Има ли детето ви проблеми с паметта и концентрацията?

Те могат да са следствие на влияние на фактори от околната среда, да се дължат на стрес или прекомерни изисквания. Както и да са свързани с неврологични смущения или с дисбаланс на минерали. Проблеми с паметта могат да възникнат също при нерационално хранене, недостатъчно сън и липса на физическа активност.

Психолозите наблюдават нарастване на проблеми като нарушения на паметта и концентрацията в детска и юношеска възраст. Статистиката сочи, че около 20% от учениците имат такива оплаквания. В голяма част от случаите това е свързано със съвременния ритъм на живот или с хроничен стрес, страхове или повишена тревожност при по-емоционалните деца, които могат да доведат дори до невротични разстройства.

Високите изисквания в училище, натоварената учебна програма, придружена от много и различни извънкласни занимания може да дадат обратен ефект и вместо да се гордеете със своето умно и успяващо дете, да установите, че му е все по-трудно да се справя. Какво се случва? С напредването на учебната година започва понижаване на резултатите му, а то се оплаква от умора, нарушения на съня, главоболие, споделя, че забравя или трудно запаметява, не може да се съсредоточи върху поставена задача и в резултат допуска грешки. Как да му помогнете?

Минерали за бърза и ясна мисъл

Установено е, че дефицитът на калий и магнезий в организма води до проява на състояния като умора от умствено натоварване, лоша памет, потиснатост, главоболие с чувствителност към шум, световъртеж от изтощение, нарушения на съня. Двата минерала в комбинация ни зареждат с енергия и стимулират дейността на мозъка. Калиевият фосфат например помага за концентрацията на детето по време на учебни занятия и действа ободряващо, подобрява съхраняването на информацията от мозъка. Магнезиевият фосфат пък помага при стрес, нервност, проблеми със съня заради страх от предстоящи тестове или изпити. В продължение на 2-3 месеца денят на малкия ви ученик може да започва с 3 таблетки Шуслерова сол №5 калиев фосфат, разтворени в топла вода. Ако се оплаква от слаба памет, ще му помогне комбинацията на №5 калиев фосфат и №2 калциев фосфат (по 3 таблетки от всяка сол на ден). Предстои ли му тест или класна работа, няколко дни преди изпитването може да приема сутрин сол №5, а вечер, преди лягане – сол №7 (по 3 табл. от всяка, разтворени в топла вода). Това ще облекчи безпокойството и ще подобри съня му.

Помощ у дома

–  Сред причините за лоша концентрация може да е и грешно подбраната активност, която извършва детето – когато поставената задача е прекалено лесна, или обратното – твърде трудна за него. Предстои му също така да научи, че тепърва в живота ще му се налага да извършва дейности, които са му досадни, скучни или не представляват интерес за него. Помогнете му да разбере, че е важно въпреки това да съумее да намери начин да се справи в подобни ситуации. Подскажете му също, че колкото по-бързо отхвърли неприятната задача, толкова повече време ще има за нещата, които обича да прави, които го вълнуват и които са истинско предизвикателство за него.

–  За по-добра концентрация, научете го да разделя задачите, изискващи продължителна работа, на малки части (последователни стъпки). Това умение ще му бъде много полезно в бъдеще.

–  Ограничете всичко, което го разсейва. Работното му място трябва да е тихо и спокойно, без никакви отвличащи вниманието устройства (телевизор, музика, телефон). Дори и звукът на телевизора да идва от съседната стая, това автоматично ангажира част от мозъчната активност и намалява вниманието, независимо дали го осъзнаваме, или не.

Здравословен начин на живот

Доброто хранене, почивката и пълноценният сън са сериозни фактори, които влияят върху възможността на детето да се съсредоточава в работния процес.

  • От голямо значение е балансираният прием на сложни въглехидрати и протеини, на пресни плодове и зеленчуци. Полезна е редовната консумация на риба заради фосфора и ненаситените мастни киселини, които стимулират дейността на мозъка. Желязото, мазнините и въглехидрати са нужни, за да се подсигури достатъчно енергия за мозъка.
  •  Важно е преди сън да се намали количеството на приеманата храна, като вечерята не бива да съдържа тежки и мазни храни, сладкиши и газирани напитки (особено такива, които съдържат кофеин).
  • За добра концентрация и внимание е от значение и добрата хидратация. Следете дали детето ви пие достатъчно вода – не сокове и газирани напитки!
  • Избягвайте да претоварвате детето. Не го карайте да прескача от дейност към дейност, без възможност да си отдъхне и просто да се забавлява, за да възстанови енергията си.

Синдромът на буйния и палав ученик

Слабата концентрация, липсата на самоконтрол и безпокойството могат да са сигнал за наличие на друг проблем – т. нар. Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ). Неговите симптоми се забелязват от близките на детето най-често в периода около 4-годишна възраст. Счита се, че в България са засегнати от 3 до 7% от децата, като по-често се наблюдава при момчетата.

СДВХ се счита за хронично заболяване, тъй като близо половината от засегнатите деца продължават да проявяват симптомите и като възрастни. В тийнейджърска възраст такива ученици като цяло имат по-ниски постижения, по-често са наказвани или изключвани от училище, имат склонност към деструктивно поведение. Хиперактивните деца се концентрират трудно, особено лошо се представят в дейности, които са им скучни, трудни. Не могат да потискат импулсите си в социални ситуации, прекъсват другите, извършват опасни действия, без да се замислят и др. Има начини да се помогне – дори и в тежките случаи, при това с щадящи организма средства, без страничните ефекти на химическите медикаменти.

За овладяване на симптомите при хиперактивност е подходящ „Киндинорм” – хомеопатичен комплексен препарат, специално разработен за употреба при дефицит на вниманието и концентрацията, нервна раздразнимост, двигателна свръхактивност, затруднения в учението, нарушения на съня или общо изтощение. Подходящ е както за деца над една година, така и за възрастни.

Последни публикации: