Стрес, стомашни проблеми и липса на сън рушат имунитета

Кое ги прави толкова важни за работата на имунната система и как с природни средства да се погрижим за здравето на цялото семейство срещу атаките на вирусите и бактериите.

Защо при стрес се понижава имунната защита на организма

Ако сте под постоянно напрежение в работата си или се чувствате самотни, пренебрегнати от близки хора, нищо чудно скоро да се озовете с термометър в ръка и оплаквания от „лошите” вируси, които са ви повалили. Психолозите, които работят в полето на психоневроимунологията (наука за връзката между психиката, нервната и имунната система), обясняват как нашите мисли и емоции засягат всеки един аспект от здравето ни.

Стресът води до засилено производство на хормона кортизол – сигнал към мозъка за наличие на непосредствена заплаха. Заедно със скока на кортизола се редуцират други функции на организма, докато заплахата премине. Това е реакцията на тялото, за да се осигури бърза защита в спешна ситуация. Имунната система също получава сигнали да забави и понижи дейността си. След преминаване на стресовата ситуация организмът се връща към баланс. При продължителен, хроничен стрес обаче имунният отговор остава по-нисък от нужното за дълъг период от време и така ние сме беззащитни срещу инфекции и болести.

Колкото е по-висок психологическият стрес, на който сме изложени, толкова по-вероятно е да се разболеем от настинка или грип, показва изследване. Тук учените са включили и други компоненти, влиящи на работата на организма, включително сезоните, употреба на алкохол, качеството на хранене, двигателна активност, достатъчно сън. Изводът им е, че независимо от начина ни на живот, високите нива на стрес водят до понижаване на имунния отговор и по-често боледуване. Да се научим да се разтоварваме от напрежението е от решаващо значение за здравето!

Каква е връзката между стомаха и имунитета

Знаете ли, че цели 70% от нашата имунна система се намират в стомашно-чревния тракт? Червата съдържат най-голямото количество лимфоидна тъкан, в която се произвеждат защитните клетки на организма. Освен на специализираните имунни клетки, стомашно-чревната система разчита и на т. нар. “добри бактерии” в чревната микрофлора. Нейна е грижата да не се допусне свръхрастеж на вредни бактерии, паразити и гъбички в червата и да не се позволи проникването им в кръвта и лимфната система. Именно затова наличието на стомашно-чревни проблеми неизменно е свързано с по-висока честота на боледуване, обясняват лекарите. При липса на нормална, балансирана микрофлора и превес на „лошите”бактерии се появяват редица сериозни проблеми: с храносмилането, кожни или ставни заболявания, затлъстяване, диабет и др.

Как сами помагаме на размножаването на „лошите” бактерии? При чест прием на антибиотици, като се храним с повече месо и мазнини (организмът ги разгражда по-бавно) и с всякакви преработени храни, пълни с консерванти и оцветители. При злоупотреба с цигари, алкохол. Бързите храни и захарта също са пагубни за защитата на организма.

Други чести виновници за проблемите на храносмилателната система са късното хранене (добре е да се вечеря поне 2-3 часа преди лягане), яденето „на крак”. Но дори и тези, които се хранят възможно най-здравословно, имат нужда да използват някои хранители добавки. Причината е в намаленото витаминно и минерално съдържание на храната, която консумираме днес. Приемът на пробиотици за баланса на чревната микрофлора води и до подобряване на работата на мозъка и неврологичните функции, на хормоналния баланс и на имунната система.

И още: пийте много вода – поне 40 мл на килограм телесно тегло, това е нужно за работата на клетъчния имунитет. Обогатете ежедневното си меню с фибри от пресни плодове и зеленчуци, и пълнозърнести, непреработени храни, които подпомагат работата на храносмилателната система. И не забравяйте, че спазването на строги диети отслабва имунитета.

Какво е значението на съня за здравето

Множество изследвания доказват, че недостигът на сън увеличава риска да ни повали инфекция. И обратното – чувстваме се в най-добра форма и се радваме на стабилно здраве, когато живеем съобразно циркадните ритми. Те са нашият „вътрешен часовник” и имат връзка не само със съня ни, но и с неприятния ни сблъсък с различни заболявания, с проблемите ни с килограмите, с променливите ни настроения. Без достатъчно сън не може да се постигне баланс в организма, дори и да се храним здравословно, да спортуваме и да умеем да контролираме нивата на стрес. Циркадните ритми задвижват биологичната активност на клетъчно ниво. Именно затова лошият сън може да има множество вредни последици за здравето.

Какво можете да направите, за да подобрите съня си? Избягвайте да гледате телевизия или да използвате компютър поне час преди лягане. Принципно между 9 и 10 вечерта започва прехода към съня със секрецията на хормона мелатонин, който ни прави сънливи. Този естествен цикъл лесно може да бъде нарушен, тъй като мозъкът ни се обърква под влияние на ярка светлина (от изкуствено осветление, синята светлина от екраните и т.н.)

Как с хомеопатия да повишите защитните сили на организма

С помощта на хомеопатията може ефективно да се подобри имунната защита на организма. За най-малките деца е подходящ хомеопатичният комлексен препарат Имунокинд, който укрепва детския имунитет. Взема се 3 пъти по 1 таблетка дневно, минимум за 1 месец. Имунокинд включва в състава си следните хомеопатични лекарства: Calcium fluoratum укрепва функциите на кожата и лигавиците – защитните бариери в детския организъм. Calcium phosphoricum – подобрява калциевата обмяна в периоди на бърз растеж. Calcium carbonicum – подпомага клетъчното хранене и укрепва реакцията на организма към вирусите. Sulfur jodatum – повишава физическата издръжливост и действа противовъзпалително, особено при  инфекциии с гъсти, жълто-зелени секрети.

А за цялото семейство (и децата над 1-год. възраст) е добре да се направи профилактика срещу настинка и грип с Инфлуцид. Клинични изследвания на лекарството доказват, че приемът на 3 таблетки на ден в продължение на 1 месец дава профилактичен ефект за 3 месеца в есенно-зимния пик на инфекциите.

За стабилизиране на имунната система има утвърдена комбинация с Шуслерови соли: №3 железен фосфат (сутрин, 3 табл.), №6 калиев сулфат (на обед, 3 табл.), и №7 магнезиев фосфат (вечер, 3 табл.) При чести инфекции тези соли подобряват имунния отговор и засилват отбранителните способности на организма. Няколко пъти в годината можете да ги приемате за 4-6 седмици – например през есента и пролетта, а за малкото дете винаги преди тръгване на ясла/ градина.

Последни публикации: