Най-честите бебешки неразположения – съвети за мама и татко

Бебето – това малко човече, което изисква толкова много грижи. Изпълва с радост и щастие дните на мама и татко и същевременно ги изправя пред какви ли не предизвикателства.

А те идват съвсем скоро след раждането на малчугана, с появата на първите бебешки неразположения. Добрата новина е, че това са т.нар. „функционални нарушения”, които  отшумяват с течение на времето. А и вече има достатъчно средства и начини за тяхното облекчаване и регулиране.

Коликите

Неволята е направила родителите изключително изобретателни по отношение на триковете, с които да намалят дискомфорта в бебешкото коремче. Сред тях са масажът на стомахчето или затоплянето му чрез струята на сешоара (звукът от него също действа успокояващо). Някои бебета се успокояват от звука на абсорбатора, прахосмукачката или радиото. Друсането при возене в автомобил или бебешка количка, както и носенето в поза „летене на самолет”, също помагат.

Съществуват и редица лекарства за облекчаването на колики. Добър избор е хомеопатичният продукт Коликинд, специално създаден за деца. Той ефективно облекчава спазмите на бебето и свързаните с тях неразположения като раздразнителност, подут корем, газове, запек. При силно изразени колики давайте по 3 капки през час, 6 пъти на ден. Клинично доказано е, че само след няколкодневен прием мъничето е значително по-спокойно, а апетитът му се подобрява. Препаратът може да се използва и профилактично още от първия ден на раждането – по 3 капки три пъти дневно. Съчетаването му с 2 таблетки на ден Шуслерова сол № 7 магнезиев фосфат е предпоставка за още по-ефективното успокояване на спазмите в коремчето.

Растежът на зъбките

За много родители периодът на колики е истинска песен в сравнение със следващото бебешко предизвикателство – пробиването на млечните зъби. При много деца то е придружено с болка, температура, разстройство, безсъние, раздразнителност.

Можете да облекчите дискомфорта на кърмачето чрез нежен масаж на венците (с пръст, със специален масажен накрайник или с изстудена мокра кърпа) или като му дадете нещо безопасно за дъвчене – охладени играчки за поникване на зъбки, коричка хляб, бисквитка (ако бебето вече е захранено с тези храни). Друг вариант е използването на локални обезболяващи средства, но те имат краткотраен ефект. Освен това някои от тях съдържат бензидамин, което ги прави неподходящи за деца под 2 г., а други могат да предизвикат алергична реакция.

Растежът на млечните зъби е дълъг процес, който продължава до около третата година на детето. Затова е добре да се потърси безопасно и щадящо решение за дълготрайно облекчаване и лечение на симптомите. Хомеопатичният препарат Дентокинд успешно се справя с подуването на венците и температурата, намалява болката в ушите и повлиява диарията. В острия период давайте на бебето по 1 таблетка на всеки час до 6 таблетки дневно (за деца под 1 г.) и по 2 таблетки през час до 12 таблетки дневно (за деца над 1 г.). След подобряване на състоянието намалете приема на 3 пъти по 1 или 2 таблетки дневно, според възрастта на бебето. Още един метод за облекчаване на състоянието е Шуслеровата терапия. Приемът на 2 таблетки на ден от ШС №1 калциев флуорид и ШС №2 калциев фосфат ще направи бебешките зъби по-здрави, а това значително ще улесни пробиването на венците.

Захранването и стомашните проблеми

Захранването е много забавен и същевременно изключително важен процес в развитието на мъничето. От изключително значение е да сте напълно сигурни, че крехкият бебешки организъм е напълно подготвен за срещата с новите храни (специалистите основно препоръчват това да се случи около шестия месец от развитието на детето). Освен това въвеждайте всяка нова храна постепенно в менюто и следете за появата на нежелана реакция.

Тя може да е под формата на болка в детското стомахче. Ако този дискомфорт се появява все по-често или е съпроводен с повръщане, газове, разстройство или запек, отново можете да се доверите на хомеопатията. Специално създаден за облекчаване на стомашните проблеми на бебето е Гастрокинд. Продуктът ефективно подготвя и регулира стомаха, помага за по-лесната адаптация на организма към новия хранителен режим. При остри състояния се приема по 1 таблетка през час до достигане на 6 таблетки на ден, а след облекчаване на симптомите – по 4 таблетки дневно. Използването на 2 таблетки дневно ШС №7 ще помогне за още по-ефективното справяне с болката в коремчето.

Нерегулираният бебешки сън

Нужно е време и търпение, докато мъничето изгради нормален режим на бодърстване и спане. Новороденото постепенно се адаптира към новата среда и ритъм на живот. Освен това непрекъснато трупа нови впечатления, които лесно могат да го превъзбудят и попречат на съня. Създаването на ритуал за приспиване, който да се повтаря всяка вечер, значително ще помогне за по-плавното регулиране на процесите със спането. Слагайте мъничето в леглото в един и същи час, а преди това избягвайте дейностите, които могат да го развълнуват или възбудят.

Допълнителна подкрепа предлага хомеопатичният продукт Дормикинд. Той е нежен и деликатен и може да се дава още от първия ден от живота на малкото човече. Дормикинд подпомага изграждането на нормалния режим на сън и на бодърстване, намалява затрудненията при заспиването. Добре е да се приема поне 2 месеца, по 1 таблетка 4 пъти на ден. Дормикинд успешно се комбинира с ШС №5 калиев фосфат, която ще успокои нервната система и психиката на малчугана (по 2 таблетки сутрин) и сол №7, която е много подходяща при проблеми със заспиването (по 2 таблетки вечер).

Неукрепналата имунна система

Имунната система на бебето укрепва с течение на времето. Докато това се случва, е възможно то често да боледува. Колкото и да се надявате, няма как болестите да бъдат напълно избегнати (а и не е препоръчително). Но със сигурност има добри начини, с които можете да помогнете на малчугана да премине по-бързо и леко през тях. Полезен метод е каляването на детето, които е добре да започне още в първите дни след раждането. Приемът на подходящи храни като пресни плодове, зеленчуци и риба (ако вече присъстват в бебешкото меню) също ще спомогне за засилване на защитните сили на детския организъм. Естествено, избягването на контакт с болни деца значително ще намали риска от заразяване.

Имунната система на бебето и малкото дете може да бъде много добре подкрепена и с природни методи като хомеопатията. Имунокинд доказано засилва защитните сили на организма и предпазва от характерните за възрастта респираторни вируси. В състава му са включени 3 отделни калциеви лекарства, които подобряват обмяната на този важен минерал  в детския организъм. За постигане на добър профилактичен ефект е нужно да се приемат 3 таблетки дневно поне 2 месеца. Не забравяйте да давате Имунокинд, особено ако на детето му предстои тръгване на ясла или градина. Добре е профилактиката да продължи още 2-3 месеца след това.

Допълнителна терапия за защита на детския организъм от болести е едномесечната употреба на ШС №3 железен фосфат (осигурява повече кислород за тъканите и повече енергия за защита на организма), ШС №6 калиев сулфат (защитава лигавиците) и ШС №7 (успокоява в периоди на стрес). Приемат се по 2 таблетки от всяка сол, съответно сутрин, обед и вечер.

Последни публикации: