Пролет пукна, вирусите – не!

Дългоочакваната пролет със сигурност влияе положително на настроението, но дали се отразява така и върху здравето ни?

За съжаление, фактите не са много обнадеждаващи. От една страна, повишаването на температурите провокира цъфтежа на растителните видове, разпространението на полени и за страдащите от сенна хрема започва кошмарният период на алергичните симптоми. Тук е интересно да отбележим, че лекарите у нас наблюдават тенденция след боледуване от COVID-19 алергични заболявания като атопичен дерматит и сенна хрема да протичат по-тежко, дори да са били овладени преди това. Все повече са и случаите на отключване на алергични заболявания след прекарана коронавирусна инфекция при хора с алергична предразположеност.

От друга страна, топлото време води със себе си сезонните респираторни вируси, които протичат с температура, болки в гърлото, хрема, кашлица, стомашни неразположения.

Разковничето е в…имунитета

Може да звучи банално, но е факт. Имунната ни система по традиция е понижена през пролетта. Това се дължи на температурните промени, към които организмът трябва да се адаптира, а това е изтощително за него. През зимата сме наблягали на висококалоричните храни, които са бедни на витамини и минерали. Този дефицит също отслабва имунната система и пречи на тялото да посрещне предизвикателствата на новия сезон. Освен че се чувстваме уморени, ставаме лесна жертва на циркулиращите във въздуха вируси.

Разбира се, не трябва да забравяме и COVID-19, който в много случаи нанася сериозни поражения върху организма и защитните му сили продължително време след инфекцията. Това е и периодът, в който е особено важно да се пазим от други боледувания.

Как да го подсилите бързо и ефикасно?  

На първо място, възползвайте се максимално от изобилието свежи плодове и зеленчуци, които предлага пролетта. Стремете се да си набавите достатъчно количество от ценните витамини А, С, Е, D и минерали като цинк, желязо, селен, калций. Наблегнете повече на салатите и фрешовете, за сметка на месото, тестените и сладките храни.

Направете имуноукрепващата програма с Инфлуцид и Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Тази профилактична схема е подходяща за цялото семейство.

Клинични изследвания сочат, че приемът на 3х1 табл. дневно Инфлуцид в продължение на месец дава профилактичен ефект срещу настинка и грип за 3 месеца. Лекарството има доказано защитно действие срещу широка серия вирусни щамове – грипни вируси, херпес тип I и II, аденовируси, сезонни коронавируси.

Имуностимулиращата програма с Шуслерови соли включва комбинацията от соли №3 железен фосфат (по 3 табл. сутрин), №6 калиев сулфат (по 3 табл. на обяд) и №7 магнезиев фосфат (по 3 табл. вечер). Сол №3 повишава активността на клетките на имунната система и организмът по-бързо и ефективно се справя с атаките на вирусите. Сол №6 стимулира функцията на черния дроб, подпомага детоксикацията на клетките и много от компонентите на имунната система. Сол №7 премахва напрежението, помага за преодоляването на ежедневния стрес. Приемайте солите в продължение на поне 1 месец.

Ако сте решили да се отървете от някой и друг излишен килограм след зимата, направете го по здравословен начин – бавно, без драстичен глад и крайни лишения. Движете се повече и прекарвайте всеки възможен момент навън – освен ползите от чистия въздух, ще си набавите по естествен начин от слънцето и важния витамин D. Не забравяйте и да пиете много вода, благотворните й влияния върху организма са широко известни.

А ако се разболеете?

Понякога, въпреки сериозните мерки, които сте предприели, все пак ставате жертва на вирус. Как ще протече боледуването зависи и от състоянието на имунната система, и от лечението, което ще предприемете.

На първо място, не забравяйте, че вирусната инфекция и повишената температура, която обикновено я съпътства, не се лекуват с антибиотик. Антибиотиците са ефективни само при бактериални инфекции и не само че няма да ви свършат никаква работа при грип, настинка или друго вирусно заболяване. Даже напротив – допълнително ще отслабят имунната ви система и ще натоварят излишно черния дроб и бъбреците.

При вирусна инфекция винаги можете да разчитате на Инфлуцид, който е ефективен и за профилактика, и за лечение.  Той има доказана антивирусна активност. Инфлуцид облекчава симптомите – температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост, главоболие, втрисане, мускулни болки. Стимулира и укрепва защитните сили на организма, помага боледуването да бъде кратко и да премине по-леко. Щом усетите първите симптоми, започнете приема на по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. дневно. Дозата за деца е по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. на ден. След като настъпи подобрение в състоянието, терапията продължава поне още 1 седмица с 3х1-2 табл. на ден.

Последни публикации: