Факти и заблуди за болното гърло

Главен виновник за болките в гърлото е студеното време

В действителност около 90 % от проблемите с гърлото се дължат на заразяване с вируси. И въпреки, че есента и зимата заболеваемостта от вирусни инфекции винаги скача, то това се дължи по-скоро на промяната в начина ни на живот, а не на понижаването на температурите. Прекарваме дните си на закрито, в помещения, в които климатиците увеличават вероятността от разпространението на инфекция. „Разхождаме се” отново на закрито, най-често в моловете, заедно с десетки други потенциални вирусоносители. Заразата много лесно се пренася не само при кихане и кашляне, но и при докосване на замърсените ключове за осветление, дръжки на врати и други обичайни предмети в офиса. Липсата на физическа активност на чист въздух, недостатъчното излагане на слънце заради по-късия ден, по-калоричната и по-бедна на витамини от свежи плодове и зеленчуци храна, претоварването и стреса, липсата на достатъчно сън и почивка също дават своя принос за понижаването на съпротивителните сили на организма.

Затова вместо да следите прогнозата за времето със стаен ужас, помислете още и върху следното: тютюнопушенето, пиенето на студени или газирани напитки, престоят на места със силно замърсен въздух, прекаляването с употребата на капки за нос вредят сериозно на дейността на лигавиците, а те са първият ни щит срещу вирусите и бактериите.

Що се отнася до тезата за „лошото” студено време – рязката промяна на средата (от затоплените помещения към студа навън) допринася за проблемите с гърлото, тъй като охлаждането води до свиване на кръвоносните съдове. Лигавиците на носа и гърлото вече не са достатъчно кръвоснабдени и така намалява защитата ни срещу вируси и бактерии.

Болният трябва да се храни, дори и да няма апетит

„Яж – трябва да ядеш, за да имаш сили!” Този любим рефрен на всяка грижовна майка или баба много вероятно е и ваш спомен от детските боледувания. Действително е вярно, че нарушеното хранене може да забави скоростта на възстановяване. Но вече е известно и друго: усвояването на храната от организма изисква изразходване на определено количество енергия. Тази „спестена” енергия организмът ще използва, за да се пребори по-бързо с болестта. Така че при липса на апетит болният не бива да се насилва. Добре е да се приема лека, лесна за преработване храна в малки количества. Не забравяйте, че се нуждаете от много течности (вода, билков чай, прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове, топли домашни бульони), които ще предпазят от дехидратиране. Това е важно, както в случаите на повишена температура, така и за да се подпомогне втечняването на секретите (при кашлица и хрема) и по-лесното им изчистване.

Болките в гърлото не са сериозно състояние, което се нуждае от консултация с лекар

Въпреки че не е необходимо още с първите симптоми да посетите незабавно личния си лекар, то в случай, че възпалителният процес продължава повече от 2-3 дни без подобрение, ако поддържате висока температура, лимфните възли в областта на шията ви са подути, имате затруднено или шумно дишане и силни болки при преглъщане, трябва да потърсите медицинска консултация.

За да не се стига до усложнения, до вторична бактериална инфекция, до хронифициране на състоянието, не подценявайте болките в гърлото. Можете веднага да започнете лечение с помощта на хомеопатията например. Целта ви е още в първите дни на възпалението да подпомогнете съпротивителните сили на организма, да овладете инфекцията и, разбира се, да облекчите неприятните симптоми.

Подходящо комплексно хомеопатично средство за целта е Тонзилотрен, който покрива голяма група типични симптоми на възпаление на гърлото. Неговите съставки бързо и ефикасно елиминират болката, отока и възпалението при острото начало на инфекцията, подпомагат бързото заздравяване на лигавиците, действат ефективно и при хронични заболявания (например възпаления на сливиците). В състава му влиза също така и Силицея – хомеопатично лекарство, което е добре познато със своето имуностимулиращо действие. Така се постига по-бързо оздравяване и се предотвратяват рецидивите. За още по-бърз ефект можете да добавите и помощта на Шуслеровата терапия.

При зачервено и болезнено гърло – Шуслерова сол №3 железен фосфат, солта за първа помощ при всякакви възпаления. Вземайте по 1 таблетка на всеки час до подобряване на симптомите. След това продължете няколко дни да вземате по 2 таблетки 3 пъти дневно. При силни болки в гърлото и възпалени сливици, а също и при поява на хрема – комбинирайте сол №3 със сол №4 калиев хлорид, който намалява отока на лигавиците и овладява прогресиращото остро възпаление. Редувайте сол №3 и №4 – на всеки половин час по 1 таблетка от всяка. След подобрение се вземат 3 пъти по 2 таблетки от всяка сол дневно за още няколко дни. Ако забележите поява на жълто-зеленикави, жилави секрети, ако въпреки лечението оплакванията продължават, добавете и сол №6 калиев сулфат, за да не хронифицира възпалението и да се попречи наслагването на вторична инфекция. Препоръчва се да се редуват през половин час сол №3, 4, и 6 (по 1 табл.) като след подобрение се вземат 3 пъти по 2 таблетки от всяка сол дневно за още няколко дни.

Стресът и негативните емоции ни разболяват

Човешкото тяло не е просто съвкупност от органи. Човекът е едно цяло от 3 нива: емоционално, умствено и физическо. При поява на дисбаланс на някое от тях, това се отразява и на останалите. Изследвания, направени в Медицински факултет на Емори Университет, Атланта, САЩ, показват, че отрицателните емоции реално покачват нивата на С-реактивен протеин (показателят за наличие на бактериална инфекция в човешкия организъм и дали е нужно да се назначи анибиотик). Причината е, че когато вътрешната ни среда започва да излиза от баланс, някои от бактериите, които по принцип населяват организма ни, стават „агресивни” и следва развитието на болестен процес. Силното чувство на вина пък рязко намалява нивото на имуноглобулин А, който осигурява защитата на нашите лигавици спрямо външни агресори.

За да сме здрави, трябва да се научим да се разтоварваме от стреса и да владеем емоциите си, съветват хомеопатите. В крайна сметка инфекциите винаги са резултат от два фактора – атаката на вирусите и бактериите и нашата лична възприемчивост към тях.

Последни публикации: