Денталното здраве – огледало на целия организъм. Помощ с природни средства при най-честите стоматологични проблеми – част 2

Вече разбрахме каква устна хигиена трябва да спазваме, за да бъдат зъбите ни здрави и какви хомеопатични средства могат да ни помогнат при кървене на венците. Ето какъв е опитът на д-р Нина Еленкова с минерални соли и хомеопатия при други често срещани стоматологични проблеми и интервенции.

Травма в устната кухина и защо още е полезно да се ядат плодове и зеленчуци?

Травмата може да бъде остра или хронична. Острата травма се получава от някакъв удар, при катастрофа или падане например. А хроничната – от неправилна захапка. Тогава дадена група зъби е претоварена, а друга група може да е изцяло изключена от дъвкателния акт. И двата процеса са вредни за съзъбието (съвкупността от всички зъби в устата). Защо?

Когато определена група зъби е изключена от дъвченето, няма добро почистване на този участък и върху зъбите се натрупва плака. Дъвченето помага за механичното почистване на останалите по зъба налепи, както и за доброто кръвооросяване на тъканите. Затова е полезно да се ядат по-груби сурови храни като плодове и зеленчуци. Особено подходящи са ябълките и морковите. Освен че имат неоспорими ползи за здравето, те са бедни на вещества, които се залепват по зъбите (каквито има в снаксовете, зрънчовците, бисквитите, вафлите и т.н.).

А когато дадена група зъби работи повече, тя е свръхнатоварена. Това се наблюдава в случаи на криви или липсващи зъби, лоша захапка, тъй като тогава една част от зъбите не участват в дъвченето, а друга поема натоварване и заради тях. Например, при хората с дълбоки или дистални (долната зъбна дъга е разположена по-назад от нормалното спрямо горната) захапки, предните зъби нямат контакт помежду си и изобщо не участват в дъвкателната функция.

Оттам се получава възпаление, възпалителни или атрофични процеси на костта (т.е. тя започва да се стопява).

В такива случаи незаменимо лекарство е Арника D6То е ефективно в случаи и на остра, и на хронична травма. Отокът и болката преминават много бързо и зъбът запазва своя виталитет (жизненост). Хиперикум D6 пък повлиява много добре периферната нервна система. Задължително е и включването на Шуслерови соли. Сол №5 калиев фосфат подобрява окислителните процеси в тялото и храненето на тъканите. При травми обикновено има и възпалителна реакция. Затова д-р Еленкова препоръчва и сол №3 железен фосфат в началото на възпалението, а когато инфекцията е прогресираща – и сол №4 калиев хлорид. Сол №11 силицея подобрява съединителната тъкан. А сол №8 натриев хлорид се дава, когато има оток във венеца. А ако има изтичане на гноен секрет, до което се стига много често, денталният специалист препоръчва комбинацията от сол №6 калиев сулфат, сол №11 силицея и сол №12 калциев сулфат.

Вадене на зъб

Тъй като ваденето на зъб е травматична манипулация, след която се образува кръвен съсирек, е добре да се взима Арника D6 в продължение на няколко дни. Ако се вади мъдрец, се налага по-тежка хирургична интервенция. В тези случаи задължително към Арника D6 трябва да се прибавят Хиперикум D6 и Стафизагрия D6. Д-р Еленкова винаги изписва на своите пациенти Стафизагрия, когато е имало някакви разрези и шиене. Опитът й показва, че приемът на това лекарство значително ускорява зарастването на раната.

Чувствителни към студено и топло зъби

Има хора, които имат много силна чувствителност към студено, не могат изобщо да сложат студена течност в устата си. Чувствителността на зъбите се подобрява от топлина. В такива случаи е много подходяща сол №7 магнезиев фосфатНо зъби, които се влошават от топлина, а се подобряват от студено, имат нужда от сол №3 железен фосфат. Други хомеопатични лекарства, които могат да помогнат в такива случаи, са Бриония D6 и Кофеа D6.

Сухота в устата

Това е често срещан проблем, за който е много ефикасна комбинацията от Шуслерови соли №5 калиев фосфат, №8 натриев хлорид, №9 натриев фосфат и №10 натриев сулфат. Сол №5 е особено подходяща за хора, които сутрин се събуждат със сух, прилепнал език, могат да имат ранички и цепнатини по устните. Сол №8 има отношение към водно-солевия баланс в организма и помага за неговата по-добра хидратация. Сухотата в устата винаги е свързана с някакъв метаболитен процес, а соли №9 и №10 имат много добър детоксикиращ ефект.

Скърцане със зъби

При скърцане със зъби, независимо дали е денем или нощем, д-р Еленкова препоръчва приема на сол №8 натриев хлорид. Тя обяснява, че хората, които се нуждаят от тази сол, могат да имат много дълбоки емоционални проблеми. А комбинацията от сол №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид има много релаксиращ ефект. Важно е да знаете, че сол №5 не трябва да се приема след 15.00 ч., ако искате да заспивате навреме, защото освен успокояващ и балансиращ нервната система ефект, тя действа и енергизиращо на организма. Сол №9 натриев фосфат се прилага при пациенти, скърцащи със зъби по време на сън, придружено от дискомфорт в стомаха или глисти (при деца).

Афтозен стоматит

Заболяването се среща предимно у  кърмачета и малки деца. Причинителят е  херпес-вирус. Децата отказват да се хранят, дори да пият вода поради силно болезнените афти, които могат да бъдат както в устата, така и около нея по кожата на лицето и около носа.

При афтозни и други тежки стоматити, които са свързани с разранявания по лигавицата на устата, с много лош дъх, с налепи е подходящо лекарството Меркуриус солубилис D12. То ще помогне за заздравяването на раните и ще успокои болките и венците.

Следва продължение…

Последни публикации: