Първото боледуване на бебето

Никой родител не се чувства достатъчно подготвен за първото боледуване на детето. А още преди навършването на първата годинка почти всяко мъниче се сблъсква с някакъв здравословен проблем.

И въпреки че не всеки дискомфорт изисква лекарско наблюдение, често за мама и татко (особено ако са начинаещи родители) и най-малкото неразположение е повод за паника. Представяме на вашето внимание два от най-честите здравословни проблеми, с които бебето обикновено прави своя „дебют” в света на вирусите и микробите, както и някои съвети за облекчаване на дискомфорта и симптомите.

Разбира се, това в никакъв случай не изключва посещението на лекарския кабинет. Ако усетите, че състоянието е сериозно или се влошава, задължително потърсете медицинска помощ. А ако бебето е съвсем мъничко, и при най-лекото неразположение се свържете веднага с педиатър.

Когато простудата почука на вратата ви…

Почти всички деца се сблъскват с нея преди навършването на първата годинка. И как иначе – съществуват стотици вируси, които я причиняват, а неукрепналата имунна система на малчугана е добре дошла за тях. Характерните симптоми са запушен или течащ нос (секретът може да бъде бистър, жълтеникав или зеленикав), кихане, леко повишена температура, намален апетит, нарушения в съня. Заради стичащите се в гърлото секрети е възможно детето да има кашлица, хрипове или да диша по-учестено.

Как да действате?  Няма как да прогоните по-бързо вируса, но можете да помогнете на бебето да се почувства по-добре, да предотвратите влошаването на инфекцията. Все пак помнете, че ако кърмачето е под 3 месеца, трябва да го заведете на лекар още при първите признаци на настинка.

Най-важното е да осигурите на детето пълноценна почивка и възможно най-много течностиАко то е съвсем мъничко, все още е само на кърма или адаптирано мляко, те са напълно достатъчни, за да осигурят доброто хидратиране на организма.

Хвърлете се смело в битката с течащия или запушен нос – главните причинители на дискомфорта и затрудненото дишане при простудата.

·         Можете да използвате аспиратор за нос, с който да издърпвате секретите или да промивате нослето с физиологичен разтвор. Не забравяйте, че през първите няколко месеца след раждането на детето употребата на традиционни лекарства не е препоръчителна, тя трябва да става само в крайни случаи и то след консултация с лекар. Добрата новина е, че има хомеопатични продукти, които са напълно безопасни за приложение и за съвсем малки деца. Такъв е спреят за хрема Инфлуназал – удобен, ефективен за всички видове хрема и изцяло подходящ за бебета под 1 г. Освен това, за разлика от традиционните капки за нос, може да се използва дълго време, не води до привикване или до други нежелани ефекти. Неговата основна съставка е луфа – растение, известно с изключително благоприятното си действие върху функциите на носната лигавица и справянето с обилната водниста секреция при всякакъв вид хрема. Благодарение на нея, спреят повлиява всички симптоми на ринита, запазва функциите на носната лигавица и предпазва от развитието на хронично възпаление. Впръсквайте по веднъж във всяка ноздра на бебето 1-2 пъти на ден.

·         Действието на Инфлуназал е добре да бъде подкрепено и с Шуслерови соли №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид (ако секретът е бистър) ; ШС №3, №4 калиев хлорид и №8 (при белезникав секрет); №3, №6 калиев сулфат и №8 (при жълто-зелен секрет).

За да облекчите дишането на детето, можете да правите и инхалации с физиологичен разтвор (за целта ще ви трябва специален инхалатор). Ако не разполагате с такъв уред, ще помогне и 10-минутно стоене в банята при пуснат душ на най-гореща степен. Парата ще отпуши носа на бебето.

При температура отново можете да разчитате на Шуслеровата терапия. Ако градусите са под 38, давайте на бебето по 1 таблетка сол №3 на всеки половин час, докато ги овладеете. При температура над 38,5 градуса добавете и сол №5 калиев фосфат, и сол  №8, като редувате по 1 таблетка от трите соли през 30 мин.

Ах, тази диария!

Тя се характеризира с твърде чести, воднисти, с по-остра миризма изхождания. Появява се внезапно и най-често се дължи на вирус или бактерия. Понякога причина за острото стомашно разстройство е и алергична реакция към дадена храна, страничен ефект от лекарство (антибиотик, например). Състоянието може да бъде придружено от гадене, повръщане, болка в коремчето, висока температура, кръв и слуз в изпражненията. Обикновено продължава няколко дни, а евентуалното усложнение, до което може да се стигне, е обезводняване на организма.

Как да действате? Можете много бързо да помогнете на мъничето с хомеопатичното лекарство Гастрокинд. То е специално създадено за деца и напълно безопасно за използване още от първите дни след раждането. Препаратът успешно ще облекчи симптомите на стомашно-чревното неразположение до пълното им отзвучаване. При остри симптоми давайте по 1 таблетка на всеки час, до общо 6 таблетки на ден, директно в устата или разтворена в 1 ч. л. вода. Когато настъпи подобрение, намалете до 4 таблетки дневно.

Добре е към лечението да добавите и Шуслерови соли №3, №5 и №8. Те ще стимулират имунната система, ще спрат инфекцията, ще ускорят възстановяването на организма и ще предпазят детето от обезводняване.

Много е важно бебето да приема много течности, за да не се стигне до обезводняване. Наложете и хранителен режим, докато състоянието отшуми. Ако детето е на изкуствено хранене, педиатрите най-често препоръчват смяна на адаптираното мляко със специална лечебна храна за кърмачета. Вече захранените малчугани е добре да приемат повече твърди и затягащи храни като ориз, картофи, бисквити, солети. Активната почивка е също част от оздравителния процес.

Грижата за имунитета…

Няма как бебето да избегне срещите с вирусите и микробите. Но можете да дадете допълнителна подкрепа на детския организъм, за да не бъдат боледуванията чести и детето да преминава по-бързо и леко през болестите и неразположенията. Подходящ вариант е хомеопатичният препарат Имунокинд. Той подобрява защитните реакции на детския организъм, значително намалява податливостта към вирусни заболявания като грип и настинка и помага на детето да се справи по-бързо със заболяването. Давайте 3 пъти по 1 таблетка на ден в продължение на минимум 2 месеца, за да постигнете добър профилактичен ефект.

Към профилактичната програма за подсилване на детския имунитет можете да включите и Шуслерови соли №3 железен фосфат№6 калиев сулфат и №7 магнезиев фосфат  – по 2 таблетки от всяка сол съответно сутрин, обед и вечер, в продължение на минимум 1 месец.

Последни публикации: