Как да се погрижим за здравето на стомаха?

Здравето на храносмилателната система е пряко свързано с доброто качество на живот. Известно е, че около 80% от имунните клетки се намират в стомаха. За съжаление, в днешно време все повече хора страдат от нарушения във функциите на стомашно-чревния тракт – подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене, повръщане, гастрити, колити и т.н.

На какво се дължи това? Причините са разнообразни.

  • Много от нас редовно консумират прекалено преработени или мазни храни, захар, за сметка на меню, достатъчно богато на фибри, плодове и зеленчуци.
  • Ако се храним прекалено бързо, на крак или редовно пропускаме хранене (все по-широко разпространен навик сред активното население), също допринасяме за възникването на стомашни проблеми.
  • Нарушенията могат да се дължат и на слабости на храносмилането, последвани от изброените вече неприятни симптоми.
  • При стомашно-чревни оплаквания не трябва да се пренебрегват и психологическите фактори. Много често причините за функционалните стомашно-чревни разстройства зависят от емоциите.

Какво остава невидимо за окото, след като се нахраним?

Безспорно покрай многобройните празници през зимата хранителните изкушения около нас са много. Храненето определено носи наслада, но като че ли никога не се замисляме какво се случва след това в стомаха ни.

За тялото започва тежка работа, която е невидима за очите ни. В рамките на 24 часа организмът извлича от храната всички важни за него вещества. Съществена роля в този процес играят храносмилателните сокове (слюнка, жлъчка, стомашен сок и ензими) и движението на червата. Ако храносмилателните сокове са недостатъчни, въглехидратите, протеините и мазнините не се разграждат напълно и попадат в червата необработени. Това предизвиква повишено образуване на газове, което води до метеоризъм (подут корем, стомашно-чревни спазми) или отделяне на газове (флатуленция).

Горчивите вещества са особено полезни за храносмилането

Още от древни времена билкари и лекари са експериментирали с корени и билки, за да открият лечебен „букет” за най-различни здравословни оплаквания. Тези традиции са запазени и днес в редица европейски страни. В Германия, например, са широко популярни лечебните билкови отвари, познати като горчивки. Наречени са така заради комбинирането на билки, съдържащи особено полезните горчиви вещества. Такава е немската горчивка Гастритол, включваща в състава си билките пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка и пищялка. Всички те са познати от Древността с ефекта си при стомашно-чревни оплаквания като подуване на корема, метеоризъм, болезнени стомашни спазми, киселини, гадене. Помагат за лечение на гастрити, стомашни язви и колити. Подобряват храносмилателните процеси и ускоряват метаболизма. Във фитопрепарата влиза и течен екстракт от цветове на лайка, която е известна със своето противовъзпалително и антибактериално действие.

При метаболитни проблеми и лечение за отслабване горчивите вещества в тези билки подкрепят обмяната на веществата и намаляват неудържимия глад за сладко. Имат важна роля в лечението на червата при различни храносмилателни смущения и/или различни храносмилателни непоносимости (хистаминова, глутенова, фруктозна и др.), при диабет, чести гъбични инфекции и др.

Гастритол укрепва естествения процес на храносмилане, като стимулира секрецията на храносмилателните сокове и регулира перисталтиката. Това допринася за по-добро усвояване на хранителните вещества от организма. Препаратът е подходящ за възрастни и деца над 12 г. Препоръчително е да го пиете 3 месеца, след което да направите почивка от 1-2 месеца, преди да подновите приема му. Започнете с по 10 капки, разтворени във вода, 3 пъти дневно. Постепенно увеличавайте дозата с по 1 капка на всеки 2-3 дена, докато стигнете доза от 20-30 капки на прием. Пият се 15 мин. преди хранене.