Главоболие през лятото – дали не е синузит?

Младо момиче със синузит, край басейн

Младо момиче със синузит, край басейн

Обикновено асоциираме хремата и синусните инфекции със студеното време. Но за хората със синузит тези симптоми могат да връхлетят съвсем неочаквано и в разгара на горещия летен ден. Представете си само – излежавате се на плажа, край басейна или сте на пикник с приятели или семейството, носът ви потича и внезапно се сдобивате с главоболие.

Защо се случва това?

На пръв поглед звучи нереално, но всъщност този факт има съвсем логично обяснение. Синусите са „тапицирани” с фин пласт кожа, известен като лигавица. Върху нея има ресничест епител, приличащ на малки тънки косъмчета. Тези реснички действат като своеобразна метличка – тяхната задача е чрез движенията си да помогнат за изчистването на синусите, като отмият всяка останала слуз, която би могла да ги запуши.

В летните жеги въздухът е сух, което прави слузта гъста и лепкава. Това затруднява ресничките да „изхвърлят” излишната част от нея, тя блокира синусите, причинява натиск, запушване, глабоволие.
Какво можете да направите, за да предотвратите или намалите проблемите със синусите и да се наслаждавате на нещата, които обичате да правите през лятото?

  • На първо място, не забравяйте, че лятото е и сезонът на сенната хрема. Досегът с полените причинява у алергичните хора симптоми като кихане, кашляне, течащи очи, запушване на носа, което, от своя страна, може да доведе до проблеми със синусите. Затова се постарайте да ограничините максимално излагането си на алергена.

Например стойте далеч от окосена трева. Ако имате възможност, не излизайте навън в сутрешните часове, защото концентрацията на полен във въздуха е най-голяма. Ето един прост, но ефикасен трик, който можете да прилагате в случай, че няма как да си стоите у дома – намажете малко вазелин около ноздрите си, той ще улови част от полените, които се канят да влязат в носа ви. Когато сте в колата или в затворено помещение, не отваряйте прозорците,  а използвайте климатик.

Младо момиче с маска за лице, до храст

  • Правете промивки на носа, най-добре с чайниче Нети. Те овлажняват носните пасажи и помагат за изчистването им от бактерии, вируси и други болестни микроорганизми, които могат да предизвикат възпаление и болка в синусите. Можете да използвате готови физиологични разтвори или да си приготвяте сами такива с вода и трапезна сол.
  • Синузитът в повечето случаи се получава вследствие на хрема при настинка. Когато възпалението на носната лигавица остане нелекувано, то бързо засяга и синусите, намиращи се в непосредствена близост до нея. Затова започне ли носът ви да тече или да се запушва, започнете адекватна терапия. Такава предлага Цинабсин, който е еднакво ефективен и при хрема, и при вече настъпил синузит. Той успешно се справя с възпалението в носната лигавица, намалява отока в нея, втечнява и изчиства секретите и задържащите се в тях болестотворни микроорганизми. Освен това премахва характерното главоболие и усещането за напрежение в околоносните кухини, възстановява дренажа на синусите и облекчава носното дишане.

Цинабсин се произвежда в Германия от Немския хомеопатичен съюз, което гарантира изключително високото му качество. Той е под формата на таблетки, които са приятни на вкус и бързо се разтварят в устата. Подходящ е за цялото семейство и може да се комбинира с всякакви други лекарства, хранителни добавки, витамини.

Добре е да го съчетаете и със спрея Инфлуназал, който ще ви помогне за локалното облекчаване на хремата. Той също има противовъзпалително и противооточно действие, при това е напълно безопасен и подходящ за дълга употреба. Основната му съставка е растението луфа оперкулата, която е известна с противоалергичното си действие. Това прави Инфлуназал подходящ както при инфекциозни, така и при алергични хреми.

  • Ако планирате да се отправите към ваканционната си дестинация със самолет, имайте едно наум. Въздухът от климатиците в летателните машини е много сух и допълнително изсушава носната лигавица. Освен това продължителният престой с много хора в затворено пространство увеличава риска от разболяване. Достатъчно е само един от пътниците да е болен, за да зарази останалите. Затова се стремете да поддържате носната лигавица влажна, като впръсквате физиологичен разтвор, например. И пийте много вода, което според експертите също много помага.