Хомеопатия за любителите на пътешествия

Как да пътуваме, без да ни застигне „отмъщението на Монтесума”*, както интригуващо е наречена неприятната туристическа диария.

Какво представлява т. нар. „туристическа: диария? При пътуване до по-екзотични дестинации или лятна почивка на места с горещ климат край на забавленията на пътуващия слага внезапната поява на диария с обилни, жълтеникави или тъмни изпражнения с неприятна миризма, понякога придружена от повръщане, със силни, парещи болки в корема. Засегнати от заболяването са между 30 и 70% от пътуващите, в зависимост от дестинацията и сезона.

Риск да се заразите от бактерии (най-честият виновник за страданията ви е Escherichia coli ) или да пострадате от хранително отравяне след консумация на развалена храна, има навсякъде, включително и на родното ни Черноморие. И все пак, бъдете особено внимателни, ако планирате пътуване в Азия, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка.

По традиция се смята, че поредица от прости предпазни мерки, свързани с храната и напитките (да не се слага в уста нищо, което не е сварено или сготвено), са достатъчни да се предотврати заболяване, но проучвания са установили, че дори и при стриктно следване на тези правила, пак можем да се разболеем. Лошата хигиенна практика в локалните заведения за хранене е сред основните виновници за високия риск да ви застигне „отмъщението на Монтесума”.

Какво трябва да знаете?

 • Диарията най-често се провокира от патогенни бактерии (коли, салмонела, шигела, стафилококи и др.), но може да бъде причинена и от ротавирусни инфекции. Заболяването понякога протича с леко повишаване на температурата.
 • В някои страни сте застрашени също така от заразяване с дизентерия и различни паразити.
 • Инфектирането може да стане и при директен контакт, с човек, който пренася заразата (при докосване например), както и при плуване (при попадане на малко вода в устата).
 • Ако внезапно започнат пристъпи на гадене и повръщане скоро след хранене, причината може да е хранително отравяне. Проблемът е често срещан, особено през лятото, при консумация на храна навън, приготвена неизвестно как и при какви условия. Обилното повръщане е основен симптом, често съпроводено със силни стомашни болки и последвано от водниста диария. Ако се случи след консумация на риба или морски дарове, по всяка вероятност продуктите не са били пресни. В случай, че освен вас, още няколко души се разболеят едновременно, вероятно действително става дума за хранително натравяне.

Как да се предпазите?

 • При пътуване до по-екзотична дестинация не консумирайте сурови храни. Спазвайте стриктно правилото да не се слага в уста нищо, което не е сварено или сготвено.
 • Друго важно правило – не се впускайте от самото начало в безразборно пиршество с местни деликатеси. Отложете старта на кулинарните си приключения, като започнете бавно и по малко да опитвате от типичните ястия за региона. След като установите, че местната кухня ви понася, и не забелязвате признаци на храносмилателни проблеми, можете да станете малко по-смели.
 • Пийте само бутилирана вода! Никъде не използвайте чешмяна вода, дори и да ви убеждават, че е питейна и проверена.
 • Мийте ръцете си по-често.
 • Не забравяйте, че някои паразити могат да оцелеят дори в хлорираната вода на плувния басейн, а водата на реките и моретата е възможно да е замърсена от изливаща се в тях канализация.

Как да се погрижите за себе си?

 • Нуждаете се от почивка на легло (минимум за 24 часа) и прием на много вода, което ще ви предпази от дехидратация. Течностите се приемат в малки количества течности (20-25 мл) през 10-15 минути, за да не се провокира ново повръщане.
 • Използвайте специалните рехидратиращи разтвори, които ще възстановят изгубените течности, минерални вещества и микроелементи.
 • Алкохол, чай, кафе и други напитки не са желателни, тъй като допълнително ще раздразнят стомашно-чревния тракт.
 • Задължително е спазването на диета, която изключва млечни продукти. Разрешени храни са сухар, препечен хляб, обикновени бисквити, солети, варени картофи, лечебна морковена супа и др.
 • В случай, че не настъпи подобрение и облекчаване на симптомите в рамките на 24 часа, задължително потърсете лекарска помощ.
 • Ако забелязвате кръв в изпражненията или в повърнатото стомашно съдържимо, ако имате много висока температура или силно главоболие, както и силни, остри коремни болки, се нуждаете от спешна лекарска помощ. Диарията може да е свързана със заболявания като малария и хепатит и др.
 • Добре е да избягвате прием на химически медикаменти за диария или повръщане, тъй като тези неприятни процеси са нужни на тялото да изчисти токсините. Конвенционалните медикаменти освен това допълнително натоварват организма с токсични субстанции с нежелано странично действие. Вместо тях можете да използвате хомеопатия – бързо облекчава неприятните симптоми, като щади организма и няма никакво вредно въздействие.

Нежно лечение при диария и повръщане

Хомеопатично средство, подходящо за лечение на остри гастроентерити, при хранително натравяне или непоносимост към непознати храни е Окубака D6. Произвежда се от кората на африканско дърво. То е открито и въведено в производство от Немския хомеопатичен съюз. Привлякло вниманието на лекарите, тъй като се употребявало в местната народна медицина. Африканските племена използвали кората като предпазно средство срещу натравяне (когато не били сигурни в добронамереността на домакините от друго племе и искали да се предпазят от евентуално отравяне на храната или напитките, сервирани на срещата им).

Лекарството е подходящо при оплаквания като: гадене, повръщане, диария, стомашна и коремна болка с подуване на корема или киселини в стомаха.

Окубака D6 действа ефективно при:

 • храносмилателни проблеми след прием на храна, която не е била прясна;
 • непоносимост към непозната храна, както и при временни промени в храненето при пътувания по екзотични места;
 • отравяния от храна, но също и от химични лекарства, тютюн и химични добавки в храната;
 • може да се взема като профилактика преди пътуване до екзотични дестинации;
 • може да се приема превантивно и преди хранене навън, когато не сте сигурни в качеството на храната или относно поносимостта и чувствителността си към храната и добавките в нея.

Дозировка на Окубака D6: От 2 до 4 пъти дневно по 10 глобули. Към хомеопатичното лекарство, за още по-бързо въздействие, добавете и комбинация Шуслерови соли – №3, №4 и №8 – по 1 табл. от всяка сол се редуват през 15-30 мин. до настъпване на подобрение.

* Монтесума (1466-1520), е вожд на ацтеките, управлявал по време на испанската инвазия. Конквистадорите, посрещнати с почит, разграбват и избиват местното население. От тогава според легендата Монтесума отмъщава на нашествениците от чужди земи със стомашно разстройство.

Последни публикации: