Неизбежният сблъсък с вирусите в детското заведение – съвети за притеснени родители

Учебната година започна и детските градини и ясли се напълниха с малчугани. Ако и вашето дете посещава детско заведение, вероятно вече сте в напрегнато очакване кога ще ви се наложи да излезете в първия болничен. Всеизвестно е, че началото на есента бележи старта на инфекциите на горните дихателни пътища, които протичат с температура, хрема и кашлица. А най-уязвими са малките деца заради несъвършената им имунна система, която укрепва с течение на времето.

Няколко думи за имунитета и честотата на боледуване…

За честотата на боледуванията основна заслуга има нашата имунна система. Човешкият имунитет е вроден и придобит, клетъчен и хуморален. Придобитият имунитет може да бъде пасивен или активен. Активният е този, при който след преминаване през дадено заболяване организмът сам си създава антитела. А пасивният – когато се ваксинираме с определени ваксини. Тогава принуждаваме организма да си създаде антитела.

При клетъчния имунитет имаме клетки (Т-клетки), които директно посрещат вирусите, бактериите, химическите и други вещества, които застрашават нашето здраве и нашето вътрешно равновесие. И хуморален, който представлява изработване на антитела от други клетки.

За да може адекватно да се борим с всички болестни микроорганизми, е много важно двата имунитета да бъдат в хармония. От изключително значение е това да се „възпитава” при децата до 2-годишна възраст, защото при тях преобладава хуморалният имунитет.

Ето защо, ако например при всяка банална вирусна инфекция се назначи лечение с антибиотик, който убива тези важни имунни „агенти”, хуморалният имунитет се потиска и хомеостазата (вътрешното равновесие) се нарушава. А това води до често боледуване, тъй като детето не може да получи този полезен ефект и да изгради имунитет от срещите с вирусите.

Имунната система може да бъде контролирана

За щастие, тази изключително сложна система, наречена „имунитет”, вече може да бъде контролирана, асистирана и насочвана в посока подсилване, което ще ни помогне по-лесно да посрещаме и преминаваме през заболяванията. Разбира се, основна заслуга за това имат здравословният начин на живот, включващ правилно хранене, физически движения, ранно закаляване, престой на чист въздух, достатъчно сън. От съществено значение е и как лекуваме детето. От една страна, не трябва да възпрепятстваме имунния отговор, когато някой „нарушител” успее да проникне в тялото. От друга, добре е да избираме терапии, които са безопасни, ефективни и по никакъв начин не натоварват крехкия детски организъм. Съчетание на всичко това са хомеопатичните лекарства и Шуслеровите соли. Те управляват оздравителните процеси по напълно естествен за организма начин, като му помагат да мобилизира собствените си защитни и оздравителни сили. Това води не само до излекуване, но и намалява продължителността и честотата на боледуванията.

Първа помощ с хомеопатия при вирусни инфекции

При децата до 3-годишна възраст близо 90% от заболяванията са предизвикани от вирусни инфекции. Най-честите симптоми, характерни за респираторните инфекции, от които най-често страдат малчуганите, са хрема, температура, зачервено гърло, кашлица. Не бързайте да изпадате в паника, ако детето повиши температура. Тя е защитен механизъм на организма и индикира, че имунната система е мобилизирана и тялото се бори с болестния причинител. Затова в никакъв случай не бързайте с температуропонижаващите лекарства, ако градусите са под 38,5.  В противен случай ще потиснете имунния отговор.

Другото важно нещо, което трябва да знаете, е, че антибиотиците са неефективни при вирусна инфекция и допълнително понижават имунитета. Затова обикновено лекарите предпочитат да изчакат 3 дни, за да видят как протича боледуването. Ако в рамките на този период симптомите не отзвучават, а даже се влошават, се предполага бактериална инфекция. Тогава вече към лечението се включва антибиотик.

Хомеопатичните лекарства са много ефективни за повлияване на състоянието. Но е от съществено значение да бъдат приложени навреме, най-добре още при първи симптоми на инфекцията. Те ще подпомогнат имунитета и организмът ще задвижи собствените си съпротивителни сили, за да се справи с болестния причинител.

Ако нямате възможност да посетите лекар хомеопат, можете веднага да започнете приема на комплексният препарат Инфлуцид, доказал се играч в Зеленият отбор на здравето! Той има антивирусно действие, ефективно лекува симптомите на настинка и грип – висока температура, кашлица, хрема, главоболие, отпадналост и подсилва имунитета. Препоръчителната доза за деца под 12 г. е по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. на ден. Когато настъпи подобрение, намалете приема на 3 пъти по 1 табл. дневно още 1 седмица. Това е важно, за да бъде завършен оздравителният процес. Ако температурата е под 38,5 градуса, но това ви притеснява, към лечението с Инфлуцид добавете и Шуслерова сол №3 железен фосфат на Немския хомеопатичен съюз – по 1 табл. на всеки 30 мин., докато я овладеете. Тази сол е солта за първа помощ в началния стадий на възпалението. Ако температурата е над 38,5, добавете и сол №5 калиев фосфат, която преодолява изтощението от температурата и дава енергия на организма, и сол №8 натриев хлорид – тя ще предпази организма от дехидратация. По 1 табл. от всяка сол се редува през половин час до спадане на температурата.

Важно: Ако температурата е много висока, детето е склонно към фебрилен гърч, чувства се много отпаднало и изтощено, можете да дадете и медикамент за сваляне на температурата, докато стигнете до лекарския кабинет. Също така не забравяйте, че ако не настъпи подобрение в състоянието в рамките на 2-3 дни, консултацията с лекар е иналожителна. Инфекцията може да е преминала в бактериална, а това налага лечение с антибиотик.

А за да облекчите хремата на детето, можете към терапията с Инфлуцид да добавите хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал, най-новият играч в Зеленият отбор на здравето! Неговата активна съставка е луфа, известна с успешното си приложение при остри и хронични заболявания на лигавицата на носа. За разлика от традиционните капки за нос, които имат съдосвиващ ефект и крият не малко рискове, Инфлуназал е напълно безопасен и е подходящ за всички възрасти – може да се използва и от бебета под 1 г., както и от бременни и кърмещи жени. Спреят запазва функциите на носната лигавица, намалява отока в нея и отпушва носа, подобрява естествения процес на изчистване на лигавицата от секретите, спомага за отделянето на секрети и корички.  Прилага се много лесно – 2 пъти по 1 впръскване във всяка ноздра на ден, ако детето е под 1 г., и по 1 впръскване във всяка ноздра 3 пъти дневно при деца от 1-11 г. Препоръчително е употребата му да продължи поне 15 дни. Течността няма мирис или неприятен вкус, което изключително улеснява употребата му при малките деца.

Когато болестите се редят една след друга

Малко е стряскащо, но само през първата година в яслата или детската градина детето може да се разболее от 8 до 12 пъти. През втората положението също не е радостно – очакват се 6-8 срещи с грипове, стомашно-чревни неразположения, настинки. С колкото повече нови хора общува детето, толкова повече са рисковете да се зарази с някоя болест.

Можете допълнително да подкрепите имунитета и с хомеопатичното лекарство за деца от 0 до 6 г. Имунокинд. Педиатрите препоръчват неговият прием да започне още при първата вирусна инфекция в кърмаческа възраст, както и при повторни инфекции на горните дихателните пътища. Оптималният период на прием е 1 до 3 месеца – 3 пъти по 1 таблетка на ден. Имунокинд много успешно се комбинира и с имуностимулиращата програма с Шуслерови соли. Давайте по 2 табл. сутрин от сол №3 железен фосфат, която ще насити клетките с кислород и организмът ще има повече енергия за защита от вирусите. На обяд – по 2 табл. сол №6 калиев сулфат. Тя укрепва защитната функция на кожата и лигавиците, които са първата бариера на болестните микрорганизми и прочиства тялото от натрупаните токсини. А вечер е ред на 2 табл. сол №7 магнезиев фосфат, който ще успокои детето и ще му помага да заспива по-лесно. А добрият сън е една от важните предпоставки за здрава имунна система.

Последни публикации: