5 правила за безпроблемно захранване

По препоръки на Световната здравна организация до 6-ия месец бебето трябва да получава нужните му хранителни вещества, енергия и течности чрез кърмата. А захранването започва около 6-месечна възраст, тъй като до този момент продължава физическото съзряване на органите и системите, отговарящи за усвояването и преработването на храни извън майчиното мляко.

Подходящият момент за въвеждане на твърдите храни е строго индивидуален. Непременно трябва да го коментирате с педиатъра на малкото.

Кои са най-честите грешки

При твърде ранно захранване има повишен риск от хранителни алергии и стомашно-чревни проблеми поради незрялост на стомашно-чревния тракт на бебето. Неправилното захранване може също така да доведе до нарушена чревна микрофлора и свръхрастеж на патогенни бактерии с последващи сериозни здравословни проблеми.

Погрешно е захранването да започва със зърнени храни, както и ранното въвеждане на храни, съдържащи глутен, мляко и млечни продукти. По принцип до 6-тия месец на бебето не бива да се дават глутен-съдържащи храни (пшеница, ръж, ечемик, овес и приготвени от тях хляб, зърнени закуски), ядки и семена, яйца, риба и рибни продукти, цитрусови плодове и сокове от тях, непастьоризирани сирена.

До 1-годишна възраст не се дава краве прясно мляко (а също и козе и овче), за да се намали рискът от алергични прояви и развитие впоследствие на някои автоимунни заболявания.

Късното захранване на бебето също може да бъде проблемно поради недостатъчен внос на енергия и хранителни вещества.

Не забравяйте, че: нова храна не се предлага, когато детето не е напълно здраво!

Открийте признаците за готовност на бебето

– то може да седи стабилно;

– само взема предмети и ги слага в устата си;

– слюноотделянето му е засилено и първите зъбки вече са се появили;

– малкото проявява интерес към храната на мама и татко.

Доброто начало!

Започнете с 1 чаена лъжичка от новата храна на първия ден. На втория – 2 лъжички и постепенно увеличавайте количеството, така че за 7-8 дни бебето да получи цяла порция. Винаги се включва само по 1 нова храна седмично, след което наблюдавайте внимателно детето за признаци на евентуална хранителна алергия (обриви, разстройство, запек, повръщане). Нормално е все пак да има промени в цвета, консистенцията и честотата на изхождане на малкото.

Какви да са първите вкусови опити на вашата рожба? Можете да смесите малко кърма (или съответно мляко за кърмачета) със:

– зеленчуково пюре (моркови, картофи, чушки, карфиол, зелен фасул и др.);

– плодово пюре (ябълка, круша, банан и др.);

– зърнени храни (без глутен) – ориз, елда, просо;

– готови пюрета за кърмачета.

При приготвяне на пюретата не се добавя сол, тъй като тя обременява работата на бъбреците. До 1-годишна възраст също така не се подслаждат със захар храните и напитките. Същото важи и за пчелния мед. Освен че може да доведе до увреждане на първите зъбки, както захарта, медът може да съдържа бактерии, причиняващи ботулизъм.

От 6-ия до 8-я месец в бебешкото меню влизат: зърнени каши (оризова, ечемичена, овесена), 4 до 8 супени лъжици на ден. Зеленчукови пюрета (от картофи, моркови, карфиол, чушки, домати и др.) и плодови (от ябълки, круши и др.) – 4 до 8 супени лъжици на ден. Белтъчни храни – постно червено месо, пиле, пуйка, риба, яйчен жълтък, бобови (леща, лющен фасул) – 1 до 6 супени лъжици на ден. Прясно изцеден плодов/зеленчуков сок – 60 до 100 мл на ден. Давайте соковете в чашка, а не в шише! Не забравяйте, че детето се нуждае от 120 до 240 мл вода дневно.

Майчината кърма (съответно млякото за кърмачета) си остава в нужното количество за денонощие.

Успешно продължение на добрия старт

От 8-ия до 10-тия месец в бебешкото меню влизат още: зърнени каши – пшенична, зърнена смес. Зеленчуковото пюре постепенно започва да се предлага намачкано или леко сварени зеленчуци на парченца, подходящи за хранене с пръсти. Плодовете също могат да се дават на парченца или намачкани. Може да се въведе кисело мляко и меко обезсолено сирене, но в много малки количества. Други храни за ядене с пръсти – корички хляб, парченце питка, сухар и др.

От 10-тия до 12-ия месец зеленчуците вече може да се предлагат сварени и накълцани. Някои плодове могат да се консумират необелени, на малки парченца. Може да се включат зърнени храни, съдържащи глутен – пшеница, ръж, ечемик, овесени ядки. Когато предлагате храна по-гъста и на малки парченца, стимулирате бебето да дъвче. Не се притеснявайте, ако то още няма поникнали млечни зъби. Малчуганите се справят прекрасно дори с парченца ябълка.

Майчината кърма (съответно млякото за кърмачета) си остава в нужното количество за денонощие.

Помощ с хомеопатия при поява на стомашно-чревни симптоми

Въвеждането на твърда храна (зеленчуци, плодове, месо) може да предизвика при кърмачето някои стомашно-чревни нарушения като гадене, повръщане, диария и болки в корема. В подобни случаи на дискомфорт можете да използвате помощта на хомеопатията, за да улесните работата на стомашно-чревния тракт. Гастрокинд е комплексно хомеопатично лекарство, което включва в състава си Бяла чемерика, Окубака, Арсеникум албум и Хепар сулфурис. Тази комбинация облекчава дейността на храносмилателния тракт и помага при гадене, повръщане, диария, оригване и запек при малките деца. За бебета до 1-годишна възраст Гастрокинд се препоръчва 1 т. през час до 6 пъти дневно в острия стадий и 4 пъти по 1 таблетка след облекчаването на симптомите.