9 любопитни факта за сенната хрема

Много хора смятат сенната хрема за незначително заболяване. Особено тези, които не са нейна жертва. Но тя може истински да вгорчи живота на болния за няколко седмици през пролетта или лятото. Тя е и петата най-честа причина за липсата на сън през поленовия сезон. Сред основателните причини да не я пренебрегваме са и някои вероятни здравословни усложнения, до които може да доведе. Ако не я лекувате правилно, рискът да се сдобиете със синузит, отит, дори бронхиална астма не е изключен.

Ето още любопитни и важни факти, които е добре да знаете за нея и за които може би дори не сте се замисляли.

Сенната хрема пречи на социалния живот

Тя значително може да влоши работоспособността. Голяма част от болните се оплакват, че болестта влияе също толкова зле на социалния и най-вече на сексуалния им живот. Запушеният нос пречи на пълноценния сън и в резултат на това се чувстват твърде уморени за секс. Възпалението на носната кухина намалява и обонянието, което не позволява да се усети миризмата на феромоните – онези ароматни вещества, които ни привличат към даден партньор. Заради зачервените очи пък някои хора, особено по-суетните, се чувстват не особено привлекателни и това допълнително понижава либидото им.

Заболяването засяга предимно градското население

Сред предполагаемите фактори за това са по-голямото замърсяване, дразнителите във въздуха (газ, дим и др.), стресът, повишената честотата на боледуване от бактериални или вирусни инфекции, промени в диетата, качеството на храната и водата, които се консумират в големите населени места. Всички те често са предпоставка за алергична чувствителност и възможни причини за повишена алергизация.

Добре е да стартирате лечението по-рано

Изследвания показват, че ако започнете терапията по-рано, симптомите на сенната хрема ще бъдат по-слабо изразени, когато се появят. Ако търсите ефективно и същевременно щадящо организма и без никакви странични ефекти лечение, подходящ избор е хомеопатичният препарат Ринитал. Неговият успешен ефект за профилактика и лечение на алергичната хрема е доказан чрез редица клинични проучвания. Лекарството облекчава неприятните симптоми, без да предизвиква сънливост или забавени реакции както повечето традиционни лекарства. Възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена, а това води до постепенно намаляване на алергичните прояви. Подходящ е и за деца, бременни и кърмещи жени.

Започнете приема на 3х1 табл. дневно Ринитал поне 6 седмици преди появата на съответните алергени (можете да я прогнозирате ТУК). А ако симптомите вече са изразени, взимайте по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. на ден (за деца под 12 г. дозата е по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. дневно). След острия период намалете дозата на 3 табл. на ден още 3-4 седмици.

А за да се радвате на максимално добри резултати по време на целия алергичен период, е добре да овладеете сенната хрема и цялостно, и локално. С Ринитал ще регулирате честотата и силата на алергичните реакции, а за по-бързото облекчаване на неприятната секреция от носа ще ви помогне хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал. Той повлиява възпалението на носната лигавица, отпушва носа и намалява обилната водниста секреция. Има и меко противоалергично действие. За разлика от традиционните капки и спрейове за нос, Инфлуназал запазва функциите на носната лигавица, което го прави подходящ за продължителна употреба. Той е и сред малкото медикаменти, които са напълно безопасни за използване и от кърмачета, бременни и кърмещи жени.

Симптомите могат да се проявят във всяка една възраст

Проявите на сенната хрема най-често се развиват през детството и юношеството, като обикновено отслабват с напредването на възрастта. Противно на всеобщото мнение обаче, никой от нас не е защитен от заболяването. То може да атакува всеки един човек, на всяка една възраст.

Предава се в семейството

Ако родителите страдат от някаква алергия, вероятността децата им също да станат жертва на сенна хрема или друго алергично заболяване е голяма.

Сенната хрема, екземата и астмата са свързани

С термина „атопия” се описва генетичната предразположеност да се развие алергия. Сенната хрема, екземата и астмата всъщност са под „шапката” на атопията. Следователно, ако страдате от сезонна алергична хрема, е много възможно да развиете екзема или астма. Или обратното.

Кафето, глутенът и млечните продукти засилват оплакванията

Опитайте се да намалите или напълно да изключите тяхната консумация. Колкото и да ви е трудно да се откажете от сутрешната енергийна напитка, по-добре направете тази жертва. Кофеинът стимулира прекалено надбъбречните жлези. А те вече са достатъчно натоварени заради сенната хрема. Освен това той намалява способността на организма да усвоява полезните вещества от храната. Млечните храни, тези, съдържащи глутен (пшеница, овес, ечемик) и месото също трябва да бъдат ограничени до минимум, защото увеличават производството на слуз в тялото.

Някои храни са естествени антихистамини

Сред тях са каперсите, зеленолистните зеленчуци, ананасите, лукът, чесънът, ярко оранжевите и червени плодове и зеленчуци. Лютото къри също помага. Широко използваната в азиатската кухня подправка куркума може да намали възпалението, причинено от ензима фосфолипаза А2 (той е сред основните отговорници, предизвикващи алергична реакция), който пък е провокиран от полените.

Сенната хрема влияе върху шофирането като алкохола

Холандски учени установили, че симптомите на сенната хрема могат да се отразят върху шофьорските умения по същия начин, както ако сме изпили 2-3 чаши алкохол. Тези ефекти върху когнитивните функции на болния е възможно да намалят способността му да контролира превозното средство.

Последни публикации: