Природни средства в битката с грипа и настинката

Как да се радвате на добро здраве в сезона на вирусите.

Ако често се оплаквате от умора, сънливост и изтощение през деня, последвани от безсъние през нощта или болки в мускулите, възможно е това да са признаци за отслабнал имунитет. Не чакайте да попаднете в капана на настинките, болките в гърлото и кашлицата, а използвайте най-ефективните природни средства и начини за укрепване на имунната система. Ето кои са те!

Здравето започва от… масата

Заблуда е широко разпространеното мнение, че за да се радваме на добър имунитет е достатъчно да вземаме витамини и имуностимуланти. Всъщност имунитетът зависи до голяма степен от състоянието на храносмилателната ни система. В здравите стомах и черва се намира около 70% от нашата имунната система (лимфоидната тъкан, от която се произвеждат защитните клетки на организма). Установено е, че при дисбаланс на чревната микрофлора много по-често боледуваме, липсва ни енергия и концентрация, намалява паметта, страдаме от наднормено тегло, заплашват ни и редица болести като рак, диабет и др. Какво помага?

–  Можем да използваме пробиотици, които освен своя благотворен ефект върху храносмилането, са и чудесни имуностимулатори. Важно е също да консумираме качествено кисело мляко. Приготвено в домашни условия например то съдържа бактерии, нужни срещу сериозни проблеми като хронични гъбични инфекции, гастрити, алергии, синдром на раздразненото дебело черво и др. А всички те застрашават и имунната система.

–  Здравословно хранене означава в менюто да преобладават необработените, пресни храни. Растителните антиоксиданти поддържат имунитета, протеините, бавните въглехидрати и полезните мазнини също са важен имуномодулатор и трябва да присъстват в достатъчни количества.

–  Не забравяйте, че спазването на диети отслабва имунитета! Бързите храни и захарта обаче също са пагубни за защитата на организма. Избягвайте всякакви консервирани храни, подсладени напитки и продукти, всички тези токсични „лакомства” с изобилие от Е-та, които саботират дейността на храносмилателната система и провокират бъдещи здравословни проблеми.

Използвайте и силата на хомеопатията

Тя отдавна е доказала своята ефективност за подкрепа на имунитета. За най-малките деца например (от 0 до 6 г.) Немският хомеопатичен съюз препоръчва Имунокинд – комплексно хомеопатично лекарство с 3 калциеви съставки, създадено специално за укрепване на все още недоразвитата имунна система. Взема се 3 пъти по 1 таблетка дневно, минимум за 1 месец. А хомеопатичният препарат Инфлуцид може да се използва от цялото семейство. Клинични изследвания показват, че приемът на 3 таблетки Инфлуцид на ден в продължение на 1 месец дава профилактичен ефект срещу грипните и парагрипни вируси за 3 месеца в есенно-зимния пик на инфекциите.

Имунната програма на Шуслеровата терапия също е много подходяща за профилактика срещу грип и настинки. Може да се използва и от възрастни, и от деца. За един месец се вземат по 3 таблетки: сутрин Шуслерова сол №3 железен фосфат, на обяд – сол №7 магнезиев фосфат, и вечер – сол №6 калиев сулфат.

Сол №3 подобрява кислородното насищане на тъканите и така организмът по-бързо и ефективно се справя с атаките на вирусите. Сол №7 премахва напрежението и ни помага да овладеем стреса в ежедневието и да релаксираме. Болките в мускулите, които усещаме, когато боледуваме от грип, или в периоди на натоварване и изтощение, са резултат от недостиг на магнезий. А сол №6 укрепва кожата и лигавиците на носоглътката, които ни защитават при контакт с вируси и бактерии. Солта също така стимулира чернодробната функция и подпомага прочистващите процеси в организма.

Кои са тихите саботьори на тялото

Имунната система е част от психоневроендокринното единство на организма. Затова състоянието й се влияе не само от неправилното хранене, а и от стрес, липса на достатъчно течности, ендокринни болести. Замърсената околна среда, наднорменото тегло, пушенето и пиенето също са сред главните виновници за проблемите с имунитета. Важно е да се съобразяваме със следните факти (и ограничения):

–  Нуждаем се от минимум 2 литра вода дневно (по 30 мл на килограм телесно тегло). Тя е нужна за поддържането на клетъчния имунитет. Дехидратацията води до затруднена обмяна на веществата и натрупване на токсини. Затова е много полезно да започваме деня си с изпиването на 2-3 чаши топла вода на гладно, веднага след ставане.

–  Недостигът на сън и стресът увеличават нивата на кортизол в организма, а това в дългосрочен план потиска имунитета. Известно е, че хроничният стрес повишава не само риска да се разболеем от вирусни инфекции, но може да предизвика и хипер-реакция на имунната система. Така стартират понякога алергии, астма, автоимунни болести. Затова е важно да намерим подходящите за нас занимания, които ни помагат да се разтоварваме и да си почиваме. Така възстановяваме загубата на енергия и връщаме баланса на тялото си.

–  Подходящи са всякакви умерени натоварвания в спортната зала, плуване или за по-мързеливите – масаж, слушане на тиха музика, релаксация и медитация, разходка в парка. Прекалено ви е студено, за да се наслаждавате на разходката навън? Няма проблем – проветрете добре подходящо помещение у дома и започнете редовни занимания с йога. Знаете ли, че съществуват йога-комплекси, които подобряват дейността на имунитета? Те балансират нивата на хормоните, нужни за защитната система на тялото, действат детоксикиращо, намаляват стреса и умората.

Ежедневният престой на открито обаче е незаменима профилактика срещу болести. Освен че закалява тялото, той е важен, за да си набавите „слънчевия” витамин D. Ниските му нива могат сериозно да застрашат работата на имунната система и хормоналния баланс на организма.

Последни публикации: