Болки в гърлото – знак за разболяване

Как болката в гърлото може да спаси дългоочакваната почивка

Стегнали сте багажа за отдавна чаканата ваканция, но точно преди да потеглите, усещате някакъв дискомфорт в гърлото. Изтръпвате при мисълта, че може би се разболявате.

Ако и вие сте от тези хора, които са имали планове за заслужена дълга и безоблачна почивка, дращенето и болката в гърлото вероятно са равнозначни на КАТАСТРОФА. Да, обикновено това е първият симптом за настинка и много хора смятат, че щом веднъж вирусът ги е атакувал, няма начин да се разминат без всичките неприятни симптоми. Това обаче е грешка.

В действителност има много неща, които можем да направим, за да преборим по-бързо инфекцията. И всъщност дори трябва да сме благодарни на дискомфорта в гърлото. Той алармира, че нашественикът се опитва да проникне в организма ни и все още има време да реагираме, преди да е нанесъл поражения. Ето какво можем да направим, за да предотвратим кихането и подсмърчането по време на почивката.

Паниката е противопоказна! И това не е поредното клише.
Със сигурност тревожността е чувството, което ни обзема, но отдавайки му се, само ще влошим нещата. Когато попаднем в състояние на стрес, стимулираме централната нервна система, а тя провокира отговор тип „бий се или бягай” в тялото. На този етап лятната настинка по никакъв начин не застрашава живота ни, но централната ни нервна система няма как да разбере това и ще освободи вълна от адреналин в кръвта, която ще повиши кръвното налягане. От друга страна, впрягайки всички сили, сякаш му предстои битка със слон, организмът неглижира храносмилателната и имунната системи, те отслабват, а това е добре дошло за вируса!

„Не” на климатика, „да” на свежия въздух.
Колкото и да ни се струва мъчително да се откажем от прохладата в горещините, е добре в такъв момент да направим тази жертва. Климатиците изсушават лигавицата в устата и носа, те не могат ефективно да уловят вируса и той е свободен да се размножава в тялото. Най-добрият вариант е широко да отворите прозорците или да излезете навън, за да подишате свеж въздух.

Добро хидратиране на организма.
Както знаете, около 75% от човешкото тяло е вода. Затова поддържането на добър воден баланс е от изключителна важност за доброто ни здраве. Хидратирането е още по-важно през лятото. Стремете се да изпивате поне 2 литра вода на ден, като за всеки прекаран час навън в горещините добавяйте по още 1 чаша. Чрез потенето губим много повече течности и електролити от обикновено и ако не ги възстановим чрез течности, това ще се отрази негативно на храносмилателната ни система, а оттам – на имунната. А защо тези 2 системи са свързани? Ето още нещо любопитно: приблизително 70% от имунните клетки се намират в червата ни. И когато нещо с храносмилателната система не е наред, това веднага рефлектира върху имунитета.

Още при първи симптоми – противовирусно лекарство.
Такова е немският хомеопатичен препарат Инфлуцид, който е доказано ефективен при настинка и грип. Клинични изследвания потвърждават, че той има противовирусно действие, съкращава времето за боледуване, отслабва симптомите на вирусната инфекция, понижава температурата и няма никакви нежелани странични реакции. Стимулира и укрепва имунитета. Може да се приема от деца над 1 г., възрастни, бременни и кърмещи жени. Схема на прием: при остри симптоми по 1 табл. на всеки час, а след подобрение – 3х1-2 табл. дневно в продължение на още 1 седмица. Деца под 12 г. приемат по 1 табл. на всеки 2 часа при силни оплаквания, а след това – 3х1 табл. на ден още 7 дни.

Терапия за гърлото.
Ако болката в гърлото се усилва, е добре да добавите Тонзилотрен. Той не само ще облекчи болезнените усещания, но и ще овладее възпалението. Освен това предпазва от развитие на бактериални усложнения, когато вече няма как да избягате от антибиотика. Може да бъде съчетан с приема на всякакви други медикаменти (включително антибиотици), витамини, хранителни добавки. Тонзилотрен е ефективен както при остри симптоми на инфекция в гърлото, така и при хронични тонзилити, като предотвратява рецидивите.

Това е доказано чрез клинични международни изследвания, а наскоро и чрез българско проучване, проведено с педиатри и УНГ специалисти в различни български градове. В него са участвали 53 пациенти на възраст 4-61 г. с установени симптоми на хроничен тонзилит. Резултатите сочат, че прилагането на 3 лечебни курса в годината с прием на 3х1-2 табл. Тонзилотрен дневно в продължение на 2 месеца води до 2 пъти по-малко остри инфекции на гърлото и три пъти по-малка употреба на антибиотици от наблюдаваните пациенти. Схемата на прием е същата като при Инфлуцид.

И Инфлуцид, и Тонзилотрен са лекарства, произведени от Немския хомеопатичен съюз, което гарантира ефективността, безопасността и високото им качество.

Не тръгвайте без пробиотик в багажа.
Опитните пътешественици отлично знаят, че когато са на път, срещата с нови храни и нови вируси може да ги „снадби” със стомашно-чревни проблеми като повръщане и диария. А инфекцията да наруши нормалната чревна флора. Наличието на повече „лоши” (патогенни) отколкото добри бактерии често води до силно спадане на имунитета и множество други здравословни проблеми. Затова включването на пробиотик в лечението е много важно за възстановяване на баланса между бактериите в стомашно-чревния тракт.

Един от най-утвърдените пробиотични щамове в терапията на стомашно-чревни инфекции от всякакъв произход е Lactobacillus rhamnosus GG. Доказано е, че той съкращава диарията с близо 2 дни, възстановява баланса в чревната микрофлора, който е бил нарушен вследствие на инфекцията. Огромно количество (6-12 милиарда в 1 доза) от ценната бактерия се съдържа в пробиотика Актив Флора бейби например. Той е подходящ и за деца, и за възрастни. Течната му форма позволява на бактериите да подействат веднага след попадането им в организма. Актив Флора бейби съдържа и маслиново масло с мастни киселини, подобни на тези в кърмата. Подходящ е и за бебета и малки деца, и за възрастни.