Как да укрепим имунитета през есента и да сме здрави през зимата

Заричате ли се всяка година, че няма да се дадете на вирусните инфекции, които ни нападат през есенно-зимния сезон? А впоследствие все пак попадате в техния капан. Ако отговорът е положителен, явно не сте били добре подготвени за двубоя с тях. Предлагаме ви няколко лесни и ефективни стъпки, които цялото семейство може да следва. Те не само ще ви предпазват от задаващите се респираторни вируси, но и ще подобрят настроението ви. А доброто разположение на духа е особено важно за доброто състояние на тялото. Ако започнете прилагането им още отсега, ще можете по-лесно да се противопоставите на инфекциите и да подсилите достатъчно организма си преди началото на зимните месеци, когато се очаква да атакува грипът.

Не е важно само „какво”, но и „кога” слагате в чинията!

Определено звучи изкушаващо да е тъмна и студена вечер, дъждът да се лее навън, а вие до късно да се излежавате пред телевизора с купа пуканки, шоколад, чипс или други вредни вкусотийки. Но внимавайте какво хапвате и в колко часа го правите.

Тези храни не носят нищо полезно на организма. Особено вечер, когато той няма време да ги преработи, натрупват се под формата на мазнини и се отразяват негативно на имунитета. Според Аюрведичната и Китайската медицина, например, късните вечерни и ранните сутрешни часове са за прочистване и „поправяне” на тялото от изминалия ден. Храносмилането трябва да се случва през дневните часове, в които сме активни. Като използваме енергията на тялото за храносмилане в неподходящ период на денонощието, не му предоставяме това ценно за прочистване време. А то му е изключително нужно, за да се справя с болестите, както и да се самолекува по естествен път.

Освен това един балансиран режим с „противовирусни” хранителни продукти значително ще намали вероятността да се сдобиете с настинка през есента. Хранете се с храни, богати на минерали, витамини и антиоксиданти, те ще укрепят съпротивителните ви сили и ще ви помагат да избягвате вирусите. Стремете се в менюто ви да присъстват възможно най-много от следните продукти – грейпфрут, спанак, гъби, пъпеш, чесън, зеле, кисело мляко, мед, бъз, зелен чай. Не подценявайте и действието на пилешката супа. Според няколко научни изследвания пилешкият бульон има укрепващи имунитета свойства. В него има мощен антиоксидант, наречен „карнозин”, който помага за подсилване на имунната система и стимулира имунния отговор на организма по време на простуда и грип.

Спорт, но в умерени количества!

Всички знаем, че спортът е здраве. Той се грижи за поддържането на здравословно тегло, подобрява кръвообращението и кръвното налягане, влияе положително на настроението, намалява нивата на стресовите хормони в организма. Много е важно обаче колко време отделяме за активна физическа дейност. Противно на очакванията, оказва се, че прекаленото спортуване може да се отрази отрицателно на имунната система. Проучвания показват, че след екстремна тренировка вероятността да пипнете инфекция в рамките на следващите 72 часа е по-голяма. Затова бъдете внимателни и умерени в упражненията, особено през есенно-зимния сезон. 30 минути интензивен спорт дневно е идеалното количество спорт за повечето хора.

Назад към природата, напред към здравето!

Една древна римска поговорка гласи, че лекарят помага, а природата лекува. А защо да не използвате силата на природата и за имунопрофилактика, като се доверите на хомеопатията? Комплексният хомеопатичен препарат Инфлуцид например е особено подходящ за целта. Той има широк антивирусен спектър на действие на клетъчно ниво спрямо серия от вирусни типове – грипни вируси, аденовируси, херпес тип I и II. Редица клинични изследвания доказват, че профилактичният прием на 3 пъти по 1 таблетка дневно от Инфлуцид в продължение на 1 месец предпазва от вирусни инфекции за 3 месеца. Лекарството е също толкова ефикасно и за лечение на грип и настинка. Ако сте пропуснали имунопрофилактичната програма и вече сте пипнали респираторна инфекция, взимайте по 1 табл. на всеки час, до 12 табл. на ден (за деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. на ден) при остри симптоми. След като настъпи подобрение, намалете приема на 3 табл. дневно за още една седмица.

А за най-малките, които са по-уязвими към вирусните инфекции и често боледуват, е подходяща имунопрофилактиката с Имунокинд. Той помага на организма да се справи с респираторните инфекции, подобрява обмяната на калций, който е много ценен минерал в ранна детска възраст, защитава от характерните за възрастта респираторни вируси. Освен това укрепва защитата на кожата и лигавиците, които са бариера срещу болестните микроорганизми и съкращава продължителността и честотата на заболяванията. Клинично доказано е, че децата, приемащи Имунокинд, стигат до антибиотично лечение 3 пъти по-рядко от тези, които не го взимат. Също така при 85% от малчуганите, използващи Имунокинд, се наблюдава подобряване на апетита. Давайте по 3 таблетки дневно в продължение на 3 месеца.

Резултатите и от двете терапии ще бъдат още по-добри, ако се съчетаят с имунопрофилактичната Шуслерова програма на Немския хомеопатичен съюз. Тя включва комбинацията от соли №3 железен фосфат (осигурява повече кислород за тъканите и повече енергия за защита на организма), №6 калиев сулфат (укрепва защитните функции на кожата и лигавиците, стимулира чернодробната функция и подпомага детоксикацията на организма) и №7 магнезиев сулфат (действа хармонизиращо и релаксиращо в периоди на стрес, подобрява съня). Приемайте по 3 табл. (2 за деца) от всяка сол, съответно сутрин , обед и вечер, в продължение на поне 1 месец.

Силата на здравата прегръдка!

Ако си мислите, че това е поредното клише, не прибързвайте с изводите. Силата на една успокояваща прегръдка далеч не се крие само в това да накара някого да се почувства обичан и защитен. Едно скорошно проучване, направено в САЩ, доказва, че хората, които се радват на по-добра обществена подкрепа и редовно прегръщат любимите си хора, са по-малко уязвими към простудите и други инфекциозни заболявания. Прегръщането освобождава от стреса, който, от своя страна, отслабва имунитета и ни прави податливи към инфекции. Ето защо хубавата прегръдка може да помогне да укрепите имунната система и по-лесно да се противопоставите на вирусите.

Смях за здраве, а не здраве за смях!

И не на последно място, не забравяйте да се смеете! Искреното хихикане не само ще повдигне духа ви, но може да направи и истински чудеса с вашето здраве. В продължение на десетилетия учени са изучавали взаимовръзката между смеха и имунната реакция. Те са открили доказателство, че смехът увеличава количеството антитела и т. нар. „клетки-убийци” в тялото, като същевременно намалява и стреса.

Последни публикации: