Как да действате при проблеми с първите зъбки на бебето

Възможно е внезапно да се озовете пред нови за вас, при това сериозни препятствия. Запазете спокойствие и действайте – ето как!

Първото млечно зъбче при повечето деца се появява около шестия месец, въпреки че времето на настъпване на този момент варира в широки граници (от 3-ия месец до първата годинка). Пробивът е свързан с локален възпалителен процес, който може да причини редица неприятни симптоми. Ако внимателно опипате венеца с пръст, ще усетите лекото уплътняване на мястото, където скоро ще се покаже новото зъбче.

След появата на първия млечен зъб родителите вече по-лесно се ориентират кога да очакват следващите, тъй като знаят, че:

  • Бебето става по-раздразнително и плачливо;
  • Може да се появят проблеми със съня;
  • Малкото настървено хапе или дъвче твърди предмети;
  • Засилва се слюноотделянето, което води до лек обрив около устата поради дразненето на кожата;
  • Венците са зачервени, подути и болезнени;
  • Възможно е да има леко увеличение на телесната температура;
  • При някои деца пробивът е съпроводен със стомашно-чревни проблеми (диария), болка в ушите.

Тези типични симптоми обикновено се проявяват около 3-5 дни преди поникването и отшумяват с пробиването на зъбчето.

Как да облекчите неприятните симптоми

Внимателно разтриване или масажиране. Прилага се с лек натиск – може да го направите с чист пръст или като разтриете венците с мокра кърпа, която е престояла в хладилника за известно време. Предложете на бебето пръстен за масажиране на венци, подходящи играчки или твърди бисквитки, корички от хляб (ако вече е захранено с твърди храни).

Охлаждане. Някои от пръстените/играчките за облекчаване на чувствителните венци са произведени така, че да бъдат охлаждани, преди ги дадете на бебето. Можете да му предложите също да гризе морков или парче ябълка, които са били в хладилника за известно време.

Бъдете внимателни при използване на лекарства като анестезиращи гелове (някои може да съдържат бензокаин или лидокаин, които не са препоръчителни за употреба под 2-годишна възраст) или с даването на аналгетици. Само педиатърът на бебето може да ви посъветва за дозировката на даден аналгетик, тъй като тя се определя от теглото на детето. Безопасна и ефективна алтернатива на химическите медикаменти е помощта с хомеопатия.

Комплексният хомеопатичен препарат Дентокинд е специално създаден за лечение на симптомите при поникване на зъбите. Освен хамомила (лайка), той включва и други хомеопатични съставки като беладона и ферум фосфорикум, които помагат за намаляване на дискомфорта, при нервност и безпокойство, безсъние, диария и повишена температура, болка в ушите. Подходящ е за употреба от деня на раждането, без странични ефекти и лесен за приемане от бебето. Таблетките се стопяват бързо в устата, а за по-малките кърмачета могат да бъдат разтворени в малко вода и да се дадат с пластмасова лъжичка.

За овладяване на температурата. При някои бебета се наблюдава умерено покачване (до 38°С), но при температура над 38-38.5 °С трябва да се консултирате с педиатъра за възможна друга причина освен пробива на зъбче. Уверете се, че детето приема достатъчно течности, за да не се стига до дехидратация. Повишената температура може да се овладее с Шуслерова терапия. При температура до 38,5°C – Шуслерова сол №3 железен фосфат, която подпомага лечението на възпалителния процес (по 1 таблетка през 30 минути). Над 38,5°C се редуват сол №3 и сол №5 калиев фосфат (по 1 табл. от всяка през 30 мин.) до овладяване на температурата.

За предотвратяване на кожния обрив около устата – редовно избърсвайте лицето на бебето с мека кърпа. Ако засиленото слюноотделяне вече е довело до зачервяване на кожата, измийте с топла вода и подсушете, след което намажете с подходящ мехлем или крем, по препоръка на педиатъра.

Ако бебето хапе по време на кърмене – възможно е да се случи, в опита на малкото да облекчи дразненето с помощта на зърното като чесалка за венци. Можете непосредствено преди хранене да дадете на бебето да подъвче охладен пръстен за венци, за да се намали предварително усещането за болка.

При проблеми със съня. Никненето на зъбките е болезнен процес, който може да наруши вече създадените навици за сън и почивка. Опитайте се да се придържате към установения режим и ритуалите за приспиване. За осигуряване на допълнителен комфорт обаче можете да се върнете към някои вече отминали методи като люлеенето например. Нощното кърмене също много би помогнало за успокояването на бебето, което се буди от болката през нощта. Можете да използвате и помощта на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която действа релаксиращо и помага при неспокоен сън.

При проблеми с храненето. Възпалените венци могат да направят процеса на хранене болезнен. Възможно е да има загуба на апетит. Предложете на детето, което е вече захранено, охладени, меки и лесни за дъвчене храни като авокадо, банани, ябълково пюре, кисело мляко, сварени зеленчуци и др.

Не забравяйте, че правилната грижа за зъбите започва още с появата на първото! Почиствайте зъбките на бебето веднъж дневно с меко, намокрено с вода парче плат. От 12-месечна възраст може да се използва подходяща по размер, намокрена с вода мека четка за зъби. С порастването на детето на четката за зъби може да се поставя по малко количество детска паста за зъби. Изпускането на грижата за млечните зъби през този период силно повишава риска от развитие на кариес в ранното детство.

Последни публикации: