Помощ с хомеопатия при задна хрема

Помощ с хомеопатия при задна хрема

Към обичайните здравословни оплаквания в ранна детска възраст спадат и ринитите – неприятните хреми, сред които т. нар. задна хрема причинява силни тревоги на родителите.

Задният ринит е тежко, продължително състояние, при което секретите от възпалената носна лигавица се стичат назад в гърлото и причиняват дразнеща кашлица. Характеризира се още със запушен нос и затруднено дишане, нерядко кашлицата провокира и повръщане със слузест характер, особено нощем или при лягане.

Какви са причините?

Ясно е кои са предразполагащите фактори за по-честото боледуване на децата:

 •  неправилното лечение или самолечение на вирусните инфекции, което води до понижаване на имунитета;
 • продължителна употреба на капки за нос, която влошава състоянието на лигавиците, а те са първият ни страж срещу вируси и бактерии;
 • ненужно включване на антибиотиотично лечение;
 • прекомерна употреба на температуропонижаващи медикаменти, която потиска имунната реакция на организма;
 • по-тесните носни ходове, структурна особеност на носа в детска възраст, също водят до по-чести възпаления на носната лигавица;
 • при наличие на т. нар.”трета сливица” – тя представлява механична пречка на нормалната физиология и огнище на постоянно тлееща инфекция.

В яслата или в градината детето ежедневно е изложено на атаките на вируси и бактерии, непознати за все още не добре развитата му имунна система. Когато към това се добавят и грешки в грижите или неправилно лечение, попадаме в омагьосания кръг на честото боледуване (две седмици здрави на ясла или градина и отново: хрема, повишаване на температурата, кашлица, възпалени сливици и т.н.)

Как да помогнем на детето?

Правилната диагностика е от голямо значение. Поради липсата на секреция от носа понякога родителят не може да разбере, че причината за кашлицата е всъщност хрема. Тази грешка е възможно да допусне дори лекарят, който да препоръча сироп за кашлица. При всички случаи не отлагайте прегледа при УНГ-специалист, за да бъде поставена правилната диагноза. Ако задната хрема е хронично състояние, продължаващо повече от един-два месеца, трябва да се провери дали причината не е наличие на алергия или възпаление на синусите. Друга възможна причина е попадане на чуждо тяло в носа.

Лечение с хомеопатия. За разлика от конвенционалните медикаменти, хомеопатичните действат ефективно и в същото време щадят организма. Още при първите симптоми за наличие на хрема може да приложите комплексния хомеопатичен препарат Цинабсин – по 3-4 таблетки дневно. Продължете лечението поне за един месец. Цинабсин облекчава ринита, препоръчва се за намаляване на отока на лигавицата и за облекчаване на дишането през носа. Защо е толкова ефективен? В състава му влиза хомеопатичното лекарство Цинабарис. То действа точно при жилави секрети, които се спускат през синусите назад към гърлото. Секрецията спира и кашлицата постепенно изчезва.

Друга съставка на Цинабсин е хомеопатичното лекарство Ехинацея, което стимулира имунната система. Така ще предпазите детето от редициви на хремата или от усложнения и хронифициране на състоянието.

Освен Цинабсин започнете да давате и Шуслерова сол №3 железен фосфат (по 1 таблетка на час) в първата, остра фаза на инфекцията. Тази минерална сол е „бързата помощ” винаги, когато има възпаление в организма. Дава му енергия, за да се пребори с вирусите.

Сол №4 калиев хлорид започнете да давате при хрема с белезникави секрети като я комбинирате със соли №3 и №8 натриев хлорид. Ако няма подобрение или секретите се променят към жълто-зелени и слузести, може да се добави и сол №6 калиев сулфат. В острия период на заболяването – по 3 таблетки от всяка сол дневно, а след настъпване на подобрение продължете приема за още няколко дни по 2 таблетки от всяка.

При задна хрема има много голяма вероятност да има хипертрофия на т. нар. трета сливица, а хомеопатията с нейните монопрепарати и Шуслеровите соли са чудесна алтернатива на оперативното лечение при тези случаи. Обърнете се за помощ към лекар хомеопат, който да назначи индивидуално лечение с монопрепарати. Междувременно е добре да вземете комплексни мерки за стимулиране на имунната система на малкото. Подходяща за подкрепа на имунитета е комбинация Шуслерови соли №3, №6 и №7 – по 2 таблетки от всяка сол дневно за период от 2-3 месеца.

И още съвети за по-бързо подобрение.

 • При всички форми на хрема променете хранителния режим на детето, като намалите белтъчините от животински произход (млечни продукти, салами, месо), които повишават образуването на слуз.
 • Нека детето пие много течности – топла вода, билков чай, топли бульони и супи, което ще помогне за втечняването и по-лесното изчистване на слузта.
 • Може да има добър ефект и затоплянето на краката и синусите, както и леки масажи на челото и около носа.
 • Въздухът в стаята не трябва да е сух – проветрявайте често, поддържайте температура около 20 градуса, ако е нужно, използвайте овлажнители за въздух.
 • Запушеният нос е сериозен проблем в детска възраст, особено при най-малките. При бебетата с хрема това състояние пречи дори да бъдат нахранени. Капките за нос могат да се използват само по лекарска препоръка, но можете да помогнете за изчистването на секретите със специалните помпички за почистване на носа при бебетата.
 • Ако детето много кашля през нощта, поради натрупване на по-голямо количество слуз, опитайте да повдигнете леко горната част на леглото.
 • Непосредствено преди лягане можете да пуснете гореща вода в банята, така че да се образува пара, и да оставите детето за десетина минути да вдишва парите. Топлият влажен въздух помага за облекчаване на възпалението и отока на носната лигавица и за втечняването на слузта. Така по-лесно ще отстраните секретите.
 • Освен с Шуслеровите соли, засилете имунитета на детето с помощта на витамин С, цинк, витамин А, сок от бъз, чай от шипки и липа.

Последни публикации: