Играчка – плачка или как да пресушим сълзите на детската площадка

Играчка – плачка или как да пресушим сълзите на детската площадка

При спешни случаи и травми майките са най-добрата Бърза помощ. Реагират незабавно и винаги знаят как да се погрижат за поредното ожулено коляно и болезнена цицина. В богатия им арсенал със средства за първа реакция достойно място заема и Арниката – най-често използваният хомеопатичен медикамент при инциденти и спешни случаи.

Мама знае най-добре, че всяко дете иска само да опознае света наоколо. Като опита на вкус или пипне всеки интересeн предмет. Дори и да е нависоко… Според статистиките травмите при падане са на второ място сред инцидентите при малките, които са непредсказуеми и у дома, и на детската площадка в парка. И тъй като пикът на опасните за детското здраве контузии е между месеците май и август, добавете хомеопатичното лекарство Арника D6 към домашната си аптечка. Арниката в комбинация с Шуслерови соли са най-добрите ви помощници, за да се радват малчуганите ви на лято, изпълнено с игри (без сълзи на финала).

Голямата сила на нежното растение

Арника (Планинска арника) още от древността е позната като билка за лечение на травми. Това е хомеопатично лекарство №1 за всякакъв вид контузии, наранявания, рани с ожулване и кървене, мускулни болки или натъртвания, навяхвания и изкълчвания, синини и цицини при по-буйните деца, пострадали по време на игра, забити трески в детското пръстче.

Ако започнете прием на Арника D6 веднага след контузването и вземате от лекарството начесто (през 15-30 мин., до 6 пъти дневно) това ще предотврати появата на отоци и ще намали посиняването. Лекарството помага да се разнесе кръвонасядането, като в същото време действа обезболяващо. Кървенето от малки рани или от носа (след травма, силна кашлица или при издухването му) също се овладява с помощта на хомеопатичния медикамент.

Ето и един екшън-план за загрижени родители на деца без спирачки.

Първа помощ при травми и инциденти

При травма и наранявания от всякакъв вид – Арника D6 на всеки 30-60 мин. по 1 доза, до 6 пъти дневно. След настъпване на подобрение – 2-3 пъти дневно. Комбинирайте с Шуслерова сол №3 железен фосфат – на всеки 15 мин. по 1 табл. до постигане на подобрение. Сол №3 е ефективно средство за оказване на първа помощ. Помага при всякакви наранявания и болката, свързана с тях, действа противовъзпалително. Всички контузии, свързани с травми на сухожилия или с фрактура на костите и др. се лекуват под наблюдението на специалист.

Ако има рани и охлузвания – почистете мястото с кислородна вода, подсушете и сложете стерилна марля и лейкопласт. При по-дълбоки рани със силно кървене сложете стерилна марля и направете превръзка, която да я задържа. Ако е нужно, притиснете раната, за да спрете кървенето. Не стягайте с шалове, бинт или др. крайника над раната. Това трябва да се извърши от лекар. В тези случаи потърсете незабавно специализирана помощ.

При изкълчване, навяхване – направете охлаждащ компрес на засегнатото място за 20 минути. Дайте Арника D6 и леко бинтовайте крайника, след което потърсете лекарска консултация. Ако в рамките на 24 ч. не настъпи подобрение, консултирайте се с ортопед. При изкълчване на глезен, лакът, китка, пръсти, което е силно болезнено, пострадалият пръст е подут и изкривен, е възможно да става дума за счупване. Потърсете незабавно консултация с ортопед. За по-бързо възстановяване при подобни травми можете да използвате комбинация Шуслерови соли – №1 и №8, по 3 табл. от всяка сол дневно за 4 седмици. Шуслерова сол №1 калциев флуоридподпомага заздравяването на сухожилията, сол №8 натриев хлорид работи за смазване на връзките и ставите, както и за тяхната регенерация. Задължително се прилага при ставни отоци.

При съмнение за счупване на крайник – трябва незабавно да се обездвижи засегнатия крайник, след което потърсете помощта на ортопеда. За да подпомогнете лечението на фрактурата, използвайте комбинацията от Шуслерова сол №1 и №2, които са от съществено значение за минерализацията на костите, подпомагат растежа им и ускоряват заздравяването при счупвания.

ВАЖНО: При инцидент потърсете незабавно лекарска помощ, ако детето не може да движи пострадалата част на тялото, ако започне да повръща, замаяно е, боли го глава, загуби съзнание, както и в случай, че е ударена главата.

Как се приемат хомеопатичните лекарства?

  • При остри състояния и като първа помощ при инциденти може да се използва органотропното действие на хомеопатията, при което се третира главно заболелият орган. Това може да се постигне с помощта на ниските разреждания на монопрепаратите на Немския хомеопатичен съюз (DHU) – D6, D10 и D12, които са добре познати в Германия и редица други страни. Ниските разреждания – D6, D10 и D12 имат „меко” действие, така че дори и без специализирано образование, пациентът може да започне сам лечение. Те бързо повлияват основните симптоми и първопричината на заболяването и затова могат да станат част от домашната ви аптечка за спешни случаи.
  • Хомеопатията е много инидивидуален терапевтичен метод и дозирането се определя предимно от силата на оплакванията и реактивността на организма. Въпреки това съществуват следните общи препоръки за прием на лекарствата на DHU:

За възрастните 1 доза от ниските потенции (D6, D10, D12) е 10 глобули, не по-често от 6 пъти на ден, до настъпване на подобрение. След което приемът се редуцира на 3 пъти дневно по 10 глобули. За децата приемът е по същата схема като за възрастни, но количеството се различава. От 0 до 1 година – по 3 глобули. От 1 до 6 г. – 5 глобули. От 6 до 12 г. – 7 глобули. Средните потенции (D30) се дават 1-2 пъти дневно по 10 глобули. За приложение на високите потенции (D1000) се изисква индивидуално дозиране от терапевт.

  • Монопрепаратите на DHU представляват малки гранулки, които се поставят под езика до разтваряне. Там се намират основните кръвоносни съдове, от които активното вещество бързо може да проникне в организма. Приети по този начин се постига ефект в рамките на десетина минути – скорост, близка до венозното приложение на конвенционалните медикаменти.
  • При прием на хомеопатично лекарство устната лигавица трябва да е напълно чиста – т.е. да не сме сме хранили или пили течности минимум 15 минути преди и след приема, за да може медикаментът да се резорбира добре.
  • Най-лесно е да изсипете в капачката необходимото количество глобули (с 2-3 отривисти движения) и да ги поставите директно в устата. Глобулите на DHU са толкова качествени и с висок стандарт на производство, че могат при необходимост да се пипат и с ръка.

Последни публикации: