Естествени методи да се справим с грипа и настинките

Замисляте ли се някога, че сами предизвиквате болестите да ви навестяват? Студеното време и липсата на слънце често са чудесни извинения за излежаване пред телевизора с пица в ръка, вместо спорт или разходка на въздух. И това са само някои от начините, чрез които саботирате имунната си система! Стресът и изкарването на болестите на крак също пречат на естествената саморегулация на организма.

Погледнете на грипа и настинките като на разумното „прочистване”, което тялото ви прави, за да се отърве от натрупаните токсини и от „слабите” клетки. По този начин природата ви предпазва от много по-сериозни заболявания.

 

При първи симптоми на грип или настинка

  • Как да разпознаете грипа? Първите симптоми – леко втрисане, главоболие, усещане за сухота и дразнене в гърлото, много бързо са последвани от повишаване на температурата. Болният е силно отпаднал, а треската, високата температура и изтощението го държат на легло дни наред. Наблюдават се също силни болки в гърлото, хрема и суха кашлица. Лечението на грипа изисква достатъчно почивка и престой у дома, в противен случай може да се стигне до сериозни усложнения. Наблюдавайте развитието на симптомите и при рязко влошаване или липса на подобрение през първите 72 часа се обърнете към личния си лекар.
  • Стимулирайте имунната си система със засилен прием на витамин А, витамин С и цинк. Яжте много пресни плодове и зеленчуци. Ако нямате апетит, пийте прясно изцедени плодови или зеленчукови сокове, бульон и билков чай. Така организмът се подхранва, но и пести енергията си за битката с болестта.
  • Тежкото протичане на грипа, с висока температура води до силна дехидратация, а това допълнително забавя оздравителния процес, изчистването на токсините и възстановяването на болния. За това е нужно да приемате достатъчно течности, за да компенсирате.
  • Клинични проучвания са доказали ефективността на хомеопатията за лечение на грипа. Хомеопатичните лекарства мобилизират организма в изработването на антитела, за да елиминира болестотворните микроорганизми. Комплексният хомеопатичен препарат Инфлуцид задейства оздравителните сили на тялото, регулира повишената температура, облекчава болките в крайниците и главоболието, кашлицата, възпалението в гърлото. В първата остра фаза на заболяването Инфлуцид се приема често – по 1 табл. на всеки час при възрастни (до 12 табл. дневно) и през 2 ч. за деца (до 8 табл. дневно). След 3-5 дни, когато вече е настъпило подобрение, специалистите препоръчват поддържаща терапия в течение на минимум 10-14 дни (3 пъти по 1-2 табл. дневно). За да е ефективна, хомеопатията се нуждае от време, в което организмът да се „пренастрои”, за да започне да се саморегулира. Затова при усещане за подобрение, не бързайте да спирате лекарствата. Тази профилактика е и вашата застраховка, че грипът и настинките най-после ще ви забравят!

При висока температура

Направени изследвания сочат, че прибързаната употреба на антипиретици удължава времето на боледуване. Повишената температура е начинът, по който тялото ви се бори с разпространяващия се вирус. Лекарите препоръчват да не бързате да понижавате температурата, освен ако не е над 38,5 С. Междувременно си почивайте в леглото, правете хладни компреси или вземете приятно топла вана, за да се почувствате по-добре. Най-доброто средство да овладеете високата температура е комбинация Шуслерови соли: №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат. Редувайте ги през половин час, по 1 таблетка от всяка сол. Сол №3 помага за по-бързото овладяване на възпалителния процес, а №5 действа енергизиращо.

За по-бързо възстановяване

Комбинация от минерални соли ускорява и процеса на възстановяване – Шуслерова сол №2 калциев фосфат и №5 калиев фосфат (по 5 таблетки от всяка сол ежедневно за 2-3 седмици след боледуване). Калциевият фосфат повишава съпротивителните сили на организма и подпомага възстановяването след болестта, а калиевият фосфат е биохимичното „енергийно лекарство” за прилив на сили.

Последни публикации: