Полени още от февруари на хоризонта

Наближаването на пролетния сезон е повод за радост за повечето хора. За страдащите от сезонен алергичен ринит, известен още като сенна хрема и полиноза, обаче нещата съвсем не са толкова розови. С предстоящото затопляне започва и цъфтежът на растенията, а с тях и разпространението на полените – причинителят на заболяването.

Близо една четвърт от населението на Земята е жертва на сенната хрема. Характерните симптоми са кихане, хрема, запушен нос, сърбеж в носа, зачервени и сълзящи очи, умора.  Интересно е да отбележим, че тя засяга предимно градските жители, въпреки по-малкото наличие на растителни площи в градовете. Това се дължи на значителното количество вредни субстанции във въздуха (най-вече от отделяните автомобилни газове), които хората вдишват. Те допълнително засилват алергичния ефект на полените.

Алергичният ринит може да доведе до по-сериозни заболявания

Сам по себе си, алергичният ринит не е опасна болест. Много алергични хора дори го приемат за  досадно и неизбежно неразположение, а не за заболяване. Освен това често симптомите могат да се сбъркат с тези на обикновената настинка. Но неглижирането на проблема и неправилното лечение могат да доведат до по-сериозни последствия – бронхиална астма, атопичен дерматит, хроничен синузит, възпаление на средното ухо, полипи в носа. Затова състоянието в никакъв случай не трябва да се подценява. Изискват се навременни мерки като диагностициране, профилактика и адекватно лечение.

Прогнозирайте профилактичната си програма с помощта на поленовия календар

Спор няма, че най-добрата профилактика е липсата на контакт с алергена. Но колко от вас биха  се залостили в домовете си през целия поленов сезон, който започва още в края на зимата и приключва през есента? Голямо улеснение за страдащите от полиноза е годишният поленов календар. Чрез него те могат да предвидят периода на активиране на своя алергичен провокатор.

Така, например, ако сте алергични към дървесните полени, очаквайте бурна реакция от страна на имунната ви система още в края на февруари-началото на март. Тогава започва цъфтежът на някои от най-алергезиращите дървета. През май и юни е цъфтежът на цветята и тревите, а  през последните летни месеци цъфтят плевелите, бурените и храстите. Специалистите препоръчват в тези периоди да се избягва престоят навън сутрин и вечер, особено при слънчево, сухо и ветровито време. Тогава концентрацията на полените във въздуха е най-голяма. Това важи и за местата с повече растителност – поляни, паркове, планини, гори. Добре е обувките и връхните дрехи да се почистват веднага след прибиране, прозорците да се отварят само в дъждовно време. Тези мерки ще ограничат попадането на полени в дома. Спазването на диетичен режим и подсилване на имунната система също са важни.

Поленовият календар ще ви насочи и кога е подходящо да стартирате съответната профилактика. А колкото по-рано се случи това, толкова по-добър ще е резултатът.

Традиционните лекарства само облекчават симптомите

Обикновено лекарите препоръчват профилактиката да започне 2 седмици преди очаквания индивидуален алергичен период. Най-често се изписват антихистамини, капки или спрейове за нос. При по-тежки случаи – кортикостероидни препарати. Такава терапия обаче има известни недостатъци. Капките за нос, например, не трябва да се приемат дълго време. В противен случай рискувате симптомите да се влошат заради привикване на лигавицата към тях. Антихистамините натоварват организма. А някои от тях предизвикват пресъхване на устата, повишена сънливост. Приемът на кортикостероиди често води до напълняване. Важно е да се отбележи, че подобна терапия само облекчава и блокира алергичните симптоми, но не премахва алергията.

Регулиращата сила на хомеопатията

На съвсем друг принцип действа хомеопатията, която е ефективна и щадяща алтернатива за профилактика и лечение.  Тя не натоварва излишно организма, напълно безопасна е, с добра поносимост. Може да се прилага дълъг период от време, не води до привикване и има за цел да активира собствените оздравителни механизми.

Множество клинични изследвания доказват успешното приложение на комплексния хомеопатичен препарат Ринитал в борбата със сезонния и целогодишния алергичен ринит. В него Немският хомеопатичен съюз е комбинирал 3 добре подбрани съставки,  които ефективно повлияват всички неприятни симптоми на сенната хрема. Продуктът възстановява нарушения баланс на имунната система и намалява чувствителността на организма към алергена. Това води до постепенно разреждане на алергичните прояви. За най-добра профилактика е препоръчително приемът на Ринитал да започне поне 6 седмици преди очакваната поява на съответния алерген, по 1 таблeтка три пъти дневно. Ако симптомите вече са факт, лечението с Ринитал включва прием на 1 таблетка през 1 час, докато настъпи подобрение, до максимум 12 таблетки на ден. Важно е лечението да продължи поне два месеца с 3 таблетки дневно до пълното отзвучаване на оплакванията.

Както всяко хомеопатично лекарство, Ринитал може да се комбинира с други лечебни продукти. Ако сте закъснели с профилактиката и сенната хрема вече ви е навестила, ефектът от лечението ще бъде по-голям с добавянето на Шуслерови соли №2 калциев фосфат, №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид. При остри симптоми вземайте по 1 таблетка от всяка сол през интервал от 30 мин. След облекчаване на състоянието приемът се намалява до 3 таблетки от всяка сол на ден в продължение на още 2 месеца. ШС №2 регулира белтъчната обмяна в организма, а алергените са чужди белтъци. ШС №3 спира възпалителния процес на лигавиците, с който се характеризира сенната хрема. ШС №8 отговаря за регулиране на водния баланс в организма и овладява воднистия секрет.

Последни публикации: