да я пренебрегваме. Защото както всеки друг здравословен проблем, и тя може да доведе до усложнения, някои от които наистина сериозни. Ако не започнем правилната терапия на носната кухина навреме, инфекцията бързо може да навлезе в тялото и да причини куп неприятности като бронхит, възпаление на ушите, синузит, да се натрупа секрет зад тъпанчето, което да намали слуха.

Хремата затруднява работата на мозъка

Освен че пречиства вдишания въздух, носната лигавица има уникалните функции и да го затопля и овлажнява. Един от основните проблеми, когато сме с хрема, е, че автоматично включваме дишане през устата. В долните дихателни пътища започва да прониква необработен въздух, който белият дроб приема като заплаха и, за да се предпази от увреждания, не го допуска по-надълбоко. Така в организма не постъпва достатъчно количество кислород, затормозява се работата на мозъка. Поради тази причина, когато имаме хрема или сме болни, обикновено се чувстваме отпаднали и не можем да се концентрираме.

Специалистите предупреждават, че продължителното запушване на носа, в течение на месеци, може да доведе до промяна на лицето при децата (да се наруши оформянето на съзъбието, анатомията на горната челюст) и дори до леко изоставане в психическото развитие заради ограниченото достигане на кислород в мозъка.

Внимавайте с капките за нос!

Погрешно е схващането, че лечението на хремата включва само капки за нос. Назначаването без установен причинител (а той може да бъде установен само от специалист Уши, нос, гърло), предозирането и постоянното поставяне на тези лекарства в носа както в детска, така и в зряла възраст, са и сред най-честите грешки, които правим. Повечето от тях съдържат ксилометазолин. Те свиват кръвоносните съдове в носа и постигат само временно облекчаване на дишането и другите неприятни симптоми. Ако злоупотребяваме с тяхната употреба, има риск от привикване и развитие на т. нар. „медикаментозен ринит”, повторна поява на състоянието, утежняване на симптомите. Понякога дори се стига до оперативно разрешаване на проблема.

Също така не забравяйте, че повечето от тези лекарства не са подходящи за малки деца. Ментоловите капки за нос, например, не трябва да се приемат от малчугани под 6-годишна възраст, защото могат да предизвикат спазъм на гръкляна. Както и капките със съдържание на парафин. Той може да се натрупа в долните дихателни пътища на детето, като се стече механично в бронхите и да се получат запушвания, около които да се натрупа съединителна тъкан.

Лечение на хрема с хомеопатия

Тъй като хремата не е само локален процес, изходът при нея да бъде комплексен – да се пребори причинителят, да се овладее възпалението, да се премахнат симптомите. За успешното й лечение Немският хомеопатичен съюз препоръчва комбинацията от Цинабсин и спрея за нос Инфлуназал.

Таблетките за хрема Цинабсин имат специфично действие върху лигавицата на носа и околоносните синуси. Препаратът способства за естественото излекуване на ринита, като по нежен и безопасен начин спира възпалителния процес, намалява отока на носната лигавица, облекчава носовото дишане, премахва характерното при хрема и синузит главоболие и укрепва имунната система. Препоръчва се за възрастни и деца над 2 г., подходящ е също за бременни и кърмещи жени. В острия период възрастните трябва да приемат по 1 таблетка на всеки час до 12 таблетки дневно. Деца от 2 до 12 г. могат да вземат по 1 таблетка на всеки 2 часа до 8 пъти дневно. След облекчаване на състоянието продължете лечението още 10-14 дни с прием на 3 пъти по 1 таблетка дневно.

Основната съставка на хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал е Луфа. От една страна, тя почиства носа. От друга, има противоалергично действие, без да е агресивно, и запазва функциите на носната лигавица, което е от изключителна важност. Инфлуназал има противовъзпалителен и противооточен ефект, отпушва носа, подобрява естествения процес на изчистване на лигавицата от секретите, предпазва от развитието на хронична хрема.  Подходящ е и за бебета под 1 г., бременни и кърмачки. При деца под 1 г. се впръсква по веднъж във всяка ноздра 2 пъти на ден. При деца от 1 до 11 г. – по 1 впръскване във всяка ноздра 3 пъти дневно, а при хора над 12 г. – по 2 впръсквания във всяка ноздра 3 пъти на ден.

Последни публикации: