Топ 3 притеснения на майките за новороденото

Ако до момента на раждането сте си представяли предимно сладурските дрешки, с които ще обличате бебето, разходките навън, игрите и забавленията с него, то обикновено още в първите няколко дни след появата на новия член на семейството тези романтични очаквания отиват на заден план. На тяхно място се настаняват притесненията, свързани с отглеждането на малкото. Ето и кои са трите най-чести от тях.

Притеснение №1: Успявам ли добре да нахраня бебето?

Това е една от главните тревоги на кърмещите майки. Повечето от тях се питат дали имат достатъчно количество мляко, което да задоволи потребностите на бебето. Допълнително напрежение в обстановката внасят разни роднини (най-вече свекърви и тъщи) или „приятелки”, според които нещо не ти е наред, щом детето ти не се храни толкова често като това на съседката.

Преди да се тревожите обаче, е важно да знаете няколко неща.

  • Нужно е известно време след раждането (обикновено няколко дни), докато количеството кърма се регулира.
  • Препоръчително е да предлагате на детето да суче при всеки сигнал от негова страна (т. нар. „кърмене на поискване”). Този метод има редица предимства – задоволяват се емоционалните нужди на детето и потребностите от храна, осигурява се честа и редовна стимулация на гърдите, което е основен фактор за производството на достатъчно количество кърма.
  • Помнете, че психологическият стрес може да се отрази негативно върху кърменето, затова не обръщайте голямо внимание на мнението на хората, които не са специалисти.
  • Ако детето суче 8-12 пъти на денонощие, цветът на урината му е нормален, има достатъчно мокри/изцапани пелени на денонощие, наддава добре на тегло, място за притеснение няма.
  • Ако сте сигурна, че кърмата ви не е достатъчна, за да покрие хранителните нужди на детето, можете да увеличите притока й чрез изпитаната комбинация от Шуслерови соли №2, 4, 7 и 8 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Сол №2 калциев фосфат отговаря за трансформирането на белтъчините в майчиния организъм, за произвеждането на хранително мляко и подпомага всички делящи се клетки. Сол №4 калиев хлорид подсилва дейността на млечните жлези и лактацията. Сол №7 магнезиев фосфат подпомага жлезите с вътрешна секреция и релаксира тялото. А сол №8 натриев хлорид е изключително важна за баланса на течностите в организма на майката. Добре е да приемате тази комбинация през целия период на кърмене с по 3 табл. от всяка сол на ден.

Притеснение №2: Защо плаче толкова много?

През първите месеци, когато бебето все още не се е научило да комуникира по други начини (чрез визуален контакт, усмивка, говор), плачът е неговото средство да ви каже, че някоя негова нужда трябва да бъде задоволена. Или че не се чувства добре. Сред обичайните причини са глад, нужда от гушкане, прекалено много светлина наоколо, умора, дискомфорт заради температурата в стаята, дреха или пълна пелена, някаква болка, дори и съвсем слаба.

Много често неудържимият плач на бебето се дължи на коликите. С тях се сблъскват около 60% от новородените. Болезнените усещания в областта на червата и коремчето са и на трето място като повод за педиатричен преглед, а предполагаемите причини за колики са разнообразни. Основната е тази, че бебето се ражда с недоразвита храносмилателна система, което се проявява по различен начин: газове, гастроезаофагеален рефлукс, нарушена чревна микрофлора и др. А списъкът с подходи в опит за справяне с тях е наистина дълъг – от изключване на някои храни при кърмещите майки, през използване на успокояващ „бял шум”, пеене на приспивни песнички, масаж и люлеене до даване на билкови чайове и различни медикаменти.

Трябва да имате предвид, че различните бебета се успокояват по различен начин. Също така е добре да знаете, че повечето препарати против колики са насочени към повлияване само на отделни причини за неприятните симптоми. Затова, ако някой от тях е подействал на едно дете, при друго може и да не даде резултат.

За разлика от другите медикаменти, действието на хомеопатичното лекарство Коликинд е насочено както върху  симптомите, така  и върху всички причини за появата им. Петте хомеопатични лекарства, които са включени в състава му, успокояват болките в корема от всякакъв характер (болки, спазми, подуване) и допринасят за по-бързото и хармонично съзряване на храносмилателната система на бебето. При клинични тестове препаратът показва 2 пъти по-ефикасно действие от медикаментите, съдържащи симетикон. Коликинд е и единственото лекарство срещу колики, което може да се дава профилактично, още от първата седмица след раждането на детето – 3 пъти по 3 капки дневно. А при остри симптоми се препоръчват по 3 капки до 6 пъти на ден.

Притеснение №3: Кога ще започне да спи по цяла нощ?

Въпреки че 16-18 часа в денонощието на новороденото преминават в сън, по-голямата част от него е с кратко времетраене. Бебето се буди на всеки няколко часа, за да задоволите някоя негова потребност. И след това отново трябва да го приспите.  Нужно е дълго време, докато малкото нагоди режима си на спане и будуване, а дотогава се примирете с мисълта, че често нощите ви ще се превръщат в дни.

Какво можете да направите в такива случаи? Много майки просто решават да нагодят своя спален режим с този на бебето. Те спят, когато и бебето спи и будуват заедно с него. Но не всяка жена може да си позволи лукса да изостави всички други задачи за сметка на съня. Затова най-важното е да изградите добри навици по отношение на спането у детето – давайте му възможност да си почива винаги, когато е уморено (а не умишлено да го държите будно с мисълта, че така после сънят му ще бъде по-дълъг – напълно погрешно схващане!); научете го да прави разлика между ден и нощ; създайте ритуали за приспиване, които да се повтарят всяка вечер; слагайте го в леглото в точния момент, т.е. когато му се спи, но все още е будно.

Много добра помощ за изграждането на нормалния режим на сън и бодърстване оказва и хомеопатичният препарат Дормикинд. Той също така ефективно намалява затрудненията при заспиване и честите събуждания през нощта и успокоява нервните деца. Неговото действие е нежно и деликатно, доказано чрез редица клинични тестове. Затова лекарството може да се дава още от първия ден след раждането на бебето – по 1 табл. 4 пъти на ден, разтворени в малко вода, в продължение на 1-2 месеца.