Имунитетът започва от стомаха

Всички сме чували прословутата поговорка „любовта на мъжа минава през стомаха”. Но колко от нас знаят, че стомахът има далеч по-важнo значение освен да отразява емоциите ни? А именно, че от него зависи и цялостното ни здравословно състояние.

Да, грешка няма. Около 80% от имунните клетки на човека се намират в храносмилателната система. Съответно, здравето на стомашно-чревния тракт и състоянието на имунната система са взаимно свързани – ако имате стомашни проблеми, можете да сте сигурни, че защитните механизми на организма са понижени.

Средно около 2 килограма бактерии постоянно населяват червата

Когато човек боледува често, вероятността да има проблеми в стомаха или в червата е огромна. Повечето хора дори не подозират, че някои от здравословните им неразположения като алергии, артрити, автоимунни заболявания, депресии всъщност са причинени от стомашно-чревни смущения. На тях се дължат и такива състояния като липса на концентрация, отслабване на паметта, наднормено тегло.

Само в момента около 100 трилиона бактерии се намират в нашето тяло или около него. Според някои изчисления червата са населени със средно около 2 кг. бактерии. На пръв поглед звучи стряскащо, но всъщност това е добре, защото тези организми имат важна роля за здравето.

Когато сме здрави, „добрите бактерии”, известни още като чревна микрофлора, преобладават в организма. Именно те са особено важни за добрата имунна система. Тяхната роля е да защитават тялото от бързия растеж на вредни микроорганизми в стомаха и червата, които могат да предизвикат различни инфекции и заболявания, и да предотвратяват проникването им в кръвта и лимфната система.

Храната и емоциите са важни за правилното функциониране на стомаха

Всички витамини и минерали се усвояват в най-голяма степен в червата. За да стане това обаче, е важно да се храним правилно. Прекаленият прием на захар, газирани напитки, мазни храни, полуфабрикати буквално подкиселяват тъканите на организма и пречат на усвояването на така важните витамини и минерали. А киселата среда благоприятства развитието на различни инфекции в организма.

Всеизвестно е, че стресът влияе негативно на здравословното ни състояние. Оказва се, че това особено важи за стомаха. През последните години учените са установили колко тясна е връзката между негативните емоции и храносмилателната система. Стресът кара мозъка да отприщи голямо количество хормони, които могат да предизвикат истински безпорядък в стомашно-чревния тракт. Тяхната работа е различна и понякога противоречива. Затова при някои хора негативните емоции водят до липса на апетит или повишено желание за хранене, а при други силният срес може да предизвика функционални неразположения като гадене, повръщане, диария, запек, киселини, гастрити.

Грижата за здравия стомах започва още в най-ранна възраст              

Ние, възрастните, сами можем да контролираме факторите, които влияят върху състоянието на стомаха ни. Но при кърмачетата и малките деца това е невъзможно. Освен това тяхната храносмилателна система е все още незряла и много по-уязвима към условията на заобикалящата ги среда.

Децата непрекъснато се срещат с нови, незпознати за тях неща, които предизвикват определена емоционална и физическа реакция на организма. Натрупаните впечатления и преживявания често пораждат страх и безпокойство и оказват негативно въздействие върху детското стомахче и имунитета.

Всяка промяна в храненето или допусната грешка в диетата също може да повлияе негативно върху стомашно-чревния тракт, като предизвика болка или подуване на коремчето, газове, запек, гадене, повръщане, хълцане. Много е важно захранването да протече по най-правилния начин, както и да научим децата да се хранят балансирано още в най-ранна възраст, за да бъдат здрави през целия си живот.

Хомеопатия за здраво детско стомахче

Няма спор, че и най-малкото стомашно неразположение заслужава повишено внимание и адекватна подкрепа на детския организъм. Обикновено търсим най-щадящото средство, което бързо и ефективно да помогне на малкия човек. Такова е хомеопатичното лекарство Гастрокинд, което е създадено специално за деца.

Родителите могат да го използват при всяко стомашно-чревно неразположение на малчугана. Продуктът облекчава дискомфорта при въвеждането на нови храни, независимо дали става дума за преминаване от кърма към адаптирано мляко, въвеждане на твърда храна (зеленчуци, плодове, месо), започване на хранене в ясла и училище или консумиране на непозната храна при пътуване. В състава му е включено хомеопатичното лекарство Окубака, което детоксикира и защитава чревната лигавица при хранителни натравяния. Клинично доказано е, че лекарството е ефективно и при вирусни стомашно-чревни нарушения. Освен че регулира изхожданията, то предпазва и от обезводняване на организма.

При остри състояния се приема по 1 таблетка през час до достигане на 6 таблетки на ден, а след облекчаване на симптомите – по 4 таблетки на ден. Децата над 1 г. трябва да взимат по 2 таблетки през час до 12 таблетки на ден, като след острия период приемът се намалява до 4 пъти по 2 таблетки дневно.

За да помогнем на детето по-бързо да се справи с проблема, към лечението с Гастрокинд може да се добави и Шуслерова терапия. При гадене, повръщане и диария е много подходяща комбинацията от ШС № 3 железен фосфат (стопира инфекцията), ШС №5 калиев фосфат (ускорява възстановяването на организма) и ШС № 8 натриев хлорид (регулира баланса на телесните течности). При запек – сол № 3, сол №8 и сол № 10 натриев сулфат (за детоксикация). Ако детето се оплаква от силни спазми в стомахчето, за облекчаване на състоянието е подходяща ШС №7 магнезиев фосфат (действа релаксиращо на мускулите на стомашно-чревния тракт). Приемат се по 2 таблетки дневно от всяка сол до пълно отшумяване на оплакванията.

Последни публикации: