Тръгване на ясла или градина и по-малко боледуване? Възможно ли е?

Една от най-големите тревоги на родителите преди предстоящото тръгване на ясла или детска градина са честите боледувания на детето, с които вероятно ще се сблъскат. В действителност, имунната система е все още незряла и тепърва се развива. Стресът от тази голяма промяна в живота на малчугана допълнително отслабва защитните сили на тялото, а това го прави особено уязвимо към респираторни инфекции.

Донякъде успокояващ е фактът, че всяко боледуване допринася за изграждането на имунитета. Но как да помогнем на организма да преминава по-леко през сблъсъците с болестотворните микроорганизми и да не се стига до усложнения?

Сигурни сме, че отлично знаете колко важни за укрепването на защитните сили са балансираното хранене с наличието на достатъчно пресни плодове и зеленчуци в менюто,  добрите хигиенни навици, физическата активност, осигуряването на достатъчно сън и спокойствие, разходките на чист въздух, закаляването. Както и че организмът се нуждае от достатъчно количество определени витамини и минерали, сред които витамини А, C, D, E, желязо, цинк, магнезий, за да работи тялото добре.

В тази статия ще ви разкажем и за един важен минерал, изключително необходим за децата за техния растеж и за доброто функциониране на имунната система. Ще ви обясним какво е общото между него и тръгването на ясла и детска градина, и ще ви дадем ефективни идеи как с негова помощ да намалите боледуванията на детето.

Приветствайте негово величество калцият!

Многобройни са неговите фукнции в организма. Той е основният структурен минерал в тялото. Изгражда костите и зъбите и нуждата от него в детска и тийнейджърска възраст е особно голяма. Важен е за кръвосъсирването, за трансформирането на храната в енергия, укрепва стените на кръвоносните съдове, участва в обмяната на желязото, помага много при безсъние и подсилва имунната система.

Калцият подобрява клетъчната пропускливост, поддържането на алкално-киселиния баланс. Има успокоителен ефект върху нервите и мускулите. Ако нивата на калций в кръвта са ниски, тялото си го „дърпа” от костите, за да подпомогне гореизброените функции.

Близо 99% от калция в човешкото тяло е складирано в зъбите и костите, а останалият 1% е разпределен между черния дроб, мускулите и други меки органи. И тъй като децата растат непрекъснато, организмът трябва постоянно да бъде снабдяван с този минерал, за да бъде растежът пълноценен. Малките деца и бебетата, които не получават достатъчно калций и витамин D (той подпомага усвояването на калция), са изложени на по-голям риск от рахит.

Количествата му в организма силно намаляват в периоди на стрес

Когато е подложено на силен стрес, тялото отделя калций в урината. Нужно е дълго време, докато необходимото количество бъде възстановено в организма.

Тук е моментът да си представим какво представлява тръгването на ясла или детска градина за едно дете. Обикновено тази крачка в живота на малчугана е силно разтърсваща за психиката му – разделя се с мама, страх го е, че ще бъде изоставен, попада сред напълно непознати хора и атмосфера, нов режим на хранене и почивка, различни играчки, различна храна, вече не единственият, а един от всичките…. Този силен стрес предизвиква губене на много калций, имунната система страда и детето става податливо към вирусите и бактериите. Следва боледуване след боледуване, което води до дълги отсъствия от яслата или градината и причинява много тревоги за родителите.

Как да осигурите нужните количества?

Разбира се, млякото и млечните продукти са най-популярните източници на калций. Освен това повечето от тях са обогатени и с витамин D, който освен че е важен за усвояването му, също има значителна роля за здравето на костната система. Напоследък обаче все повече специалисти твърдят, че консумацията на прясно мляко по-скоро вреди отколкото носи ползи на организма. Да не забравяме, че и много деца имат непоносимост към лактозата или алергия към млечния белтък. Сред богатите на калций храни са и бадемите, портокалите, броколите, смокините, зелените листни зеленчуци. Но повечето от тях са сезонни или не са от любимите детски хранителни продукти, особено ако детето е по-злоядо.

В отговор на повишените нужди от калций и специално за укрепване на имунната система на децата от 0 до 6 г. е създаден хомеопатичният препарат Имунокинд. Неговият уникален дизайн го прави единствен по рода си в ранна и предучилищна детска възраст, което е доказано чрез клинични изследвания.

В състава на Имунокинд влизат 3 калциеви съединения и серен йодид. Те помагат на малчуганите да се справят с респираторните инфекции, защитават ги от характерните за възрастта респираторни вируси, значително съкращават продължителността и честотата на заболяванията:

Calcium fluoratum (калциев флуорид) – укрепва защитната бариера на горните дихателни пътища, подобрява устойчивостта на клетките към вирусите и бактериите;

Calcium phosphoricum (калциев фосфат) – подобрява енергийния метаболизъм на клетките и стабилността на клетъчните мембрани. Когато има недостиг на този минерал в организма, детето има по-блед и анемичен вид и е податливо на инфекции. Оказва се, все повече деца изпитват дефицит на калциев фосфат, което е основна причина за дългите хреми и подкашляния.

Calcium carbonicum (калциев карбонат) – повишава устойчивостта към бактериални инфекции. Повлиява функциите на лимфните възли за бърза елиминация на инфекциите и създаване на имунна памет. Основен знак за липсата му са подутите лимфни възли.

Sufur iodatumерен йодид) – повишава устойчивостта на децата спрямо стрес и преохлаждане и подобрява енергийния метаболизъм.

Според последни клинични изследвания децата, приемащи Имунокинд, стигат до антибиотично лечение 3 пъти по-малко от малчугани, които не го използват. Също така при 85% от подрастващите, използващи този хомеопатичен препарат, се наблюдава подобряване на апетита, което дава допълнително спокойствие на родителите.

Затова препоръчително е поне месец преди тръгването на детето на ясла или на градина да започнете профилактика с Имунокинд. Давайте на детето по 1 таблетка 3 пъти на ден, като за най-добър ефект продължете приема поне 2-3 месеца.

Последни публикации: