Как да изградим детския имунитет

Какво можем да направим, за да предпазим малкото дете от често боледуване през есенно-зимния период?

Здравата и силна имунна система се развива и съзрява като всички органи в тялото на вашето дете. А за това са нужни време и правилни грижи! Добрата новина е, че още от най-ранна възраст има подходящи методи за нейното подпомагане и укрепване.

За първи път на детска ясла/градина. Обичайно е през този период боледуванията на малкото да зачестят. Причината е, че имунитетът през първите седем години все още е незрял. Повтарящите се инфекции (предимно на носа, гърлото, ушите) всъщност са важна стъпка в развитието на детския организъм. Приема се, че е в рамките на нормалното детето да преминава през 4 до 10 леки инфекции на дихателните пътища годишно. Именно срещите с вирусите и бактериите ще допринесат за изграждането на мощна имунна система. Но как тези срещи да преминат по подходящия начин, без да се стигне до усложнения или хронични процеси?

За профилактика. Преди тръгване на ясла/градина е добре да се подпомогне работата на имунната система с природни методи като като хомеопатия и Шуслерова терапия. От полза за детския организъм е и приемът на пробиотици, хранителни добавки и др.

Особено подходящи за подобряване на имунния отговор са хомеопатичното лекарство Имунокинд и комбинация Шуслерови соли с номера 3, 6 и 7.

Педиатрите препоръчват да се започне с приема на Имунокинд още при първата вирусна инфекция в кърмаческа възраст, както и при повторни инфекции на дихателните пътища и като подготовка за тръгване на ясла или градина. Имунокинд е подходящ за употреба още от деня на раждане. При това е лесен за прилагане, тъй като таблетките се разтапят много бързо в устата или могат да се разтворят с малко вода в пластмасова лъжичка за кърмачетата. Хомеопатичното лекарство е клинично изпитано, за да се установи, че е с отлична поносимост и без нежелани странични действия.

Кои са съставките на Имунокинд, гарантиращи добрия му ефект за укрепване на имунитета?

Calcium carbonicum – освен, че подпомага организма да се справи с респираторните инфекции, този хомеопатичен препарат улеснява адаптацията на детето в новата среда (особено при по-плашливи и неспокойни малчугани).

Calcium phosphoricum – калцият се изразходва бързо в моменти на силен стрес, а този хомеопатичен препарат подобрява калциевата обмяна, която е изключително важна в периоди на усилен растеж. С негова помощ детето по-лесно се справя с умората и изтощението.

Calcium fluoratum – за по-добрата защита на кожата и лигавиците, които са първи страж на организма срещу инфекциите.

Sulfur jodatum – отличава се с противовъзпалителното си действие и повишава физическата издръжливост. Помага също на деца, които имат затруднения с общуването.

Шуслерови соли за укрепване на имунитета – комбинацията на сол №3 железен фосфат, сол №6 калиев сулфат и сол №7 магнезиев фосфат е добре да се приема профилактично поне за един месец (по 3 таблетки от всяка сол, съответно сутрин, обед и вечер). Ролята на сол №3 е да осигури повече кислород за тъканите и организмът да има повече енергия за защита. Сол №4 укрепва защитните функции на кожата и лигавиците и подпомага прочистващите процеси в тялото, сол №7 има хармонизиращо и релаксиращо действие в периоди на стрес.

За психическа стабилност. Малкото дете преминава през огромна промяна в живота си през този период. Стресът от новата обстановка, непознатите хора около него в детския колектив и сериозните промени в ежедневния режим отслабват стабилността на организма. Затова подгответе малкото по забавен начин, за да приеме по-лесно мисълта за настъпващите новости. Съобразете предварително дневния му режим и часовете за сън, запознайте го с обстановката и с различните занимания. Запазете спокойствие и не показвайте, че и вие самите трудно преживявате раздялата. Малките деца интуитивно усещат емоциите на родителя и вашето безпокойство би засилило техните страхове.

Не злоупотребявайте с антибиотиците. Честата им употреба влошава имунния отговор, а токсичното им действие натоварва организма. Не бързайте да давате медикаменти за понижаване на температурата (до 38 С), тъй като пречите на организма да си изработи антитела.

Ако се е наложило лечение с антибиотици поради бактериална инфекция, започнете незабавно и прием на пробиотици като грижа за чревната флора и се погрижете да направите детоксикация с Шуслерови соли. Подходяща е сол №6, която помага за изчистване на организма от токсините.

За здравословно хранене. Намерете начин да включите в менюто (дори и на злоядото дете) храните, които укрепват имунния отговор: протеини, бавни въглехидрати, полезни мазнини, пресни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти. Не забравяйте, че организмът усвоява най-добре витамините не от таблетки, а когато са от естествен произход.

 За общо укрепване. Тук има много, което да се направи, и трябва да започнете още от първите месеци от живота на детето. Добре подготвеният организъм ще се справи лесно с всяка инфекция!

–         Закаляването например е дълъг процес, чието начало поставят бебешките закалителни процедури.

–         Не навличайте детето си с много дрехи. Важното е облеклото и обувките да осигуряват добра терморегулация на тялото, като не допускат изпотяване.

–         Поддържайте в дома си умерена температура и проветрявайте често.

–         Осигурявайте ежедневна физическа активност на детето на открито – на чист въздух.

–         Спокойната атмосфера у дома и добре организираният режим на сън и почивка също са от голямо значение.

–         Следете за спазването на добра лична хигиена и научете малкото често и продължително да мие ръцете си.

–         Избягвайте престой в затворени пространства, където се събират много хора (молове, детски центрове и др.)

Последни публикации: